Domaine Tournon – M. Chapoutier

Domaine Tournon – M. Chapoutier

Het domein ‘Tournon Vineyards’, eigendom van het beroemde Franse wijnhuis M. Chapoutier, is gevestigd aan de kust van de staat South-Australia.

Domaine Tournon – M. Chapoutier

Op het 50 hectare grote domein wordt ‘organic’ (biologisch) gewerkt onder leiding van Michel Chapoutier. De geniale wijnman uit Tain l’Hermitage koos bewust voor een relatief koel gebied voor zijn wijngaarden, zodat er zonder irrigatie kon worden gewerkt. De bodem van de wijngaarden voor deze wijn bestaat uit een diepe, goed drainerende laag van rode, ijzerhoudend schilfersteen, bedekt door leem en ‘podsol’ (asgrond dat overblijft na het verbranden van oude bossen). De zonne-expositie is buitengewoon goed.

Extreme hitte wordt getemperd door de nabijheid van de grote zuidelijke oceaan, zowel overdag als in de frisse zomernachten. Het einde van de zomer en de herfst zijn droog en zonnig, bijzonder gunstig voor een perfecte rijpingsgraad van de druiven en toch een hoge natuurlijke zuurgraad, garantie voor een goed oplegpotentieel.

Domaine Tournon – M. Chapoutier

In tegenstelling tot veel Fransen die naar Australië vertrokken om de Australiërs wijn te ‘leren maken’, is Michel Chapoutier juist vol lof over de getalenteerde Australische wijnmakers, in het bijzonder over Ron Laughton van Jasper Hill. Zijn doel is daarom het combineren van het talent van deze grote wijnmakers met zijn eigen ervaring van de syrah in het Rhône dal om premium shiraz wijnen te produceren van premium ‘terroirs’.

Domaine Tournon – M. Chapoutier

In ons assortiment voeren wij:

  • Domaine Tournon – M. Chapoutier Victoria Shiraz Mathilda 2009Domaine Tournon – M. Chapoutier Victoria Shiraz Mathilda 2009

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Shiraz.
  • Vinificatie: de druiven voor deze wijn worden geoogst wanneer ze precies rijp , en vooral niet overrijp, zijn. De trossen worden ontsteeld, waarna de most in open cementen tanks gist. De inweking (inclusief gisting) duurt 2-3 weken om de wijn een goede tannine structuur te geven voor meer stabiliteit en oplegpotentieel. Na het persen ondergaat de wijn een opvoeding van 12 maanden in RVS en betonnen tanks.
  • Kleur: helderrood met robijnrode reflecties.
  • Neus: intense aroma’s van braam, cassis en een hint mineraliteit, peper en menthol.
  • Smaak: geconcentreerde wijn met tonen van gekonfijte zwarte vruchten. Lange, krachtige afdronk met tonen van specerijen.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt in combinatie met gegrild vlees, rund-, lamsvlees, gevogelte en klein wild.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 16-18°C.
  • Bewaarpotentieel: 5-10 jaar.

 Le Petit Paradis wijnkoperij/slijterij
Le Petit Paradis Wijnkoperij/Slijterij
Een paradijselijk adres voor de echte wijnliefhebber!