Zuidam
Millstone Dutch Single Malt Whisky

Zuidam

Zuidam Distillers is één van de laatste zelfstandige distilleerderijen van Nederland die al haar distillaten en extracten nog op ambachtelijk wijze binnen het eigen familie bedrijf maakt en verwerkt.

Millstone Dutch Single Malt Whisky wordt op traditionele wijze gemaakt in een distilleerderij, welke eigendom is van Zuidam. Meer dan 50 jaar ervaring in distilleren heeft geleid tot de creatie van deze unieke whisky.

De gerst daarvoor wordt ondermeer gemalen in de molen van Ulvenhout. Zo steunt men de belangrijke Nederlandse erfenis van de beroemde windmolens. Deze traditionele manier van gerst malen zorgt er eveneens voor dat de aroma’s bewaard blijven.

Millstone Dutch Single Malt Whisky

De Millstone is een dubbel gedistilleerde whisky. Na distillatie lagert de whisky op kleine houten vaten. Hiervoor worden nieuwe vaten van Amerikaans wit eikenhout (number three char) gebruikt, evenals Olorosso Sherry en Bourbon vaten. De binnenkant van de vaten wordt eerst getoast, op een heel laag vuurtje. Deze manier noemt men ook wel de alligator char. Deze naam wordt ontleend aan het feit dat wanneer je de vaten zou doorzagen, je aan de binnenkant een soort schubben zou zien.

Er zijn 4 varianten Millstone Whisky.

In ons assortiment voeren wij:

  • Millstone 5 year old

Deze Millstone whisky is in 2002 gelagerd. Overigens is pas de helft van de gestookte whisky (ca. 5.000 tot 6.000 flessen) gebotteld. De overige whisky blijft in vaten tot de leeftijd van 10 jaar is bereikt.

Het etiket van Millstone vermeldt behalve de leeftijd (verplicht) ook het nummer van de fles en het vat waaruit de whisky komt. Een echt collectors item! De whisky is verpakt in een luxe geschenkkist.

Millstone 5 year old

Deze Millstone Dutch Single Malt Whisky is in een blinde proeverij, georganiseerd door het blad Whisky Passion, verkozen tot beste Whisky van de Lage Landen.

Proefnotities:

Millstone heeft een neus met tonen van fruit en honing met vanille, hout en een hint van kokosnoot.

De smaak is er een van rijke zoetjes van honing, zacht kruidig en heeft een lange vanille en eiken finish.


  • Millstone 8 year old French Oak

Millstone 8 year old French Oak

Deze Whisky heeft gelagerd op nieuwe Franse eikenhouten vaten. Deze vaten geven de Whisky een delicate complexiteit and fruitigheid met hinten van vanille.


  • Millstone 8 year old American Oak

Millstone 8 year old American Oak

Deze Whisky heeft gelagerd op nieuwe Amerikaanse eikenhouten vaten. Deze vaten geven de Whisky rijke zoete tonen van vanille en honing geïntegreerd met delicate tonen van kokosnoot en kruiden.


  • Millstone Peated

 

 

Millstone Peated

Deze Whisky heeft gedurende minimaal 5 jaar gelagerd op nieuwe Amerikaanse eikenhouten vaten. Deze vaten geven de rokerige Whisky een rijke smaak met tonen van honing, kruiden en een lange afdronk met tonen van rokerige toffee.Le Petit Paradis wijnkoperij/slijterij
Le Petit Paradis Wijnkoperij/Slijterij
Een paradijselijk adres voor de echte wijnliefhebber!