Butler, Nephew & C° Port

Butler, Nephew & C° Port

 

Dit wijnhuis ligt in de oudste gedemarqueerde regio van de wereld. Al 2000 jaar lang is de wijnproductie een belangrijke activiteit in de Alto Douro. Sinds de 18e eeuw zijn vooral de Portwijnen uit de streek populair dankzij de fantastische kwaliteit.

Butler, Nephew & C° Port

 

Butler, Nephew & C° bezit zo’n 7 hectaren wijngaarden en hun productie bedraagt ongeveer 30.000 liter per jaar. De meest aangeplante druivenvariëteiten zijn Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca en Souzao.

Butler, Nephew & C° Port

 

De afgelopen jaren is er vooral geïnvesteerd in het landgoed met de herbeplanting van 2/3e deel van de wijngaarden. Het overige deel bestaat nog uit oude stokken. Ook oud zijn de tradities waar men sinds 2015 naar terug is gekeerd. Vanaf dit jaar wordt de wijn opgeslagen en gebotteld op het landgoed zelf in plaats van in een van de andere wijnmakerijen in de buurt. Daarbij wordt het mogelijk de productie op kleine schaal te controleren. Hoewel het een grote investering is, is de familie er zeker van dat het de kwaliteit van hun producten ten goede zal komen.

Het landgoed is al generaties oud. Tegenwoordig is de merknaam, Butler, Nephew & C°, ondergebracht bij Christie’s Port Wine Producer & Shipper.

Butler, Nephew & C° Port

 

Afhankelijk van verschuivingen in het partnerschap van de eigenaren van het bedrijf, is de naam meermaals veranderd. Zo werd de eerste steen van het bedrijf gelegd door H. Burmester en John Nash in 1730. Dit resulteerde in de naam Burmester, Nash & C°.

Deze oprichters waren van Britse origine, zoals de meeste koopmannen en schippers in die tijd. Later werd Burmester vervangen door James Butler, een bediende van het bedrijf, waarbij de naam ook aangepast werd. Weer twintig jaar later ging het huis verder onder de naam Butler, Tyndale & C°, aangezien Mr. Nash werd opgevolgd door een jonger neefje. Vervolgens bracht ook Butler een neefje binnen de firma, waarbij de naam Butler, Nephew en C° in gebruik kwam. Dit was in 1829.

Deze samenstelling van eigenaren hield een erg conservatieve en exclusieve handel in stand. Ze verscheepten enkel de duurste en meest high class wijnen van hun fijnste stokken. Dit beleid volgen ze nu nog steeds en de meeste van hun Portwijnen hebben de Monde Selection gouden award mogen ontvangen.

Butler, Nephew & C° Port

 

In ons assortiment voeren wij:

Butler, Nephew & C° Finest Reserve
  • Butler, Nephew & C° Finest Reserve

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: Tinta Roriz, Touriga Franca en Tinta Barocca. Deze Port heeft gedurende een periode van 7 jaar op eikenhouten vaten gelagerd.
  • Kleur: donker tawny.
  • Neus: heerlijke aroma’s van pruim, kers en chocolade.
  • Smaak: soepele Port met tonen van donker fruit. Mooi in balans met een krachtige afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met chocolade, gesuikerde noten en kazen.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 11- 15°C.

 

 

Butler, Nephew & C° 10 Years Old
  • Butler, Nephew & C° 10 Years Old

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: Tinto Cão en Tinta Roriz. Deze Port heeft gedurende een periode van 10 jaar op eikenhouten vaten gelagerd.
  • Kleur: amber tawny.
  • Neus: heerlijke aroma’s van rijp en gedroogd fruit.
  • Smaak: elegante, fluweelzachte Port met tonen van gedroogd fruit. In de afdronk tonen van noten.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk bij kazen, crème brulée en gebak met fruit.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 11- 15°C.

 

 

 

Butler, Nephew & C° 20 Years Old
  • Butler, Nephew & C° 20 Years Old

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: Tinto Cão, Tinta Roriz en Tinta Barroca. Deze Port heeft gedurende een periode van 20 jaar op eikenhouten vaten gelagerd.
  • Kleur: intens goud.
  • Neus: heerlijke aroma’s van rijpe bes, gedroogd fruit, vijg en een hint vanille.
  • Smaak: complexe, zijdezachte Port met tonen van gedroogd fruit, vijg en een hint vanille. Uitstekend in balans met een krachtige afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt in combinatie met blauwaderkazen, gedroogd fruit, fruitgebak en ijs.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 11- 15°C.

 

 

Butler, Nephew & C° 20 Years Old
  • Butler, Nephew & C° 20 Years Old Prestige (karaf)

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: Tinto Cão, Tinta Roriz en Tinta Barroca. Deze Port heeft gedurende een periode van 20 jaar op eikenhouten vaten gelagerd.
  • Kleur: intens goud.
  • Neus: heerlijke aroma’s van rijpe bes, gedroogd fruit, vijg en een hint vanille.
  • Smaak: complexe, zijdezachte Port met tonen van gedroogd fruit, vijg en een hint vanille. Uitstekend in balans met een krachtige afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt in combinatie met blauwaderkazen, gedroogd fruit, fruitgebak en ijs.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 11- 15°C.

 

 

Butler, Nephew & C° 40 Years Old
  • Butler, Nephew & C° 40 Years Old

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: Tinto Cão, Tinta Amarela en Tinta Barroca. Deze Port heeft gedurende een periode van 40 jaar op eikenhouten vaten gelagerd. Van deze Port zijn maar weinig flessen beschikbaar.
  • Kleur: koperbruin met een transparante rand.
  • Neus: complexe aroma’s van gedroogd fruit, noten, caramel en hinten vanille en honing.
  • Smaak: rijke, complexe Port met tonen van gedroogd fruit, hazelnoot, walnoot en een hint vanille. Uitstekend in balans met een complexe, krachtige afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt in combinatie met diverse kazen, chocoladedesserts en gedroogd fruit.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 11- 15°C.

 

 

Butler, Nephew & C° LBV 2007
  • Butler, Nephew & C° LBV 2007

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: Sousão en Touriga Nacional. Deze Port wordt gemaakt van de oogst van 2007 en heeft gedurende een periode van minimaal 4 jaar op eikenhouten vaten gelagerd.
  • Kleur: intens rood met violetkleurige reflecties.
  • Neus: heerlijke aroma’s van braam, kers en donkere chocolade.
  • Smaak: elegante, zijdezachte Port met tonen van donker fruit en een hint chocolade. Uitstekend in balans met een zachte afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met romige kazen en chocolade desserts.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 11- 15°C.