Roger Groult Calvados

Roger Groult Calvados 

Het domein van de familie Groult ligt in het kwalitatieve hart van de cider en ciderdistillaat productie, het Pays d’Auge. In 1850 werd begonnen met het distilleren van appelcider voor de eigen consumptie. De kwaliteit van het distillaat was echter zo goed dat de productie opgevoerd werd.

Roger Groult Calvados

Vijf generaties later staat Jean-Roger Groult aan het roer van de kleinschalige, kwaliteitgerichte distilleerderij en worden zijn weergaloze, ambachtelijk geproduceerde Calvados naar 25 landen geëxporteerd.

Roger Groult Calvados

Het domein bezit 30 hectares appelgaarden op een ideale bodemmix van klei met een hoog gehalte aan vuursteen en alluviale grond. 17 hectares zijn beplant met traditionele appelbomen met een hoge stam, 8 hectares met kleinere bomen met een halfhoge stam, samen goed voor een jaarlijkse productie van 250-300 ton appels. Om aan de vraag te voldoen wordt jaarlijks 500-600 ton ciderappels geperst.

Roger Groult Calvados

Geselecteerde producenten uit de directe omgeving zorgen voor de aanvulling. Het geheim van een goede Calvados ligt om te beginnen bij de juiste blend van appelrassen. Zoete appels zorgen dankzij hun hoge suikergehalte voor het juiste evenwicht, daar waar de bittere appels voor tannines, kleur, body, complexiteit en oplegpotentieel zorgen. De bitterzoete appels van het Pays d’Auge combineren beide aspecten. Ze worden aangevuld met zure appels om de uiteindelijke smaak van de basiscider frisser te houden. Om de juiste hoeveelheid sap te verkrijgen werkt men met perfect rijp fruit. Een ton appels geeft na het persen 700 liter most (zoet appelsap). De overgebleven pulp wordt als veevoeder gebruikt.

Roger Groult Calvados

In ons assortiment voeren wij:

 • Roger Groult Calvados Pays d’Auge Réserve 3 ans d'âge

Roger Groult Calvados Pays d’Auge Réserve 3 ans d'âge

Roger Groult Calvados Pays d’Auge Réserve 3 ans d'âgeProefnotities:

 • Bereiding: na het persen wordt de most opgeslagen in tanks van 250 hectoliters om natuurlijke bezinking te bevorderen. De langzame gisting geeft een basis cider met 5-6% alcohol. Na enige maanden rust worden deze jonge ciders traditioneel dubbelgedistilleerd in koperen alambic ketels: twee stokoude met een inhoud van 400 liters en een recentere, 60 jaar oude ketel van 1200 liters. Door het gebruik van kleinere, met zacht houtvuur opgewarmde ketels in plaats van grotere, wordt de concentratie van de alcoholdampen groter en dus de uiteindelijke smaak van het distillaat. Conform de eisen van de AOP Calvados Pays d’Auge kent de distillatie twee stappen. Eerst verkrijgt men een basisdistillaat door directe distillatie van de cider. Na het scheiden van de kop (vluchtig alcohol) en de staart (foezelolie) wordt het hart van dit basisdistillaat met 30% alcohol opnieuw gedistilleerd. Het op dezelfde manier verkregen jonge Calvados-distillaat (zonder kop en staart) is kleurloos en heeft een alcoholpercentage van 70%. Door een gedegen opvoeding in eikenhouten vaten verkrijgt het eindproduct zijn kwaliteit, geur en kleur. De 3 jaar oude Calvados wordt opgevoed in 300 liter vaten voor meer houtcontact, tannines extractie en kleur. 3 jaar is de leeftijd van de jongste Calvados in deze blend.
 • Kleur: helder lichtgeel.
 • Neus: intense aroma’s van fruit en witte bloemen.
 • Smaak: fris en intens.
 • Consumptie tips: ideaal voor longdrinks en cocktails, perfect voor keukengebruik (flamberen, sauzen etc.).

 

 

 • Roger Groult Calvados Pays d’Auge Réserve 8 ans d'âge

Roger Groult Calvados Pays d’Auge Réserve 8 ans d'âge

Roger Groult Calvados Pays d’Auge Réserve 8 ans d'âgeProefnotities:

 • Bereiding: na het persen wordt de most opgeslagen in tanks van 250 hectoliters om natuurlijke bezinking te bevorderen. De langzame gisting geeft een basis cider met 5-6% alcohol. Na enige maanden rust worden deze jonge ciders traditioneel dubbelgedistilleerd in koperen alambic ketels: twee stokoude met een inhoud van 400 liters en een recentere, 60 jaar oude ketel van 1200 liters. Door het gebruik van kleinere, met zacht houtvuur opgewarmde ketels in plaats van grotere, wordt de concentratie van de alcoholdampen groter en dus de uiteindelijke smaak van het distillaat. Conform de eisen van de AOP Calvados Pays d’Auge kent de distillatie twee stappen. Eerst verkrijgt men een basisdistillaat door directe distillatie van de cider. Na het scheiden van de kop (vluchtig alcohol) en de staart (foezelolie) wordt het hart van dit basisdistillaat met 30% alcohol opnieuw gedistilleerd. Het op dezelfde manier verkregen jonge Calvados-distillaat (zonder kop en staart) is kleurloos en heeft een alcoholpercentage van 70%. Door een gedegen opvoeding in eikenhouten vaten verkrijgt het eindproduct zijn kwaliteit, geur en kleur. De 8 jaar oude Calvados wordt opgevoed in ovale houten foeders van 2000 liter. 8 jaar is de leeftijd van de jongste Calvados in deze blend.
 • Kleur: goudgeel met amberkleurige reflecties.
 • Neus: intense aroma’s van hout, kruiden, geroosterde hazelnoot en pruim.
 • Smaak: rond met aanhoudende tonen van appels, krachtige afdronk.
 • Consumptie tips: ideaal als digestief, perfect als ‘trou normand’ (het traditionele glaasje halverwege een wat rijkere maaltijd voor een betere spijsvertering) en verrukkelijk als begeleider van boerenkazen uit Normandië (Coeur de Camembert au Calvados, Livarot, Pont-l’évêque, Carré de Bray, Pavé d’Auge).

 

 

 • Roger Groult Calvados Pays d’Auge Réserve 15 ans d'âge

Roger Groult Calvados Pays d’Auge Réserve 15 ans d'âge

Roger Groult Calvados Pays d’Auge Réserve 15 ans d'âgeProefnotities:

 • Bereiding: na het persen wordt de most opgeslagen in tanks van 250 hectoliters om natuurlijke bezinking te bevorderen. De langzame gisting geeft een basis cider met 5-6% alcohol. Na enige maanden rust worden deze jonge ciders traditioneel dubbelgedistilleerd in koperen alambic ketels: twee stokoude met een inhoud van 400 liters en een recentere, 60 jaar oude ketel van 1200 liters. Door het gebruik van kleinere, met zacht houtvuur opgewarmde ketels in plaats van grotere, wordt de concentratie van de alcoholdampen groter en dus de uiteindelijke smaak van het distillaat. Conform de eisen van de AOP Calvados Pays d’Auge kent de distillatie twee stappen. Eerst verkrijgt men een basisdistillaat door directe distillatie van de cider. Na het scheiden van de kop (vluchtig alcohol) en de staart (foezelolie) wordt het hart van dit basisdistillaat met 30% alcohol opnieuw gedistilleerd. Het op dezelfde manier verkregen jonge Calvados-distillaat (zonder kop en staart) is kleurloos en heeft een alcoholpercentage van 70%. Door een gedegen opvoeding in eikenhouten vaten verkrijgt het eindproduct zijn kwaliteit, geur en kleur. De 15 jaar oude Calvados wordt opgevoed in grote houten foeders van maximaal 13.000 liter. 15 jaar is de leeftijd van de jongste Calvados in deze blend.
 • Kleur: licht oranje, tuilé.
 • Neus: intense aroma’s van bloemen, fruit en zoete, rijpe appels.
 • Smaak: complex met tonen van exotisch fruit, kruiden en in de afdronk tonen van gesuikerde sinaasappelschil.
 • Consumptie tips: perfect als digestief, geserveerd in een tulpvormig gedistilleerd glas (geen vissenkom!) op omgevingstemperatuur.

 

 

 • Roger Groult Calvados XO Blend Vénérable Pays d’Auge

Roger Groult Calvados XO Blend Vénérable Pays d’Auge

Roger Groult Calvados XO Blend Vénérable Pays d’AugeProefnotities:

 • Bereiding: na het persen wordt de most opgeslagen in tanks van 250 hectoliters om natuurlijke bezinking te bevorderen. De langzame gisting geeft een basis cider met 5-6% alcohol. Na enige maanden rust worden deze jonge ciders traditioneel dubbelgedistilleerd in koperen alambic ketels: twee stokoude met een inhoud van 400 liters en een recentere, 60 jaar oude ketel van 1200 liters. Door het gebruik van kleinere, met zacht houtvuur opgewarmde ketels in plaats van grotere, wordt de concentratie van de alcoholdampen groter en dus de uiteindelijke smaak van het distillaat. Conform de eisen van de AOP Calvados Pays d’Auge kent de distillatie twee stappen. Eerst verkrijgt men een basisdistillaat door directe distillatie van de cider. Na het scheiden van de kop (vluchtig alcohol) en de staart (foezelolie) wordt het hart van dit basisdistillaat met 30% alcohol opnieuw gedistilleerd. Het op dezelfde manier verkregen jonge Calvados-distillaat (zonder kop en staart) is kleurloos en heeft een alcoholpercentage van 70%. Door een gedegen opvoeding in eikenhouten vaten verkrijgt het eindproduct zijn kwaliteit, geur en kleur. De 15 jaar oude Calvados wordt opgevoed in grote houten foeders van maximaal 1.500 liter. De jongste Calvados in deze blend is 17-20 jaar, afhankelijk van het moment waarop de keldermeester bepaalt dat het de echte ‘vénérable’ (= eerbiedwaardige) geur- en smaakeigenschappen heeft bereikt.
 • Kleur: oranje met koperkleurige reflecties.
 • Neus: intense aroma’s van fruit, vanille, peper en kruiden.
 • Smaak: elegant en subtiel met tonen van wit fruit (peer) en hinten rokerigheid. Lange afdronk.
 • Consumptie tips: perfect als digestief, geserveerd in een tulpvormig gedistilleerd glas (geen vissenkom!) op omgevingstemperatuur.

 

 

 • Roger Groult Calvados XO Blend âge d'Or Pays d’Auge

Roger Groult Calvados XO Blend âge d'Or Pays d’Auge

Roger Groult Calvados XO Blend âge d'Or Pays d’AugeProefnotities:

 • Bereiding: Na het persen wordt de most opgeslagen in tanks van 250 hectoliters om natuurlijke bezinking te bevorderen. De langzame gisting geeft een basis cider met 5-6% alcohol. Na enige maanden rust worden deze jonge ciders traditioneel dubbelgedistilleerd in koperen alambic ketels: twee stokoude met een inhoud van 400 liters en een recentere, 60 jaar oude ketel van 1200 liters. Door het gebruik van kleinere, met zacht houtvuur opgewarmde ketels in plaats van grotere, wordt de concentratie van de alcoholdampen groter en dus de uiteindelijke smaak van het distillaat. Conform de eisen van de AOP Calvados Pays d’Auge kent de distillatie twee stappen. Eerst verkrijgt men een basisdistillaat door directe distillatie van de cider. Na het scheiden van de kop (vluchtig alcohol) en de staart (foezelolie) wordt het hart van dit basisdistillaat met 30% alcohol opnieuw gedistilleerd. Het op dezelfde manier verkregen jonge Calvados-distillaat (zonder kop en staart) is kleurloos en heeft een alcoholpercentage van 70%. Door een gedegen opvoeding in eikenhouten vaten verkrijgt het eindproduct zijn kwaliteit, geur en kleur. Deze ‘âge d’or’ Calvados wordt opgevoed in grote houten foeders van maximaal 1.800 liter. De jongste Calvados in deze blend komt van de oudste vaten van de ‘Vénérable’ Calvados! Het is een blend van diverse X.O. (Extra Oud) Calvados, voor een echt ‘âge d’or’ (gouden leeftijd) gevoel.
 • Kleur: amber met grijze reflecties.
 • Neus: intense aroma’s van eikenhout, koffie, toast en hinten citrus.
 • Smaak: krachtig en aromatisch met tonen van fruit, specerijen en patisserie.
 • Consumptie tips: perfect als digestief, geserveerd in een tulpvormig gedistilleerd glas (geen vissenkom!) op omgevingstemperatuur.

 

 

 • Roger Groult Calvados XO Blend Doyen d'âge Réserve de mon Grand Père Pays d’Auge

Roger Groult Calvados XO Blend Doyen d'âge Réserve de mon Grand Père Pays d’Auge

Roger Groult Calvados XO Blend Doyen d'âge Réserve de mon Grand Père Pays d’AugeProefnotities:

 • Bereiding: na het persen wordt de most opgeslagen in tanks van 250 hectoliters om natuurlijke bezinking te bevorderen. De langzame gisting geeft een basis cider met 5-6% alcohol. Na enige maanden rust worden deze jonge ciders traditioneel dubbelgedistilleerd in koperen alambic ketels: twee stokoude met een inhoud van 400 liters en een recentere, 60 jaar oude ketel van 1200 liters. Door het gebruik van kleinere, met zacht houtvuur opgewarmde ketels in plaats van grotere, wordt de concentratie van de alcoholdampen groter en dus de uiteindelijke smaak van het distillaat. Conform de eisen van de AOP Calvados Pays d’Auge kent de distillatie twee stappen. Eerst verkrijgt men een basisdistillaat door directe distillatie van de cider. Na het scheiden van de kop (vluchtig alcohol) en de staart (foezelolie) wordt het hart van dit basisdistillaat met 30% alcohol opnieuw gedistilleerd. Het op dezelfde manier verkregen jonge Calvados-distillaat (zonder kop en staart) is kleurloos en heeft een alcoholpercentage van 70%. Door een gedegen opvoeding in eikenhouten vaten verkrijgt het eindproduct zijn kwaliteit, geur en kleur. Deze bijzondere blend is een eerbetoon aan de grootvader, een blend van stokoude distillaten, gekoesterd door opeenvolgende generaties van de Groult familie. Het wordt opgevoed in zeer oude eikenhouten vaten met een inhoud van 2.000 liter of meer.
 • Kleur: mahonie met roodkoperen reflecties.
 • Neus: intense aroma’s van jamachtig fruit, sigaar en hinten vanille.
 • Smaak: rond, complex met tonen van bloemen, vanille en gesuikerde gember. Lange, krachtige afdronk.
 • Consumptie tips: perfect als digestief, geserveerd in een tulpvormig gedistilleerd glas (geen vissenkom!) op omgevingstemperatuur. Uitstekend geschikt bij bittere chocolade.

 

 

 • Roger Groult Calvados XO Blend Réserve Ancestrale Pays d’Auge

Roger Groult Calvados XO Blend Réserve Ancestrale Pays d’Auge

Roger Groult Calvados XO Blend Réserve Ancestrale Pays d’AugeProefnotities:

 • Bereiding: na het persen wordt de most opgeslagen in tanks van 250 hectoliters om natuurlijke bezinking te bevorderen. De langzame gisting geeft een basis cider met 5-6% alcohol. Na enige maanden rust worden deze jonge ciders traditioneel dubbelgedistilleerd in koperen alambic ketels: twee stokoude met een inhoud van 400 liters en een recentere, 60 jaar oude ketel van 1200 liters. Door het gebruik van kleinere, met zacht houtvuur opgewarmde ketels in plaats van grotere, wordt de concentratie van de alcoholdampen groter en dus de uiteindelijke smaak van het distillaat. Conform de eisen van de AOP Calvados Pays d’Auge kent de distillatie twee stappen. Eerst verkrijgt men een basisdistillaat door directe distillatie van de cider. Na het scheiden van de kop (vluchtig alcohol) en de staart (foezelolie) wordt het hart van dit basisdistillaat met 30% alcohol opnieuw gedistilleerd. Het op dezelfde manier verkregen jonge Calvados-distillaat (zonder kop en staart) is kleurloos en heeft een alcoholpercentage van 70%. Door een gedegen opvoeding in eikenhouten vaten verkrijgt het eindproduct zijn kwaliteit, geur en kleur. Deze bijzondere Calvados is een eeuwenoude blend van de aller-oudste distillaten, decennia lang gekoesterd door opeenvolgende generaties van de Groult familie. Het wordt opgevoed in zeer oude kleine eikenhouten vaten met een inhoud van 110 liters.
 • Kleur: mahonie met koperkleurige reflecties.
 • Neus: intense aroma’s van eikenhout, kaneel en kruidnagel.
 • Smaak: zacht, complex en aromatisch met tonen van fruit, hout, noten en kruiden. Intense, lange afdronk.
 • Consumptie tips: perfect als digestief, geserveerd in een tulpvormig gedistilleerd glas (geen vissenkom!) op omgevingstemperatuur. Uitstekend geschikt in combinatie met een sigaar.

 Roger Groult CalvadosLe Petit Paradis wijnkoperij/slijterij
Le Petit Paradis Wijnkoperij/Slijterij
Een paradijselijk adres voor de echte wijnliefhebber!