Mousserende wijnen


Italië - Agricola Azienda Lagolena

  • Lagolena Prosecco Frizzante DOCLogo Biologico

 

Lagolena Prosecco Frizzante DOCProefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Prosecco.
  • Vinificatie: de druiven worden in eerste instantie in RVS tanks bij 16-18°C tot ‘stille’ witte wijn gegist. De tweede gisting vindt niet op fles plaats, zoals in de Champagne (langzaam en kostbaar proces), maar eveneens in de grote RVS tanks, gedurende 10 dagen. Deze ‘Cuve Close’ (gesloten tank) of ‘Charmat’ methode geeft uitstekende resultaten, zeker als de druiven ook nog, zoals hier, van uitmuntende kwaliteit zijn. De ‘Frizzante’ Prosecco is de veel lichtere en minder koolzuurhoudende versie van de ‘Spumante’.
  • Kleur: licht strogeel met een groen zweempje.
  • Neus: intense aroma’s van groene appel, citrusvrucht en bloemen.
  • Smaak: frisse, delicate wijn met tonen van appel, citrus en een hint ‘peardrups’. Zeer harmonieus met een milde afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met tapas, fingerfood, ham, salami, minestronesoep en risotto.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 6-10°C.

 

  • Logo BiologicoLagolena Frizzante Rosé IGP Veneto


Lagolena Frizzante Rosé IGP VenetoProefnotities:

  • Druivenvariëteiten: 80% Glera (Glera is de oorspronkelijke naam van de Prosecco druif) en 20% Raboso.
  • Vinificatie: de druiven worden in eerste instantie in RVS tanks bij 16-18°C tot ‘stille’ witte wijn gegist. De tweede gisting vindt niet op fles plaats, zoals in de Champagne (langzaam en kostbaar proces), maar eveneens in de grote RVS tanks, gedurende 10 dagen. Deze ‘Cuve Close’ (gesloten tank) of ‘Charmat’ methode geeft uitstekende resultaten, zeker als de druiven ook nog, zoals hier, van uitmuntende kwaliteit zijn. De ‘Frizzante’ Prosecco is de veel lichtere en minder koolzuurhoudende versie van de ‘Spumante’.
  • Kleur: lichtroze.
  • Neus: aroma’s van aardbei en framboos en een hint bloemen.
  • Smaak: frisse, aromatische wijn met tonen van rood fruit. Zeer harmonieus met een milde afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met tapas, fingerfood, ham, salami, risotto en pizza.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 6-10°C.


Italië - Cielo e Terra

  • Deor Frizzante RoséDeor Frizzante Rosé

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: Raboso en Prosecco.
  • Kleur: zalmroze.
  • Neus: intense aroma’s van lichtrood bosfruit en aardbei.
  • Smaak: frisse, mousserende wijn met tonen van bes, aardbei en framboos.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met tapas en antipasti.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 6-8°C.

 

 

 


Italië - Cantina di Ponte Piave

  • Vigne Dogali Prosecco D.O.C. TrevisoVigne Dogali Prosecco D.O.C. Treviso

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Prosecco.
  • Kleur: citroengeel met groene reflecties.
  • Neus: intense aroma’s van wit fruit, bloemen en een hint groene kruiden.
  • Smaak: licht mousserende, zachte wijn met tonen van citrus en rijpe appels.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met zeevruchten, schelpdieren, salades en kipgerechten.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 7-10°C.

 



  • Ponte Prosecco Spumante Extra Dry D.O.C. TrevisoPonte Prosecco Spumante Extra Dry D.O.C. Treviso

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Prosecco.
  • Kleur: lichtgeel met groene reflecties.
  • Neus: intense aroma’s van appel, peer, citrus en een hint bloemen.
  • Smaak: elegante wijn met verfijnde mousse en tonen van perzik en gele appel.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met visgerechten, schaal-, en schelpdieren, gevogelte en pasta’s.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 7-10°C.

 

 

  Italië - Bepin de Eto

  • Bepin de Eto Conegliano Valdobbiadene D.O.C.G. SpumanteBepin de Eto Conegliano Valdobbiadene D.O.C.G. Spumante 

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Prosecco. De druiven zijn afkomstig van wijngaarden gelegen op een hoogte van 270 meter, in het hart van Colli di Conegliano D.O.C.G., en zijn geplukt  tijdens de eerste 10 dagen van september.
  • Kleur: bleek strogeel.
  • Neus: delicate aroma’s van versgebakken brood, appel, peer, perzik en hinten rozenblaadjes.
  • Smaak: rijke, verfijnde Prosecco met tonen van groene appel en citrus.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met vis, schaal– en schelpdieren en vers fruit.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 8-11°C.

 

Italië - Eugenio Collavini 

  • Il Grigio Spumante Brut (0,375 ltr.)
  • Il Grigio Spumante Brut (0,75 ltr.)
  • Il Grigio Spumante Brut (1,5 ltr.)

Il Grigio Spumante BrutProefnotities:

  • Druivenvariëteiten: Chardonnay en Pinot Grigio.
  • Vinificatie: de ontsteelde druiven worden zacht geperst zonder voorafgaande inweking. De tweede gisting vindt plaats in afgesloten RVS tanks bij een temperatuur van 14°C, waarna de jonge wijn 5-6 maanden in contact met de gistcellen in de tanks blijft (méthode ‘cuve close’ of ‘charmat’). Hierdoor verkrijgt men een complexe en zeer zuivere wijn.
  • Kleur: helder strogeel met een groene zweem.
  • Neus: frisse aroma’s van appel en peer en een hint toast.
  • Smaak: aromatische, elegante mousserende wijn met tonen van appel, peer en een hint citrus. Lange afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met visgerechten, schaal-, en schelpdieren, vleeswaren en groenteschotels.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 8-10°C.
  • Deze wijn is veelvuldig bekroond als ‘beste Italiaanse Spumante’ door o.a. Gambera Rosso. Tweevoudig winnaar van de Volkskrant Champagne (!) test.

 

  • Eugenio Collavini Prosecco D.O.C. Spumante

Eugenio Collavini Prosecco D.O.C. SpumtanteProefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Prosecco.
  • Vinificatie: na het zacht persen van de druiven wordt het sap opgevangen en zonder schillen en koude inweking verder verwerkt. Na het verkrijgen van een stille basiswijn volgt een tweede gisting op RVS tanks bij 14°C. De jonge wijn rust nog 3 tot 4 maanden op zijn eigen fijn bezinksel. Er wordt regelmatig geroerd om het bezinksel (dode gistcellen) nog fijner te maken zodat het in de wijn wordt opgenomen voor nog meer complexiteit.
  • Kleur: helder strogeel met groene reflecties.
  • Neus: frisse aroma’s van appel, citroen, witte bloemen en een hint broodkorst.
  • Smaak: ronde, levendige Prosecco met tonen van appel en citroen. Lange, frisse afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met salades, risotto, vis, schelpdieren en tapas.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 10-12°C.

 

  • Il Grigio Spumante Friulano ‘Ramato’

Il Grigio Spumante Friulano ‘Ramato’Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: Pinot Nero en Pinot Grigio.
  • Vinificatie: de ontsteelde druiven worden zacht geperst na een koude inweking van 8-10 uur. De tweede gisting vindt plaats in afgesloten RVS tanks bij een temperatuur van maximaal 14°C, waarna de jonge wijn minstens 6 maanden in contact met de gistcellen in de tanks blijft (méthode ‘cuve close’ of ‘charmat’). Hierdoor verkrijgt men een complexe en zeer zuivere wijn.
  • In Friuli gebruikt men de term ‘Ramato’ voor dit type (stille of mousserende) wijn. Letterlijk vertaald betekent het ‘licht koperkleurig’, vergelijkbaar met de door Fransen gebruikte term ‘pelure d’oignon’ (uienschil kleur). Omdat men in Friuli er van uit gaat dat niet iedereen buiten de streek deze term zal begrijpen, gebruikt men de internationale benaming ‘Rosé’ of ‘Rosato’.
  • Kleur: koperkleurig met zalmroze accenten.
  • Neus: frisse aroma’s van klein rood fruit, bloemen en een delicate hint van gist.
  • Smaak: aromatische, elegante mousserende wijn met tonen van rood fruit. Lange afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met amuses op basis van vis of Italiaanse kaas, kipgerechten en salades.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 8-10°C.


Spanje - Jordi Lluch

  • Mas Mascort Brut D.O. Cava (Penedès)Mas Mascort Brut D.O. Cava (Penedès)

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: Xarel.lo, Parellada en Macabeu.
  • Vinificatie: de oogst vindt plaats vanaf medio augustus tot eind oktober. Het vinificatieproces begint zodra de druiven bij de wijnkelder aankomen. De drie druivenrassen worden gescheiden gevinifieerd. Ze worden eerst zacht geperst om kwalitatief hoogwaardige most te verkrijgen. Na het natuurlijk bezinken is de most helder en wordt tot stille wijn vergist. De wijnmaker bepaalt aan de hand van de jonge basiswijnen wat de uiteindelijke assemblage wordt. De flessen worden daarop gevuld met de gewenste verhouding van Xarel.lo, Parellada en Macabeu wijn, aangevuld met een gist- en suiker- ‘likeur’ om de gisting op fles en de karakteristieke mousse te produceren. De flessen worden dan provisorisch afgesloten en in de vochtige en donkere rijping kelders liggend bij een constante temperatuur onder 15°C bewaard. Na minimaal 9 maanden (12 maanden voor deze wijn) worden de flessen van hun bezinksel gescheiden via het bekende proces van ‘dégorgement’ en het toevoegen van een ‘dosage’ likeur. Een ‘brut’ cava bevat maximaal 15 g suiker per liter.
  • Kleur: geel met gouden reflecties.
  • Neus: intense aroma’s van rijp fruit.
  • Smaak: aromatische, mousserende wijn met tonen van citrusvruchten en tropisch fruit. Vol en fluwelig op de tong.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met tapas, finger food, schaal- en schelpdieren en wit vlees.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 7-11°C. 

 

Spanje - Mont Marçal

  • Cava Palau Gazo BrutCava Palau Gazo Brut

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: Macabeo, Xarel.lo en Parellada.
  • Kleur: bleekgeel.
  • Neus: heerlijke aroma’s van rijpe appel, banaan en ananas.
  • Smaak: elegante, milde Cava met tonen van wit fruit en peer. Mooi in balans met een verfijnde mousse.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met zeevruchten, schaal- en schelpdieren, visgerechten en zachte kazen.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 6-8°C.

 

 

 

 

  • Cava Palau Semi-SecoCava Palau Gazo Semi-Seco

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: Macabeo, Xarel.lo en Parellada.
  • Kleur: bleekgeel.
  • Neus: heerlijke aroma’s van vers fruit met hinten brioche.
  • Smaak: elegante, lichtzoete Cava met tonen van tropisch fruit en peardrops. Mooi in balans met een verfijnde mousse.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met fruitsalades, lichte desserts en gekruide gerechten.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 6-8°C.


Le Petit Paradis wijnkoperij/slijterij
Le Petit Paradis Wijnkoperij/Slijterij
Een paradijselijk adres voor de echte wijnliefhebber!