Aberlour

Aberlour

Aberlour is opgericht in 1879 door James Fleming. Aberlour is gelegen in het hart van Speyside op de oever waar de rivieren Lour en Spey elkaar kruisen.

James Fleming koos deze locatie grotendeels vanwege de waterbron St Drostan's Well. Aberlour is Keltisch en betekent ‘mond van de klaterende bron'.

Aberlour

Fleming deed veel voor de gemeenschap, waaronder geld doneren voor de bouw van een ziekenhuis. Hij leefde volgens het familiemotto: ‘let the deed show'. Dit motto is nog steeds terug te vinden op de flessen.

In 1898 verwoestte een brand een groot gedeelte van de distilleerderij en het meeste van de voorraad. Onder supervisie van Schotlands meest vooraanstaande architect van Whisky distilleerderijen, Charles Doig of Elgin, werd de Aberlour distilleerderij herbouwd.

AberlourHet water is afkomstig van de heuvels van Ben Rinnes en stroomt door de Lour valley naar de distilleerderij. De regen en sneeuw welke vallen op ‘The Ben' worden gefilterd door lagen turf. De berg zelf bestaat uit graniet en geeft hierdoor weinig mineralen af aan het water. Het water is dan ook extreem zacht.

Men heeft een roestvrij stalen mashtun en washback. Aberlour beschikt over 4 koperen stills.

Voor het rijpen maakt men gebruik van:

  • Amerikaanse Bourbon vaten; geeft gouden kleur en zorgt voor vanille aroma's. Capaciteit 180 ltr.
  • Spaanse Sherry eikenhoutenvaten; geeft een rijke, donkere amberkleur en zorgt voor ‘full-bodied' Whisky met zoetige en kruidige tonen. Capaciteit 500 ltr.

Aberlour 10 years oldProefnotities Aberlour 10 years old:

  • Alcoholpercentage: 40%.
  • Kleur: goud.
  • Neus: droge, frisse, fruitige aroma's van appels en peren subtiel verrijkt met zoete tonen van vanille en toffee.
  • Smaak: zacht en romige met kruidig, zoete nootmuskaat en honing gecombineerd met herfstfruit.
  • Afdronk: lang en zacht.

 

 Le Petit Paradis wijnkoperij/slijterij
Le Petit Paradis Wijnkoperij/Slijterij
Een paradijselijk adres voor de echte wijnliefhebber!