Bodegas San Prudencio

 

Wijnmaker en eigenaar, Ruben Saenz, wordt beschouwd als één van de opkomende en getalenteerde wijnmakers in Spanje. Hij werkt in zijn eigen project, Bodegas San Prudencio, maar helpt ook andere wijnhuizen in Rioja en ook in het buitenland.

Bodegas San Prudencio

 

Ruben Saenz studeerde oenologie en specialiseerde zich in grondsoorten en samenstelling. Ook heeft hij een universitaire graad in scheikunde. Ruben is een veel gevraagde spreker over wijngaarden op grote hoogte tijdens conferenties. Als consulent wijnmaker adviseert hij grote bedrijven als Gruppo Berberana, maar ook een producent in Rusland (Tsimlyanskie). Zelf is hij buitengewoon trots op zijn ‘Depadre Mountain Vineyard’ (94 punten) opgedragen aan zijn vader en samengesteld uit tempranillo en garnacha druiven. Deze super elegante wijn gist én rijpt in kleine eiken fusten.

Door het opwarmen van de aarde lijken veel wijnen uit het noord Spaanse Rioja gebied steeds alcoholischer te worden. Wijnmaker Ruben Saenz berekende dat voor iedere 100 meter hoger dan de rivier (de Ebro) er 1 graad Celsius van de luchttemperatuur afgaat. Hij nam een bijzondere beslissing en plantte wijngaarden aan op 900 meter boven zeespiegel. Het verschil tussen de wijngaarden aan de rivier en die van Bodegas Prudencia bedraagt zo’n 500 meter, waarmee de temperatuur 5 graden daalt.

Bodegas San Prudencio

 

Bijkomend voordeel van wijngaarden hoog in de heuvels is ook de zonexpositie en de sterk verbeterde, natuurlijke afwatering. Enkele van zijn wijngaarden behoren tot de hoogste in het hele wijngebied. De ‘single vineyard’ ‘Los Linos’ is zelfs de allerhoogste met blauwe druiven.

Deze wijngaard profiteert van veel zonlicht en wind waardoor de druiven droog worden geblazen na regen. De diepe kleur van de druiven wordt verklaard door de grote verschillen tussen dag en nacht. In de middag is het er ruim 35 graden Celsius maar gedurende de nacht daalt de temperatuur scherp. De bossen die de wijngaarden omzomen zijn hiervoor mede verantwoordelijk. In april 2015 werd op 900 meter hoogte een wijngaard aangeplant met witte druiven, te weten de Viura en Malvasia.

Bodegas San Prudencio

 

In ons assortiment voeren wij:

El Número Primo Tempranillo D.O.C. Rioja
 • El Número Primo Tempranillo D.O.C. Rioja 2016

Proefnotities:

 • Druivenvariëteit: 100% Tempranillo. Deze wijn heeft korte gelagerd op Amerikaanse eikenhouten vaten.
 • Kleur: kersenrood.
 • Neus: heerlijke aroma’s van rood fruit en hinten kruidnagel.
 • Smaak: soepele, ronde wijn met tonen van donker fruit en een hint specerijen en vanille. Mooi in balans met zachte tannines.
 • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met rood vlees, BBQ gerechten, pasta’s, pizza, ham en zachte kazen.
 • Aanbevolen serveertemperatuur:  16-18°C.

 

El Número Primo Crianza D.O.C. Rioja
 • El Número Primo Crianza D.O.C. Rioja 2013

Proefnotities:

 • Druivenvariëteit: 100% Tempranillo. Deze wijn heeft gedurende een periode van 12 maanden gelagerd op Amerikaanse en Franse eikenhout vaten. Vervolgens heeft de fles nog gedurende 12 maanden op fles gerijpt.
 • Kleur:  kersenrood.
 • Neus: intense aroma’s van rijp rood fruit, bes en hinten vanille.
 • Smaak: elegante, soepele wijn met tonen van rood  fruit, bes en hinten kaneel en vanille. Mooi in balans met soepele tannines.
 • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met rood  vlees, gegrild vlees, lamsbout, wild, stoofschotels en kazen.
 • Aanbevolen serveertemperatuur: 16-18°C.