Laphroaig

Laphroaig

De historie van Laphroaig voert terug tot 1815, toen werd de distilleerderij gebouwd door Donald en Alex Johnston. De Johnston broers waren feitelijk McCabes van de Donald Clan, zij veranderden hun naam na de mislukte Jacobitische opstand en streken naar op Islay.

Als locatie voor de distilleerderij kozen zij voor een afgelegen locatie aan de westkust van Islay. Laphroaig is Keltisch voor ‘de prachtige laagte bij de brede baai'.

Laphroaig

Laphroaig gebruikt water van de Kilbride Dam, dit water is zacht en heeft een turfachtig aroma. De reden dat het water zo zacht is dat het stroomt over graniet en hierdoor geen ongewenste mineralen oppikt.

Het gerst wat men gebruikt heet Optic. Laphroaig maakt 30% van het gerst zelf, de rest koopt men van Port Ellen Maltings. Het gerst wordt met de hand gekeerd op de malting vloer en vervolgens gedroogd boven turfvuur. De rook hiervan geeft de Laphroaig haar turfkarakter.

De mash tun heeft een capaciteit van 8,5 ton en de 6 washbacks kunnen ieder 42.500 liter bevatten. De wasbacks zijn gemaakt van roestvrij staal.

Laphroaig

Laphroaig heeft 3 wash stills en 4 spirit stills. De wash stills hebben een capaciteit van 10.500 liter elk. 3 van de 4 spirit stills hebben een capaciteit van 4.700 liter, de 4e heeft een capaciteit van 9.400 liter.
Rijping vindt plaats op first-fill Bourbon eiken vaten.

Laphroaig 10 years oldProefnotities Laphroaig 10 years old:

  • Alcoholpercentage: 40%.
  • Kleur: diep goudgeel.
  • Neus: aroma's van rook, zeewier en een licht zoete ondertoon.
  • Smaak: turfachtig, rokerig, medicinaal met aroma's van zout. Een lange, volle afdronk.


 Le Petit Paradis wijnkoperij/slijterij
Le Petit Paradis Wijnkoperij/Slijterij
Een paradijselijk adres voor de echte wijnliefhebber!