Special Whisky

 

Wij voeren een assortiment Special Whisky’s. Deze zijn small batch, of single cask, meestal cask strength en zonder uitzondering Non chill-filtered.

Veel van deze Whisky’s zijn afkomstig van onafhankelijke bottelaars.

In ons assortiment voeren wij:

Scottish Blend:
  Adelphi Private Reserve Blend
  The Maltman Royal Thistle Blend

 

 Malt Blend:
  Big Peat - Islay
  Scallywag - Speyside
  Rock Oyster - Island
  Timorous Beastie -Highland

 

 Single Malt:
  Càrn Mòr Strictly Limited 
  Cask Islay
  Old Particular
  Provenance
  Single Minded
  Spey
  Stronachie

 

Collector Item:
  Glen Moray 1959


Elke Whisky kent zijn eigen karakter dankzij verschillen in ingrediënten, de karakteristieken van de streek, de ligging van de stokerij of de opvatting van de master blender.

Het productieproces:

  • Grondstoffen

GerstVoor het maken van Whisky zijn in de basis maar 3 ingrediënten nodig: water, gemoute gerst en gist. Water is van groot belang voor iedere distilleerderij. Zonder de aanvoer van voldoende zuiver, helder en koel water kan geen enkele distilleerderij produceren. Voor de gemoute gerst geldt: hoe hoger het percentage aan zetmeel, des te meer suikers en uiteindelijk alcohol. Gist is noodzakelijk om de suikers om te zetten in alcohol.

  • Mouten (malting)

MoutenIn iedere gerstekorrel zit zetmeel. Mouten is feitelijk het imiteren van het natuurlijke proces van ontkiemen, met als uiteindelijk doel het omzetten van zetmeel in suikers. Naast zetmeel bevat een gerstekorrel ook enzymen. Gerst laat men 2 tot 3 dagen weken in water. Bij het bereiken van een vochtigheidsgraad van 40% onttrekt men het water aan de massa. De vochtige gerst spreidt men uit op de moutvloer. Onder invloed van warmte en vocht worden de enzymen geactiveerd en wordt het zetmeel omgezet in suikers.

  • MalenMalen (milling)

In dit stadium wordt de gemoute gerst gemalen tot een grof mengsel, men noemt dit grist. Dit dient zeer nauwkeurig te gebeuren want tijdens de volgende behandeling, het mashen, dient de grist als een soort filter.

  • Mashen (mashing)

MashenOm het zetmeel van de gemalen gerst om te zetten in oplosbare suikers, wordt warm water (64,5ºC) toegevoegd. Dit vindt plaats in de ‘mash tun', een metalen vat dat aan de bovenzijde met een deksel is afgesloten en is voorzien van een roermechanisme. Na 30 minuten pompt men de ontstane vloeistof, wort genaamd, over naar de ‘wort receiver'. Deze bewerking herhaalt men 2 à 3 keer. De temperatuur van het water verhoogt men iedere keer met 10ºC. Bij de laatste mashing benadert men bijna het kookpunt. Het resultaat hiervan, sparge genaamd, wordt apart opgeslagen en als eerste gebruikt bij aanvang van een nieuwe cyclus van mashing. De tijdsduur van een totale mashing bedraagt 6 uur. Afhankelijk van de distilleerderij vinden 3 tot 4 mashings plaats.

  • Vergisten (fermentation)

washbackDoor gist toe te voegen, worden de suikers in de wort omgezet in alcohol. Dit vindt plaats in de ‘washbacks', houten kuipen met een inhoud van soms wel 80.000 liter. Het vergisten duurt ca. 48 uur en het eindresultaat is een bruine vloeistof die op donker bier lijkt. Deze vloeistof wordt ‘wash' genoemd en heeft een alcoholpercentage van 8%.

  • Distilleren (distillation)

DistillerenHet distilleren van Single Malt Whisky vindt plaats in een ‘pot still'. Traditioneel distileert men in Schotland in 2 fasen. De eerste distillatie bepaalt het karakter van de alcohol, de tweede distillatie verfijnt het karakter. De ‘wash' pompt men over naar de ‘wash-‘of ‘low wines still'. Door verhitting van de ‘wash', de meeste distilleerderijen doen dit door gebruik te maken van stoom, verdampt de alcohol eerder dan het water. Via de ‘swan neck' en de ‘lyn arm' komen de alcoholdampen in een condensor. Hier worden de alcoholdampen door afkoeling omgezet in vloeibare alcohol.
Het resultaat zijn de ‘low wines' met een alcoholsterkte die varieert tussen de 22 en 25%. Men herhaalt dit proces in de tweede ‘pot still', de zogeheten ‘spirit still'. Na de condensor passeert de alcohol de ‘spirit safe'. Hier scheidt men de alcohol in ‘head', ‘heart' en ‘tail'. Alleen het hart, met een alcoholsterkte van 68-70%, gebruikt men voor het maken van Whisky en wordt opgeslagen in de ‘spirit receiver'. ‘Head' en ‘tail' worden gezamenlijk opgeslagen en opnieuw gedistilleerd.

  • Rijpen (maturation)

RijpenHet rijpen vindt plaats in ‘warehouses' en is misschien wel de belangrijkste fase van het gehele proces. Tijdens het rijpen krijgt de Whisky zijn kleur en ontstaan 60 tot 70% van de aroma's. Traditioneel gebruikt men in Schotland twee typen eikenhout: Europees eiken (meestal ex-sherryvaten) en Amerikaans eiken (ex-bourbonvaten). Naast een amberachtige kleur dragen sherryvaten bij aan een rijk, zoet, fruitig en nootachtig karakter.
Bourbonvaten geven naast tonen van vanille en eiken een lichtgouden kleur aan de Whisky.
De vaten hebben de volgende afmetingen: een ‘barrel' met een inhoud van 190 liter, een ‘hogshead' met een inhoud van 250 liter en een ‘butt' met een inhoud van 500 liter. Omdat eikenhouten vaten een levensduur hebben van ca. 65 jaar, kunnen ze worden hergebruikt. Men spreekt dan van ‘first', ‘second' of ‘third fill' vaten.

  • Bottelen (bottling)

BottelenNa een jarenlange en geregelde controle van de vaten tijdens het rijpen, bepaalt de master blender welke Whisky in aanmerking komt om op fles te worden gebracht. De meeste Whisky wordt voor de botteling gefilterd en teruggebracht tot een alcoholsterkte van 40% of 43%. Wanneer Whisky op vatsterkte wordt gebotteld spreekt men ‘cask strength'.

 Le Petit Paradis wijnkoperij/slijterij
Le Petit Paradis Wijnkoperij/Slijterij
Een paradijselijk adres voor de echte wijnliefhebber!