Clynelish 


Clynelish is opgericht in 1819 door de Markies van Stafford, later de eerste Graaf van Sutherland. Tijdens deze periode verloren werden velen verdreven uit hun boerderijen in de Highlands, omdat men het land nodig had voor schapen om de groeiende vraag naar wol aan te kunnen. Deze verdreven boeren verhuisden naar de kustgebieden en omdat zij moeite hadden de eindjes aan elkaar te knopen, namen velen hun toevlucht tot het illegaal distilleren van Whisky. De Markies bouwde de distilleerderij en vroeg een licentie aan om er zo voor te zorgen dat de boeren een legale markt hadden om hun graan te kunnen verkopen.

Clynelish

Clynelish is gelegen in Sutherland en is één van de noordelijkste distilleerderijen.

De productie begon in 1821, in die tijd had men 2 stills. In 1967 bouwde men een nieuwe distilleerderij aan de overkant van de weg en noemde deze Clynelish. De oude distilleerderij werd Brora genoemd. Brora bleef in productie tot 1983, toen men moest sluiten wegens overproductie.  

Het water is afkomstig van Clynemilton Burn. Men zegt dat het water over een goudader stroomt en hierdoor een uniek karakter heeft.

Clynelish

De roestvrij stalen mashtun heeft een capaciteit van 12,5 ton. Men maakt gebruik van 8 washbacks, allen afkomstig uit 1967. Er zijn 6 stills met korte, wijde halzen.

Voor rijping maakt men gebruik van Sherry en Bourbon vaten.

Clynelish 14 years oldProefnotities Clynelish 14 years old: 

  • Alcoholpercentage: 43%.
  • Kleur: amber.
  • Neus: complexe neus met aroma’s van kruiden, fruit en turf
  • Smaak: complex met kruiden, fruit en turf op de achtergrond hinten van noten en tabak.
  • Afdronk: lang en zacht.

 Le Petit Paradis wijnkoperij/slijterij
Le Petit Paradis Wijnkoperij/Slijterij
Een paradijselijk adres voor de echte wijnliefhebber!