Springbank

Springbank

Springbank is de oudste distilleerderij van Schotland en nog altijd in handen van de oudste distilleerdersfamilie, de nazaten van oprichter Archibald Mitchell. Archibald Mitchell is gestart met de eerste Springbank distilleerderij in 1828. Gelegen aan de westkust, dichtbij Campbeltown Loch, één van ’s werelds grootste natuurlijke havens. De Springbank Distillery ligt in Campbeltown op het schiereiland Mull of Kintyre.
Het stadje Campbeltown telde ooit ruim 30 Malt Distilleries. Momenteel is alleen Springbank nog in bedrijf om de grootste traditie van Campbeltown in stand te houden. Het gamma van de whisky´s welke door Springbank worden geproduceerd kan zondermeer beschouwd worden als het beste wat er te verkrijgen is. De Springbank 21 Year Old is door lezers van het Whisky magazine uitgeroepen tot de ‘Millennium Malt Whisky’.

Springbank

De ingrediënten voor Springbanks ongeëvenaarde kwaliteitswhisky komen bijna allemaal uit een gebied van 12 km rond de distilleerderij. De gerst, die gemout wordt met turf uit de grond, de zoute zeelucht en het originele familierecept geven aan Springbank whisky’s het herkenbare karakter. De traditionele whisky wordt nooit kunstmatig gekleurd of gekoeld gefilterd. Dat kan eventueel tot een lichte waas leiden wanneer de whisky koud wordt. Die waas verdwijnt echter wanneer men de whisky op normale temperatuur brengt. De rijke vorm komt mede door het hoge percentage sherryhouten vaten welke worden gebruikt tijdens het verouderen. Dit is een echte klassieke Springbank. Uniek bij Springbank is dat men alles zelf doet in de distilleerderij, van mouten tot bottelen. Men kan de Whisky’s van Springbank dan ook het beste beschrijven als ‘hand-made’ single malt.

Het water komt van de bron Crosshill Loch, afkomstig van de heuvel Beinn Ghuilean.

Men heeft een gietijzeren, 100 jaar oude, mashtun, 5 washbacks van Larikshout (gisting duurt ca. 70 uur) en 3 stills (1 wash still en 2 spirit stills). Een olievlam verhit de wash still en een ‘rummager' zorgt ervoor dat er geen residu achterblijft. Dit draagt bij aan de uiteindelijke smaak van de Whisky.

Springbank

Men voert een gedeeltelijke ‘triple-distillation' uit, dit zorgt voor een wat lichter distillaat met veel smaak.

Men bottelt de Whisky op 46% en past geen koude filtering toe.
De Whisky rijpt voornamelijk op Amerikaans eiken Bourbon vaten, men maakt eveneens gebruik van Europese eiken Sherry vaten.

Springbank 10 years oldProefnotities Springbank 10 years old:

  • Alcoholpercentage: 46%.
  • Kleur: bleekgoud.
  • Neus: tonen van citrusvruchten, appel, vanille, turf en zeewier.
  • Smaak: eerst een licht zoetje, vervolgens een zilte, rokerige toon. Aroma's van zee, kruiden, kokosnoot en rijpe peren.
  • Afdronk: lange afdronk.

Springbank 10 years old


Springbank 15 years oldProefnotities Springbank 15 years old:

  • Alcoholpercentage: 46%.
  • Kleur: donker roodbruin.
  • Neus: aroma’s van sherry, donkere chocolade, Christmas cake, amandel, toffees en hout.
  • Smaak: romige smaak met rozijnen, donkere chocolade, vijgen, marsepein, Braziliaanse noten en vanille.
  • Afdronk: blijvende hout en sherrytonen gemengd met een hint van leer.

 

 



Proefnotities Springbank Marsala Wood Expression 9 years old (distilled October 1996, bottled August 2006, release 7.740 flessen):

  • Springbank Marsala Wood ExpressionAlcoholpercentage: 58%.
  • Vaten: 7 jaar lagering op ‘refill' Bourbon vaten, 2 jaar lagering op Marsala vaten.
  • Kleur: goudbruin.
  • Neus: intense aroma's van caramel, rum, rozijnen en kruiden.
  • Smaak: vol en rijk met aroma's van fruit en chocolade.
  • Afdronk: lange afdronk.









Uit de Sprinbank Distillery komen ook Longrow en Hazelburn.

Longrow 

Longrow is voor het eerst gedistilleerd in 1973 en is een dubbel gedistilleerde, Single Malt met een zware turf smaak.

De eerste distillatie was een experiment van de Springbank om te bewijzen dat het mogelijk was een Islay stijl Single Malt te produceren op het vasteland. Dit experiment leverde zo’n speciale Whisky op dat Longrow een paar jaar later weer werd gedistilleerd en sinds 1992 op regelmatige wijze wordt geproduceerd.

De Whisky is genoemd naar de oude Longrow distilleerderij welke grensde aan Springbank. Longrow CV is de laatste aanvulling van de reeks.

Longrow CVProefnotities Longrow CV:

  • Alcoholpercentage: 46%.
  • Vaten: Deze Whisky heeft gelagerd op Bourbon, Sherry, Port en Rum vaten.
  • Kleur: licht amberkleurig met hinten olijf.
  • Neus: romige aroma’s van vanille custard. De rokerige tonen ontwikkelen zich langzaam.
  • Smaak: een rijke, romige Whisky met rokerige tonen.
  • Afdronk: soepele, rokerige tonen.

 

 

 

 

Hazelburn

Hazelburn is de laatste aanvulling op de range Whiskies welke worden geproduceerd bij Springbank. Hazelburn heeft zijn lichte, delicate karakter te danken aan het feit dat de Whisky 3 keer gedistilleerd wordt in oude, koperen stills.

In 1997 was de eerste distillatie van Hazelburn; de eerste release van de Whisky was een 8 years old in 2005. Dit was zo’n succes dat de 6.000 flessen binnen een paar weken uitverkocht waren.

Hazelburn dankt zijn naam aan een van de oudste distilleerderijen in Campbeltown.

Hazelburn 8 years old tripled distilledProefnotities Hazelburn 8 years old tripled distilled:

  • Alcoholpercentage: 46%.
  • Vaten: 60% bourbon 40% sherry cask.
  • Kleur: rijk, donker en goudkleurig.
  • Neus: een medley van peperkoek en sorbet met een hint van chocolade en sinaasappel. Eveneens tonen van vanille en eikenhout.
  • Smaak: kaneel met stroop gecombineerd met een krachtige ‘rush’ van specerijen. Vervolgens een langdurige zoetheid met in de smaak crème brûlee. Tot slot vervagen de verfijnde en zachte smaken met een hint van vanille bubbelgum.
  • Afdronk: een heel klein pepertje.

 
 



 



Le Petit Paradis wijnkoperij/slijterij
Le Petit Paradis Wijnkoperij/Slijterij
Een paradijselijk adres voor de echte wijnliefhebber!