Diverse dessertwijnen  

In ons uitgebreide assortiment dessertwijnen voeren wij ondermeer de volgende wijnen:


Frankrijk 

  • Vignobles Paul Mas Muscat 2012 A.O.P. 0,375 ltr.Vignobles Paul Mas Muscat 2012 A.O.P. 0,375 ltr.

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 110% Muscat Petits Grains. De druivenstokken zijn meer dan 40 jaar oud en geven een lage opbrengst druiven. Koele vergisting bij gecontroleerde temperatuur (17° C), gedurende vier weken.
  • Kleur: strogeel.
  • Neus: intense aroma’s van gedroogde abrikoos, sinaasappeljam en druivenbloesem.
  • Smaak: romige, zoete wijn met tonen van gekonfijte vijg, abrikozentaart en een hint acaciahoning.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt in combinatie met appeltaart, sorbetijs, vruchtensalade, Foie Gras en Roquefort kaas.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 5-7°C.

 

  • Vignobles Paul Mas Maury 2010 A.O.P. 0,375 ltr.Vignobles Paul Mas Maury 2010 A.O.P. 0,375 ltr.

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Grenache. De druivenstokken zijn meer dan 40 jaar oud. De druiven worden laat met de hand geoogst, daardoor is er een lage opbrengst. De wijn lagert gedurende een periode van 14 maanden op grote eikenhouten vaten van 5 hl, genaamd “touries”.
  • Kleur: dieppaars met rode reflecties.
  • Neus: intense aroma’s van donker fruit en kruiden.
  • Smaak: rijke, zoete wijn met tonen van fruitcompote, koffie en cacao. Soepele tannines en een lange afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt in combinatie met chocoladedesserts, rood fruit en een kaasplankje.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 5-7°C.

 


  • Sweet Emotion A.C. Rivesaltes Hors d’Age TuiléSweet Emotion A.C. Rivesaltes Hors d’Age Tuilé

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Grenache. Na de maceration (het laten weken van druivenschillen in het eigen sap) vergist men temperatuurgecontroleerd, waarna deze wijn gedurende een periode van minimaal 5 jaar lagert op eikenhouten vaten.
  • Kleur: helder dakpanrood met een granaatappelrode kern.
  • Neus: intense aroma’s van gestoofd fruit, pruimen en koffie.
  • Smaak: mooie balans tussen zoet en zuur. In de mond tonen van gestoofd fruit, pruimen en een hint koffie en cacao. Lange afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met chocolade, romige, smaakvolle kazen en pekingeend.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 10-12°C.

 

  • Banyuls Pyrene 3 ans d'âgeBanyuls Pyrene 3 ans d'âge

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: 75% Grenache Noir, 15% Grenache Gris en Blanc en 10% Carignan.
  • Kleur: helder oranjebruin.
  • Neus: intense aroma’s van gekonfijt fruit en  gekrente rozijnen.
  • Smaak: geconcentreerde, zoete wijn met tonen van krenten, rozijnen, gedroogde abrikoos en een hint vanille.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt in combinatie met Foie Gras, chocoladedesserts, kaasplankje en ijs.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 13-15°C.

 

 

 

  • Muscat de Beaumes de Venise Beaumelle Muscat de Beaumes de Venise Beaumelle

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Muscat Petits Grains.
  • Kleur: bleek goudgeel.
  • Neus: intense aroma’s van muskaat, citrus en  sinaasappel en een hint honing.
  • Smaak: zachte, zoete wijn met tonen van exotisch fruit, bloemen en honing.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt in combinatie met  foie gras, meloen met Parma ham, blauwaderkaas, fruitsalade en desserts.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 6-8°C.

 

 

 

 

  • Vidal-Fleury A.C. Muscat de Beaumes de Venise 2010Vidal-Fleury A.C. Muscat de Beaumes de Venise 2010

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Muscat.
  • Kleur: briljant goud met een roze zweem.
  • Neus: rijke aroma’s van bloemen, honing en citrus.
  • Smaak: verfijnde wijn met een uitstekende balans tussen zoet en zuur. Lange en elegante afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief en dessertwijn, ook heerlijk in combinatie met roquefort, foie gras, fruitsalade, sorbetijs en gerechten met donkere, sterke chocolade.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 6-8°C.

 

 

 

 

 

 

 

  • Château du Seuil Cérons A.O.C. 2010 0,5 ltr.Château du Seuil Cérons A.O.C. 2010 0,5 ltr.

 Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Sémillon.
  • Vinificatie: voor deze gebruikt men laat geoogste druiven, afkomstig van terrassen met een bodem van aangespoelde rivierkiezels en zand, met een ondergrond van kalksteen, klei en wat ijzeroxide. De druiven worden met de hand geplukt, in meerdere gangen/beurten (3-5), om telkens de meest geschikte druiven te selecteren. Door de dichtbijheid van de Garonne en Cirion rivieren zijn de wijngaarden meestal gezegend met de komst van edelrot (Pourriture Noble), veroorzaakt door de goedaardige schimmel Botrytis Cinerea. De druiven worden pneumatisch geperst en meteen streng gekoeld om de most natuurlijk te klaren door bezinking. De gisting vindt plaats in deels nieuwe, deels 1 jaar oude vaten van Frans eikenhout. In deze vaten volgt een opvoeding van 12 maanden.
  • Kleur: goudgeel.
  • Neus: heerlijke aroma’s van abrikoos, citrus en ananas.
  • Smaak: zuivere, aromatische wijn met tonen van marmelade, ananas en citroen Mondvullend en complex. Prachtige concentratie en evenwicht tussen zuur, suiker, fruit, body en alcohol.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met patés en terrines met zoetzure citrusvruchten, chutney etc., foie gras en blauwschimmelkazen.  
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 8-12°C.
  • Deze wijn is meermalen onderscheiden als één van de beste wijnen uit zijn AOC door o.a. Decanter en Guide Hachette. Zeer bemind in het Verenigde Koninkrijk (o.a. Hugh Johnson, Jancis Robinson.


 

  • Pacherenc du Vic Bilh La Saint Sylvestre 1996 (0,375 ltr.) – Producteurs Plaimont

Pacherenc du Vic BilhProducteurs Plaimont is gelegen in de Sud-Ouest in Frankrijk en is één van de meest innovatieve wijnbedrijven van Frankrijk.

Traditioneel werd de Pacherenc altijd geoogst half november. Echter, in 1991 zorgde de vrieskou ervoor dat de druiven half november nog niet rijp waren. De wijnboeren kozen er toen voor de druiven te laten hangen en plukten deze uiteindelijk pas op 31 December. Deze ervaring leidde tot de ‘Saint Sylvestre’ Pacherenc. Bij Plaimont beschermt men de druiven met netten omdat de suikerige druiven vogels aantrekken. De druiven bereiken soms een percentage van 19% natuurlijke alcohol. De druiven leveren slechts 5 hl per hectare van deze heerlijke wijn. Elk jaar worden slechts 10.000 flessen van deze wijn geproduceerd, deze worden verpakt in een houten kistje. Voor deze wijn worden de volgende druivenvariëteiten gebruikt: Arrufiac, Petit Courbu, Gros Manseng en Petit Manseng.


Proefnotities:

  • Kleur: diep geelgoud met hinten bruin.
  • Neus: aroma’s van honing, exotisch fruit en kruiden.
  • Smaak: heerlijke, stroperige wijn met aroma’s van honing.
  • Wijn/spijs: heerlijk bij foie gras maar ook uitstekend geschikt als aperitief.

 

Italië

  •     Carlo & Sylvia Moscato d'Asti 2011 DOCGCarlo & Sylvia Moscato d'Asti 2011 DOCG

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Moscato Bianco di Canelli.
  • Kleur: lichtgeel.
  • Neus: intense aroma’s van gekonfijt fruit, acacia bloemen, viooltjes en muskaat.
  • Smaak: heerlijke frisse, licht mousserende dessertwijn met tonen van gekonfijt fruit. Mooi in balans met een uitstekende zoet zuur verhouding.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met vers fruit, desserts, banket en notencakes.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 8-10°C.

 

 

  • Borgo Maragliano Brachetto D.O.C. Piemonte 2013Borgo Maragliano Brachetto D.O.C. Piemonte 2013

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Brachetto.
  • Kleur: intens robijnrood met paarse reflecties.
  • Neus: intense aroma’s van wilde rozen en aardbeien met hinten muskus en bosvruchten.
  • Smaak: zoete, aromatische wijn met tonen van rood fruit.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met desserts, fruit salade en vruchtencake.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 6-8°C.

 

 

 

  • Gorgo Moscato Rosa di Monte Torre 2012 Veneto IGT (0,5 ltr.)Gorgo Moscato Rosa di Monte Torre 2012 Veneto IGT (0,5 ltr.)

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Moscato Rosa (rozenmuskaat). De wijngaarden waar deze vandaan zijn gelegen in het zuidelijke deel van Veneto. De karakteristieke witte bodem werd in de ijstijden door de gletsjers gevormd en bestaat voornamelijk uit zacht morenisch puin, rijk aan stenen en rolkeien, met veel minerale zouten (o.a. calciumcarbonaat) en een hoge pH waarde. Deze rozenmuskaat is een van de vele varianten van de Muscat druif. Deze wordt voornamelijk in Noordoost Italië verbouwd onder de naam Moscato Rosa of Rosenmuskateller, omdat het heel karakteristieke rozen aroma’s heeft. Het is geen gemakkelijke druif, mede omdat het door moeilijke bestuiving weinig volle trossen voortbrengt. De opbrengst is daardoor extra laag. Door te kiezen voor een wat hogere ligging op de Monte Torre heuvel (ca. 130 m boven de zeespiegel) verkrijgt men overrijpe en bijzonder aromatische druiven, welke een heel aangename, harmonieuze en mild frisse wijn geven.
  • Vinificatie: de druiven worden zeer laat geoogst. De gisting vindt plaats in RVS tanks, waar de wijn nog 5 tot 6 maanden na de oogst rust alvorens te worden gebotteld.
  • Kleur: helder licht koraalroze.
  • Neus: complexe aroma’s van rozijn, pruim, exotisch fruit en citroen met een ondertoon van rozen.
  • Smaak: bijzonder goed in balans, fluwelig zacht van structuur, verrukkelijk zoet maar niet plakkerig en vettig dankzij de frisse ruggengraat die een zuiver en fris mondgevoel achterlaat.
  • Wijn/spijs: deze heerlijke zoete wijn kan prima gedronken worden als wijn en dessert tegelijk maar is ook heerlijk in combinatie met (niet te zoete) koekjes, amandelen, noten, sorbetijs, Reijpenaer XO en Parmigiano Reggiano.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 12-14°C.


  • Cantina di Negrar Cantina di Negrar "Le Preare" DOC Recioto Della Valpolicella Classico 2012 (0,5 ltr.)

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: 70% Corvina, 15% Corvinone en 15% Rondinella. Deze druiven zijn afkomstig van wijngaarden gelegen in het hart van de Valpolicella Classico zone in de heuvels rond Negrar op een hoogte van 200 - 450 meter. De druiven zijn met de hand geplukt tijdens de laatste week van September. Appassimento (indrogen van de druiven) duurt 120 dagen.
  • Kleur: robijnrood met violetkleurige reflecties.
  • Neus: intense aroma's van framboos, kers, pruim en steenfruit.
  • Smaak: heerlijke zoete, zijdezachte wijn. In de afdronk tonen van rozijnen.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt in combinatie met cantuccini, donkere chocolade, nagerechten met gedroogd fruit en gerijpte harde kazen.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 14-16°C.
  • Bewaarpotentieel: 5 jaar.


 

  • Castelgreve Vin Santo 2000 (0,375 ltr.)Castelgreve Vin Santo 2000 (0,375 ltr.)

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: Trebbiano, Sangiovese en Malvasia. De druiven die in de Vin Santo worden gebruikt zijn altijd van de hoogste kwaliteit. Dit is dan ook de reden dat de Vin Santo niet elk jaar wordt geproduceerd. Na de pluk worden de druivenranken gedurende 3 tot 4 maanden in een schuur/loods opgehangen om de druiven te laten indrogen. Door dit indrogingsproces neemt het suikergehalte van de druiven toe. Na dit drogingsproces gaat de wijn gedurende een aantal jaren in eiken tonnen, die volledig van de lucht zijn afgesloten.
  • Kleur: ambergeel.
  • Neus: intense aroma’s van rozijn, abrikoos, vijg, gedroogd fruit en een hint hout.
  • Smaak: volle, lichtzoete wijn met tonen van abrikoos, vijg en rozijn. Mooie structuur met een volle, lange afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, uiteraard ook heerlijk in combinatie met Cantuccini (Italiaanse amandelkoekjes, chocoladetaartjes, honingdesserts en Pecorino kaas.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 7-8°C.

 

Castelgreve Vin Santo 2000 (0,375 ltr.)




Spanje

 

  • Toro Albalá Don PX 2007 D.O. Montilla Moriles (0,375 ltr.)
  • Toro Albalá Don PX 2008 D.O. Montilla Moriles (0,75 ltr.)

Toro Albalá Don PX 2008 D.O. Montilla MorilesProefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Pedro Ximénez.
  • Vinificatie: de volrijpe, zeer zoete, PX druiven worden direct na de oogst gedurende ca. 10 dagen onder de felle zon te drogen gelegd. Het vocht in de druiven verdampt grotendeels waardoor de concentratie aan suikers, natuurlijke geur- en smaakstoffen enorm stijgt. De bijna krenten geworden druiven worden geperst waarna de likeurachtig zoete most een gedeeltelijke alcoholische gisting ondergaat. Omdat het einddoel een zoete wijn moet zijn, wordt de gisting gestopt door het toevoegen van kwalitatief hoogwaardige wijnalcohol, waarna de gistcellen afsterven. Deze jonge wijn wordt minstens 1 jaar in RVS tanks opgevoed om verder te rijpen en van zijn bezinksel te worden gezuiverd.

Bodegas Toro Albalá

  • Kleur: amberkleurig met een hoge viscositeit (‘tranen’).
  • Neus: intense aroma’s van gedroogde vruchten, vijg, perzik, dadel en rozijn. Na het walsen in het glas komen aroma’s van honing, cacao en gekonfijte citrusvruchten los.
  • Smaak: warme, zoete en complexe wijn met tonen van honing, dadels en krenten. Evenwichtige, lange afdronk met een aangenaam fruitig bittertje.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als digestief, ook heerlijk in combinatie met blauwaderkazen, gebakjes, vruchten, chocolade en amandelkrullen.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: voor een juist evenwicht tussen alcohol (17%), zoet en zuur wordt aangeraden deze PX  ‘muy frio’ te schenken, goed koud dus.

 

 

  • Toro Albalá Don PX Gran Reserva 1985 D.O. Montilla Moriles (0,375 ltr.)
  • Toro Albalá Don PX Gran Reserva 1983 D.O. Montilla Moriles (0,75 ltr.)

Toro Albalá Don PX Gran Reserva 1985 D.O. Montilla MorilesProefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Pedro Ximénez.
  • Vinificatie: de volrijpe, zeer zoete, PX druiven worden direct na de oogst gedurende ca. 10 dagen onder de felle zon te drogen gelegd. Het vocht in de druiven verdampt grotendeels waardoor de concentratie aan suikers, natuurlijke geur- en smaakstoffen enorm stijgt. De bijna krenten geworden druiven worden geperst waarna de likeurachtig zoete most een gedeeltelijke alcoholische gisting ondergaat. Omdat het einddoel een zoete wijn moet zijn, wordt de gisting gestopt door het toevoegen van kwalitatief hoogwaardige wijnalcohol, waarna de gistcellen afsterven. Deze jonge wijn wordt minstens 1 jaar in RVS tanks opgevoed om verder te rijpen en van zijn bezinksel te worden gezuiverd. Voor de Gran Reserva wordt de Don PX onderworpen aan een oxidatieve opvoeding van maar liefst 25 jaar in vaten van Amerikaans eikenhout.

Toro Albalá Don PX Gran Reserva 1985 D.O. Montilla Moriles

  • Kleur: diep donker van kleur, bijna gitzwart.
  • Neus: intense aroma’s van tabak, cacao, drop, rozemarijn, zwarte tapenade. Na het walsen in het glas komen aroma’s van Arabische koffie, vanille, kaneel, perziken op siroop en stroop los.
  • Smaak: volle, intense en complexe wijn met weelderige, bitterzoete tonen. Lange afdronk met tonen van gebrande en balsamieke tonen van het hout.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als digestief, ook heerlijk in combinatie met blauwaderkazen, gebakjes, chocoladedesserts en bonbons en gedroogde vruchten (vijgen en dadels).
  • Aanbevolen serveertemperatuur: voor een juist evenwicht tussen alcohol (17%), zoet en zuur wordt aangeraden deze PX  ‘muy frio’ te schenken, goed koud dus.

 

  • Toro Albalá Don PX Reserva Especial 1981

Toro Albalá Don PX Reserva Especial 1981Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Pedro Ximénez.
  • Vinificatie: de volrijpe, zeer zoete PX druiven worden direct na de oogst circa 10 dagen onder de felle zon te drogen gelegd. Het vocht in de druiven verdampt grotendeels waardoor de concentratie aan suikers, natuurlijke geur- en smaakstoffen enorm stijgt. De bijna krenten geworden druiven worden geperst waarna de likeurachtig zoete most een gedeeltelijke alcoholische gisting ondergaat. Omdat het einddoel een zoete wijn moet zijn, wordt de gisting gestopt door het toevoegen van kwalitatief hoogwaardige wijnalcohol, waarna de gistcellen afsterven. Deze jonge wijn wordt minstens 1 jaar in RVS tanks opgevoed om verder te rijpen en van zijn bezinksel te worden gezuiverd. Vervolgens lagert de wijn gedurende een periode van 27 jaar in vaten van Amerikaans eikenhout.
  • Kleur: diep donker van kleur, bijna gitzwart met paarse reflecties.
  • Neus: zeer complexe neus met aroma’s van gedroogde vijgen, pruim, zoethout, appel compote en hinten van geranium, oud leer en sinaasappelschil.
  • Smaak: een prachtig ontwikkelde wijn, elegant, zoet, romig, fluwelig van smaak met tonen van koffie, gedroogde vijg, chocolade, cacao en dadel. Indrukwekkende, lange en aanhoudende afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als digestief, ook heerlijk in combinatie met fijn gebak met gedroogde vruchten en/of noten.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: voor een juist evenwicht tussen alcohol (17%), zoet en zuur wordt aangeraden deze PX  ‘muy frio’ te schenken, goed koud dus.


Le Petit Paradis wijnkoperij/slijterij
Le Petit Paradis Wijnkoperij/Slijterij
Een paradijselijk adres voor de echte wijnliefhebber!