Talisker

Talisker

Talisker is de enige distilleerderij op het eiland Skye. De distilleerderij is gelegen in het dorpje Carbost aan de oever van Loch Harport.

Talisker is opgericht in 1830 door de 2 dokterszonen Hugh en Kenneth MacAskill. Zij kwamen van het kleinere eiland Eigg naar Skye. Ze leasden land van Macleod in Carbost en bouwden daar de Talisker distilleerderij in 1830, ondanks de heftige protesten van geheelonthouder en voormalig dominee Roderick Macleod, die uitriep: "dit is een van de grootste vloeken die deze of welke andere plaats ook kan treffen".

Talisker

In 1900 werd de distilleerderij uitgebreid. In de beginperiode werd 3 maal gedistilleerd, in 1928 stapte men over op dubbele distillering. In november 1960 liet men een klep openstaan in een spirit still, het distillaat begon te koken liep uit de ketel op het open vuur (men stookte toen nog met kolen) met als gevolg dat de distilleerderij afbrandde. In 1962 werd Talisker herbouwd men maakte hierbij kopieën van de oude ketels.

Het water is afkomstig van 21 ondergrondse bronnen uit Hawk Hill (Cnoc nan Speirag). Dit water is rijk aan mineralen en stroomt door heide en turf, dit zorgt mede voor het robuuste karakter van deze Whisky.

Men maakt gebruik van 5 houten ‘worm tubs', deze worden elk uur met 90.000 liter water uit de Carbost Burn gevuld.

Talisker

Men heeft een roestvrij stalen mashtun en 6 wasbacks van Oregon pijnbomenhout.
Men heeft verder 2 wash stills met u-vormige pijpen en 3 low wine stills.

Michael Jackons, whiskyschrijver en -expert zegt over Talisker: "Beroemde uitgesproken Island malt. Van het westelijke Schotse eiland Skye. Ik geloof dat de vulkanische rotsbodem van Skye bijdraagt aan het prikkelende aroma; een peperige smaak en een grote afdronk. Het ongebruikelijke ontwerp van de ketels voegt een extra dimensie toe."

Talisker 10 years oldProefnotities Talisker 10 years old:

  • Alcoholpercentage: 45,8%.
  • Kleur: heldergoud.
  • Neus: krachtige turfrook met zout water, vocht van verse oesters, zoet als citrusfruit.
  • Smaak: rijk zoet als gedroogd fruit met rookwolken en sterke smaken van gemoute gerst, verwarmend en intens. Achterin de mond een explosie van peper.
  • Afdronk: intens, lang, warm en peperig met een lichte zoetheid.Talisker 10 years oldLe Petit Paradis wijnkoperij/slijterij
Le Petit Paradis Wijnkoperij/Slijterij
Een paradijselijk adres voor de echte wijnliefhebber!