Château Grand Launay

Château Grand Launay

 

Michel Cosyns heeft in het dorp Teuillac (op de rechteroever, vlakbij waar de rivier de Gironde splitst in Garonne en Dordogne) een oppervlakte van 28 hectaren wijngaarden geherstructureerd als onderdeel van Château Grand Launay.

Château Grand Launay

 

Deze wijngaarden gaan terug tot het jaar van oprichting in 1841. Uit die periode stamt ook het fraaie pand. Voor de bouw maakte men gebruik van de lokaal aanwezige kalksteen. Al in 1908 roemt de Bordeaux gids der gidsen, de Féret (later Cocks et Féret, Bordeaux et ses Vins) de wijnen van dit Château als een van de beste van de hele appellatie. In 1970 koopt zijn vader het geheel. Komend vanuit Argentinië waar hij lessen volgde bij Don Bosco in Mendoza. Zijn liefde voor de Malbec druif wordt hiermee verklaard. Vader studeerde oenologie in Reims en later Bordeaux. Om internationale wijnervaring op te doen werkte hij ook jaren bij een van de Bordeaux negociants.

Toen hij Grand Launay zag was hij meteen verkocht. Launay betekent zoveel als le eau (lau) en nee (geboren), het is er dus vochtig en moet er bij iedere wijngaard goed worden opgelet dat er toereikende drainage is. Onder zijn leiding groeide het kasteel van 10 naar 25 hectaren. Niet lang voor zijn overlijden riep hij zijn zoon Pierre-Henri bij zich. De drie andere kinderen, dochters, hadden geen enkele interesse in het bedrijf. Zoon Pierre-Henri werkte in Parijs als technicus. Hij stemde toe en werkte voorlopig voor 1 jaar op het kasteel. Hij zou er niet meer weggaan. In 2005 haalt hij zijn bul als Oenoloog. Vader overleed in 2008.

Chateau Grand Launay - Pierre-Henri

 

In 2009 was er een gigantische hagelschade. Met de heldere hersenen van een techneut bedacht hij dat 50% van de oogst verliezen net zo’n groot risico is, als 50% verliezen door de omslag naar biologische technieken. Hij begon direct te werken volgens de richtlijnen van Ecocert. 

Zijn wijngaarden werden in 2012 biologisch gecertificeerd door Ecocert. Hij werkt deels handmatig tijdens de oogst, maar laat ook percelen machinaal oogsten. ‘ Best of two worlds’ heet dat. Op de klei/kalkbodem verbouwt hij slechts één witte druif, de Sauvignon Gris waarvan hij 1 hectare bezit. Voor de rode wijnen tekenen Merlot (70%) Malbec (15%) en beide Cabernets (15%)

Château Grand Launay

 

De witte druiven verdwijnen meteen in de pers waarna de schillen en het sap elkaar niet meer zien. Nadat het troebele sap door zwaartekracht helder is geworden gaat het naar de gistings tanks van roestvrijstaal. Er wordt op toegezien dat de gistingstemperatuur niet boven de 16 graden uitkomt. Na de gisting rijpt de jonge wijn nog enige tijd ‘sur lie’ op eigen gist dus. Vroeg bottelen en ook drinken is hier het parool. Regelmatig valt hij met deze wijn in de prijzen. Recent nog tijdens de ‘Expression Bio 2015’ waar hij goud binnenhaalde.

In ons assortiment voeren wij:

Château Grand Launay Blanc AOC Côtes de Bourg
 • Château Grand Launay Blanc AOC Côtes de Bourg 2016

Proefnotities:

 • Druivenvariëteit: 100% Sauvignon Gris.
 • Kleur: bleek strogeel met groene reflecties.
 • Neus: heerlijke aroma’s van citrus en witte bloemen.
 • Smaak: rijke wijn met tonen van rijp geel fruit en een hint mineralen. Mooi in balans met een lange afdronk.
 • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met schaal-, en schelpdieren, zalm, witvis, rijst, Aziatische gerechten en geitenkaas.
 • Aanbevolen serveertemperatuur: 8-10°C.

 

 

Château Lion Noir AOC Côtes de Bourg
 • Château Lion Noir AOC Côtes de Bourg 2015

Proefnotities:

 • Druivenvariëteiten: 85% Merlot en 15% Malbec.
 • Kleur: dieprood.
 • Neus: heerlijke aroma’s van rood fruit en een hint kruiden.
 • Smaak: elegante, rijke wijn met tonen van bes, braam, kers en een hint kruiden. Mooi in balans met soepele tannines.
 • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met rood vlees, lam, wild, varkensvlees en harde kazen.
 • Aanbevolen serveertemperatuur: 16-18°C.