Longmorn

Longmorn

De Longmorn Distilleerderij is opgericht in 1894 door John Duff en zijn partners George Thomson en Charles Shirras. De distilleerderij is gelegen bij de rivier Lossie, vlakbij het stadje Rothes een paar kilometers ten zuiden van Elgin.

Longmorn

De naam Longmorn is afkomstig van één van de missionarissen, genaamd Mo-ernin-og of Maernanog, welke het Christendom naar het gebied rond Moray bracht. Na zijn dood in 625 na Christus werd een kleine kerk gebouwd in zijn eer en hij werd heilig verklaard. De kerk heette Lann Marnoch of de kerk van St. Marnoch, deze naam is in de loop van de tijd veranderd in Longmorn.

John Duff had veel ervaring opgedaan in de whisky industrie, hij was eerder manager geweest van de Glendronach distilleerderij. In december 1894 startte men met de productie in de Longmorn distilleerderij. In 1897 investeerde Duff in de bouw van de BenRiach distilleerderij, gelegen naast Longmorn. Uiteindelijk ging Duff in 1909 failliet. Momenteel is Longmorn in handen van Pernod Ricard.

Longmorn

Het water van Longmorn is afkomstig van ondergrondse, locale bronnen. De mash tun is gemaakt van gietijzer en heeft een capaciteit van 8 ton. De 8 houten washbacks hebben elk een capaciteit van 38.500 liter. De distilleerderij heeft 8 distilleerketels. Tot in de jaren '90 werden de ketels direct verwarmd met kolengestookt vuur, tegenwoordig gebeurt dit door verhitting met stoom. Longmorn rijpt de meeste whisky's op sherry vaten.

Longmorn 16 years oldProefnotities Longmorn 16 years old:

Longmorn 16 years old: omschreven door Michael Jackson als ‘The best kept secret of the Speyside', alom geprezen door blenders en zeer gewaardeerd door de whiskyconnaisseur. Deze Single Malt Whisky behoort dan ook tot de top Whisky's uit de Speyside.

  • Alcoholpercentage: 48%.
  • Kleur: antiek goud. Aangezien deze Whisky niet koud gefilterd is, kan na toevoeging van wat water de helderheid iets vertroebelen.
  • Neus: zeer zeer complex, kruidig en sterk wisselend. Aroma's van gebakken banaan, honing, zoethout en suède wisselen zich af met overrijpe perzik, zachte toffee en cacaoboter.
  • Smaak: De afdronk is lang, complex, kruidig en doet denken aan honing, rijpe mango, pruimencompote, cederhout en mint.


Le Petit Paradis wijnkoperij/slijterij
Le Petit Paradis Wijnkoperij/Slijterij
Een paradijselijk adres voor de echte wijnliefhebber!