Lagavulin

Lagavulin

De historie van Lagavulin voert terug tot 1816, hoewel er ook documenten in omloop zijn welke spreken van 1742.
Oorspronkelijk bestonden er 2 distilleerderijen, de eerste opgericht in 1816 heette ‘Kidalton', de tweede opgericht in 1817 heette ‘Lagavulin'. Lagavulin is Keltisch voor ‘de laagte waar de molen is'.

Lagavulin is gelegen in een kleine baai aan de zuidkust van Islay. De locatie is destijds o.a. gekozen omdat deze uitermate geschikt was om te smokkelen. Lagavulin is Keltisch voor ‘de holte waar de molen is', een passende naam omdat in de stad Lagavulin nog steeds 2 oude molens staan.

Lagavulin

In 1837 was alleen de Lagavulin distilleerderij nog in werking. In 1962 werd het ‘still house' herbouwd, in 1996 werd een nieuwe mashtun geïnstalleerd. Het water is afkomstig van de Solan Lochs, voormalig eigenaar Peter Mackie heeft ervoor gezorgd dat alleen Lagavulin van dit water gebruik mag maken.

De mout wordt betrokken uit Port Ellen. De fermentatietijd van het mout bedraagt tussen de 55 en 75 uur, dit zorgt voor de intense aroma's van turf.

LagavulinDe distilleerderij beschikt over 4 distilleerketels, 2 hiervan zijn peervormig.
Lagavulin gebruikte de langzame wijze van distillatie; ca. 5 uur voor de eerste distillatie en meer dan 9 voor de tweede is de norm.
Deze lange distillatie zorgt voor de kenmerkende ronde en zachte smaken van Lagavulin Whisky's. Voor botteling rijpen de Malt Whisky's 16 jaar op eikenhouten vaten.

Lagavulin 16 years oldProefnotities Lagavulin 16 years old:

  • Alcoholpercentage: 43%.
  • Kleur: donker ambergoud.
  • Neus: intense turfrook met jodium en zeewier en een rijke, diepe zoetheid.
  • Smaak: droge turfrook met een vriendelijke maar sterke zoetheid, gevolgd door zee en zout met een splintertje hout. Lange, elegante afdronk vol van turf, gevolgd door veel zout en zeewier.Lagavulin 16 years oldLe Petit Paradis wijnkoperij/slijterij
Le Petit Paradis Wijnkoperij/Slijterij
Een paradijselijk adres voor de echte wijnliefhebber!