Ampelidae

Aempelidae

Ampelidae is opgericht in 1995 door Frédéric Brochet. 

Ampelidae

 

Frédéric is een man van vele gezichten: hij studeerde af aan de École Normale Supérieure, is doctor in de œnologie, wijnbouwer, maar ook woordvoerder en directeur van de afdeling wijn en sterke dranken bij Fauchon in Parijs.

In Marigny-Brizay, diep in de Poitou, kreeg hij het voor elkaar een oud wijnbouwgebied nieuw leven in te blazen, en hoe! Biologisch natuurlijk, hoe kan het ook anders. Enkele van zijn principes zijn: meer rekening houden met de kans op infecties in de wijngaard om zo de behandelingen terug te schroeven. Verstuiven met zeer weinig water. De oogsttemperatuur zo goed mogelijk onder controle houden. Vullen onder stikstof om zo het minimum aan zwavel nog meer te verminderen. Er wordt geen enkel additief aan de wijn toegevoegd  ‘Alles wat we nodig hebben zit in het sap zelf’.

Ampelidae

 

Het domein beslaat een oppervlakte van 75 hectaren. Door de geologische structuur zijn alle lokale druivenvariëteiten teelbaar: Pinot Noir, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon, Chardonnay maar bovenal Sauvignon Blanc en een beetje Sauvignon Gris.

De wijngaarden zijn gesitueerd in het zuidelijke gedeelte van de Val de Loire en profiteert van een gematigd klimaat. De bodem bestaat uit kalk, klei en vuursteen.

Ampelidae

 

In ons assortiment voeren wij:

Brochet Réserve Sauvignon Blanc Val de Loire I.G.P.
  • Brochet Réserve Sauvignon Blanc Val de Loire I.G.P. 2017

Wijnmaker Frédéric Brochet heeft zijn naam gegeven aan deze wijn, vandaar de snoek (Brochet) op het etiket.

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Sauvignon Blanc. De leeftijd van de druivenstokken bedraagt 5–40 jaar.
  • Kleur: bleekgeel.
  • Neus: heerlijke aroma’s van mango, citrus en kruisbes.
  • Smaak: stuivende, sappige wijn met tonen van kruisbes, grapefruit, guave, citrus en een hint mineralen. Mooi in balans met een lange afdronk.
  • Wijn/spijs:  uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met schaal-, en schelpdieren, witvis, Aziatische gerechten, rijstgerechten, pasta’s en geitenkaas.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 8-10°C.
  • In de pers: Onno Kleyn geeft in de Volkskrant een 9.
Brochet Réserve Sauvignon Blanc Val de Loire I.G.P.