Glendronach

Glendronach


Glendronach is opgericht in 1862 door Glendronach Distillery Co., een samenwerkingsverband geleid door James Allardes (of Allardyce). Het is gelegen in de vallei van de Forgue vlakbij Huntly, aan de oostkant van Speyside.

Glendronach

Glendronach betekent in het Keltisch ‘vallei van de bramen'.

De ‘Duke of Gordon' was zo onder de indruk van de whisky van James Allardyce dat hij hem meenam naar Londen om hem daar te introduceren bij de society. Het succes steeg Allardyce echter naar zijn hoofd en hij verwaarloosde zijn distilleerderij. Uiteindelijk brandde deze af in 1837.

De vergunning en de ruïne van de distilleerderij werden verkocht aan Walter Scott, hij was werkzaam bij de Teaninich distilleerderij. De distilleerderij sloot in 1916 en werd in 1920 gekocht door Charles Grant. Charles was één van de zonen van William Grant. Glendronach bleef in handen van de Grant familie tot 1960, toen werd het verkocht aan William Teacher & Sons. Sindsdien is het in handen gekomen van Pernod-Ricard.

Glendronach

De distilleerderij is weer in productie gegaan in 2004. Men werkt hier nog op basis van ‘floor malting' en ‘pot stills' worden nog op kolen gestookt Daarnaast liggen de vaten in de warehouses nog op houten rails, verzonken in een aarden vloer. Het water van de Dronach Burn loopt dwars door de distilleerderij.

Glendronach 12 years oldProefnotities The Glendronach 12 years old:

Deze whisky heeft eerst gelagerd op sherry casks en vervolgens op bourbon casks.

  • Alcoholpercentage: 40%.
  • Kleur: diep amberachtig.
  • Neus: rijk en warm met nuances van gember en zoete sherry.
  • Smaak: eikenhout en een toon van vanille. Een wat droge afdronk.
 
Glendronach 33 years oldProefnotities The Glendronach 33 years old (limited edition):
Deze whisky is bij ons gelimiteerd verkrijgbaar (in Nederland slechts 130 flessen beschikbaar).

De beperkte beschikbaarheid kenmerkt de exclusiviteit. The Glendronach 33 years old is een waar collectors item. Elke fles is genummerd en wordt gepresenteerd in een handvervaardigde houten koker. De smaak is krachtig en sherry-achtig. Dit ontstaat begrijpelijk niet van de ene op de andere dag. The Glendronach ontwikkelt zich in 33 jaar. De exemplaren die beschikbaar zijn hebben van 1971 tot 2004 in het vat gelegen. Klaar om nu van te genieten!
 

 Le Petit Paradis wijnkoperij/slijterij
Le Petit Paradis Wijnkoperij/Slijterij
Een paradijselijk adres voor de echte wijnliefhebber!