Unieke wijnen

Piemonte Gaja


In ons assortiment voeren wij de uitmuntende wijnen van Gaja.

 


Gaja


Gaja is het meest prestigieuze wijnhuis van Italië. Zij staan bekend om hun uitmuntende Barolo en Barbaresco wijnen. Wanneer wijnverzamelaars overwegen Italiaanse wijnen te kopen valt de keuze vaak op Gaja.

De Gaja familie vestigde zich in de Piemonte regio halverwege de 17e eeuw. In 1859 stichtte Giovanni Gaja de Gaja Winery in Barbaresco. Vandaag de dag heeft Angelo Gaja de leiding, hij is begonnen in 1961 en heeft zijn respect voor de oude tradities gecombineerd met vernieuwingen in de wijngaarden en de wijnkelders.

De wijngaarden van Gaja omvatten ca. 250 hectaren wijngaarden, gelegen in het Barbaresco district en het Barolo district. In ons assortiment voeren wij:

 • Gaja Conteisa Nebbiolo 1997

Gaja Conteisa Nebbiolo 1997De term ‘conteisa’ is het woord wat in Piemonte gebruikt wordt voor ruzie. Het refereert aan het dispuut tussen de woongemeenschappen van La Morra en Barolo, welke ging over het eigendomsrecht van Cerequio land. Het dispuut werd opgelost in 1216, dit werd schriftelijk vastgelegd.

In de neus aroma’s van rijp fruit. Een briljante, stevige wijn. Deze complexe wijn bezit volop fruit en heeft een lange afdronk. 

 

 • Gaja Costa Russi Nebbiolo 1998 

Gaja Costa Russi Nebbiolo 1998 De wijngaard voor deze wijn is aangekocht door de Gaja familie in 1967. Het ontleent zijn naam aan de termen ‘costa’, dit is de zijde van de heuvel welke richting de zon gelegen is en ‘Russi’, dit is de bijnaam van de eigenaar.

Deze wijn is robijnrood/paars van kleur. In de neus aroma’s van frambozen en kersen. Het is een ‘medium’ tot ‘full-bodied’ wijn met lichte tannines in de afdronk. Mooie finesse en heerlijk puur fruit. Verwachte houdbaarheid 2020.


 • Gaja Sori San Lorenzo Nebbiolo 1998 (Wine Spectator 98/100)

Gaja Sori San Lorenzo Nebbiolo 1998 (Wine Spectator 98/100)De wijngaard voor deze wijn is aangekocht door de Gaja familie in 1964 en omvat 9 hectaren. Het ontleent zijn naam aan de termen ‘Sori’, dit betekent heuveltop met bloostelling aan de zon vanuit het Zuiden en ‘San Lorenzo’, dit is de beschermheilige van Alba.

Deze wijn is diep robijnrood van kleur. In de neus aroma’s van rozenblaadjes, donker fruit en espresso. Een prachtige balans tussen rijk, donker fruit, eikenhout en kruiden. Een klassieke wijn met een heerlijke afdronk. Kan 20-25 jaar bewaard worden. 

 

 • Gaja Sperss Nebbiolo 1997 (Robert Parker 99/100) 

  Gaja Sperss Nebbiolo 1997 (Robert Parker 99/100) De Gaja familie kocht druiven van Serralunga voor hun Barolo wijnen tot 1961, toen besloten zij deze wijn van druiven afkomstig van eigen wijngaarden te produceren. Hiertoe kochten zij wijngaarden in de best gelegen gebieden in Serralunga en noemden deze ‘Sperrs’, deze term betekent nostalgie in Piemonte.

Deze wijn is diep robijnrood van kleur. In de neus aroma’s van zwarte bessen, chocolade, espresso en een hint menthol. Een volle, elegante wijn met heerlijke tannines. Het is een monumentale wijn met een lange, levendige afronk.

 

 • Gaja Sori Tildin 1998 

Gaja Sori Tildin 1998 De wijngaard voor deze wijn is aangekocht door de Gaja familie in 1934. Het ontleent zijn naam aan de termen ‘Sori’, dit betekent heuveltop met bloostelling aan de zon vanuit het Zuiden en ‘Tildin’, dit is de bijnaam van de grootmoeder van Angelo Gaja, Clotilde Rey. 

Deze wijn is dieppaars van kleur. In de neus aroma’s van chocolade, koffie en zoethout. Deze wijn bezit volop fruit, intensiteit en diepte. Een lange, spectaculaire afdronk. Verwachte houdbaarheid 2025.

 

 • Gaja Sugarille Brunello di Montalcino 1997 

  Gaja Sugarille Brunello di Montalcino 1997 De wijngaard voor deze wijn is reeds bekend in de historie vanaf 1547.

Deze wijn is diep robijnrood van kleur. In de neus aroma’s van bessen en kruiden. Het is een rijke, geconcentreerde wijn met een excellente structuur, diepte en balans.

 


Veneto 

 


Tussen Verona en het Gardameer ligt het herkomstgebied van de Valpolicella. Hier komen ook de Amarone wijnen vandaan.

 

Amarone is het product van een oude methode van wijnmaken, genaamd ‘appassimento’ (drogen van de druiven). Tijdens eind september tot begin oktober worden de beste druiven van wijngaarden (gelegen aan de heuvelzijde) geplukt en in houten kisten of Amaroneop bamboe rekken geplaatst. De druiven worden tijdens een periode van 36 tot 48 uren gedroogd in ruimtes met een gecontroleerde atmosfeer. Vervolgens worden de druiven overgebracht naar grote ruimten in oude boerderijen in de heuvels, de druiven blijven door tot medio januari. In deze ruimten bevinden zicht grote openingen of ramen om de luchtcirculatie, welke zorgt voor het drogen van de druiven, te bevorderen. Na dit proces wegen de druiven zo’n 35-40% minder en bevatten ze een hogere concentratie aan suiker. Van de Amarone’s is de Corvina de enige wijn welke wordt blootgesteld aan Botrytis (edele rotting). De druiven worden voorzichtig geperst en de druivenstelen worden verwijderd. Vervolgens vindt fermentatie plaats in grote Sloveense eikenhouten vaten onder lage, natuurlijke temperatuur. Dit proces neemt 50 dagen in beslag. Vervolgens wordt de wijn overgebracht in grote houten vaten waar de alcoholische fermentatie plaatsvindt tijdens 3-4 maanden. In deze periode vindt ook de malolactische fermentatie plaats. Hierna wordt de wijn overgebracht naar deels grote eikenhouten vaten en deels kleinere Sloveense eikenhouten vaten (maximaal 3 jaar oud). De wijn lagert hierin verder gedurende 20-30 maanden. Vervolgens wordt de wijn gefilterd, gebotteld. Uiteindelijk rijpt de wijn nog 6 maanden op fles, alvorens de wijn wordt vrijgegeven.

Amarone Masi 

 


Wij voeren Amarone’s van de huizen Masi en Cantine Lenotti.

 

 

Masi

De naam Masi is afkomstig van ‘Vaio dei Masi’ (het kleine Masi dal gelegen in het hart van de Valpolicella regio). De eerste wijngaard werd aangekocht door de familie Boscaini aan het eind van de 18e eeuw. Inmiddels is Masi in handen van de 6e generatie van deze familie. Men bezit ca. 160 hectaren eigen wijngaarden. Masi geldt vooral als de koning van de Amarone’s en produceert er maar liefst zeven, elk met hun eigen kwaliteiten.


In ons assortiment voeren wij onderstaande Amarone’s, allen afkomstig uit het jaar 1997. 1997 Wordt beschouwd als één van de beste jaren voor Italiaanse wijnen in de laatste eeuw.


 • Masi Serego Alighieri Amarone 1997

Masi Serego AlighieriDruivenvariëteiten: 65% Corvina, 20% Rondinella en 15% Molinara.

Deze wijn is granaatrood van kleur. In de neus aroma’s van zwarte bessen, frambozen, donkere, ingedroogde, kersen en een hint kaneel. In de smaak tonen van bessen en kersen met een hint van chocolade. Een volle, zijdeachtige wijn met heerlijke tannines. Deze wijn heeft uitstekend bewaarpotentieel.  

 

 • Masi Campolongo Amarone della Vapolicella 1997 

Masi CampolongoDeze wijn is diep robijnrood van kleur. In de neus aroma’s van donkere kersen, viooltjes een hint rozijnen. Een stevige, geconcentreerde wijn met een volle, tanninerijke afdronk. Deze wijn is zeer gelimiteerd geproduceerd (13.600 flessen) en kan 10-15 jaar bewaard worden.  

 

 • Masi Mazzano Amarone della Vapolicella 1997

Masi MazzanoDruivenvariëteiten: 75% Corvina, 20% Rondinella en 5% Molinara.

Deze wijn is diep robijnrood van kleur. In de neus intense aroma’s van kersen, pruimen, zoethout en chocolade met een hint van geroosterde koffie. In de smaak tonen van fruit, chocolade en een heerlijke, droge, volle afdronk. Deze wijn is zeer gelimiteerd geproduceerd (13.900 flessen) en heeft uitstekend bewaarpotentieel.

 

 • Masi Mezzanella Recioto della Valpolicella Classico 1997

Masi MezzanellaDeze wijn bestaat uit een blend van de druivenvariëteiten Corvina, Rondinella en Molinari. Een heerlijke, volle wijn met een lange afdronk. Deze wijn is zeer gelimiteerd geproduceerd (6.600 flessen) en is houdbaar tot 2016.

 
 Le Petit Paradis wijnkoperij/slijterij
Le Petit Paradis Wijnkoperij/Slijterij
Een paradijselijk adres voor de echte wijnliefhebber!