Ayala Champagne

Ayala Champagne

Het Champagnegebied is een uitgestrekt gebied rondom Reims. Het wijngebied, in de prehistorie een binnenzee, wordt gekarakteriseerd door een speciale kalkbodem die bestaat uit fossielen van zeedieren die toen in deze binnenzee leefden. Door de noordelijke ligging van het gebied worden de Champagnes altijd getypeerd door een zekere frisheid.

Ayala kent een lange historie. Edmond de Ayala vestigde zich in 1855 in de Champagne en ontmoette daar Gabrielle d’Albrecht. Zij besloten zich samen te vestigen in Aÿ in 1858 en richtten Champagne Ayala op in 1860.

Ayala Champagne

Aÿ is de bakermat voor de grootste Champagnes dankzij de vele Premier- en Grand Cru wijngaarden en behoort al sinds 1882 tot het Syndicat des Grandes Marques. Dit syndicaat telt slechts 18 leden, waaronder Krug en Bollinger.

Sinds 2005 is Ayala onderdeel van de Bollinger groep. Het huis stelt hoge kwaliteitseisen; er wordt alleen gebruik gemaakt van de eerste persing en de wijnen rijpen veel langer op droesem dan wettelijk verplicht.

Ayala Champagne

Nicolas Klym is al langer dan 25 jaar de keldermeester van Ayala. Na de “dégorgement” laat men de wijnen nog 3 maanden rusten. Op het achteretiket van elke fles staat de datum van “dégorgement” vermeld.

Ayala Champagne

In ons assortiment voeren wij:

  • Ayala Brut Majeur

De Brut Majeur rijpt 2 tot 3 jaar op droesem, terwijl slechts 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Er worden vrijwel uitsluitend druiven van Grand- en Premier Cru wijngaarden gebruikt. Het lage suikergehalte (8 g/l, terwijl het gemiddelde in de Champagne 13 g/l bedraagt) bewijst de hoge kwaliteit van de Ayala.

Ayala Brut MajeurProefnotities:

  • Druivenvariëteiten: 40% Chardonnay, 40% Pinot Noir en 20% Pinot Meunier. De Chardonnay zorgt voor complexiteit en finesse, de Pinot Noir zorgt voor structuur en intensiteit (lange afdronk). De Pinot Meunier tenslotte zorgt voor frisheid en fruit.
  • Kleur: bleekgoud.
  • Neus: aroma’s van limoen en groene appel.
  • Smaak: elegante Champagne met tonen van groen fruit, honing en amandel. Mooi in balans met een lange afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met oesters, kreeft, coquilles, desserts met vers fruit en tarte tatin.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 8-10°C.

 

 

  • Ayala Brut Nature

De Brut Zéro Dosage is het beste bewijs van de hoge kwaliteit van Ayala. Maar al te vaak wordt de toevoeging van suiker gebruikt om gebrek aan kwaliteit te verbloemen (bijv. een te hoge zuurgraad door onrijpe duiven). Ayala is het enige champagnehuis dat een Brut produceert zonder toevoeging van suiker.

Ayala Brut NatureProefnotities:

  • Druivenvariëteiten: 45% Pinot Noir, 35% Chardonnay en 20% Pinot Meunier. De Pinot Noir zorgt voor structuur en intensiteit (lange afdronk), de Chardonnay zorgt voor complexiteit en finesse. De Pinot Meunier tenslotte zorgt voor frisheid en fruit.
  • Kleur: bleekgoud.
  • Neus: aroma’s van citrus en peer.
  • Smaak: elegante Champagne met tonen van citrus en mineralen. Mooi in balans met een lange afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met oesters, schaal- en schelpdieren, sushi en zachte kazen.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 8-10°C.


 

Ayala Champagne



Le Petit Paradis wijnkoperij/slijterij
Le Petit Paradis Wijnkoperij/Slijterij
Een paradijselijk adres voor de echte wijnliefhebber!