Château Pauqué (Abi Duhr)

Abi Duhr is begonnen op het wijngoed van zijn familie, Domaine Abi Duhr & fils. Inmiddels is hij met zijn eigen ‘Château Pauqué’ uitgegroeid tot een van de pioniers van de Luxemburgse wijnbouw.

Abi Duhr

 

Hij geldt als een van de voorlopers bij het maken van terroirwijnen, waar veel andere wijnboeren de druif vooral voor het voetlicht willen brengen. Abi Duhr is echter van mening dat er een volgende stap moest worden gemaakt; naar wijnen met een duidelijke terroir expressie en met meer diepgang en complexiteit. Vanuit dat idee creëerde hij in 1988 de ‘Clos du Paradis’, een wijn waarbij de wijngaard voorop stond en niet zozeer de druif. Het was de bekroning van een ontwikkeling van een aantal jaren, met veel vernieuwingen in het wijnmaken, zoals het gebruik van eikenhout (1982) en het toepassen van de appelmelkzure gisting (1987). Voor Luxemburg in die tijd revolutionaire vernieuwingen.

Château Pauqué telt, na een recente aankoop van 1 hectare prachtige wijngaarden in het dorp Schengen, in totaal 4,5 hectaren wijngaarden. Vrijwel alle stokken staan aangeplant op steile hellingen langs de Moezel, essentieel voor de beste kwaliteit.

Château Pauqué

 

De wijngaarden zijn beplant met Pinot Blanc, Elbling, Auxerrois, Riesling, Pinot Gris en Chardonnay. De wijngaarden vinden we in de lieux-dits Mertert Herrenberg, Grevenmacher Fels en Paradäis, Wormeldange Nussbaum, Ehnen Bromelt, Stadtbredimus Dieffert en –Fels en Schengen Fels, de enige wijngaard in het Luxemburgse deel van de Moezel op rode zandsteen.

Château Pauqué

 

In zijn werk heeft Abi Duhr zich sterk laten beïnvloeden door de Franse, en met name de Bourgondische manier van wijnmaken.

In ons assortiment voeren wij:

Château Pauqué Riesling Paradäis Moselle Luxembourgeoise
  • Château Pauqué Riesling Paradäis Moselle Luxembourgeoise 2015

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Riesling. De druiven zijn afkomstig van een enclave in de wijngaard Grevenmacher Fels die bekend staat onder de naam ‘Paradäis’. Het is een prachtige en steile zuidhelling met een ondergrond van kalkhoudende klei. De stokken zijn aangeplant in 1960, dus inmiddels zo’n vijftig jaar oud. De wijngaard wordt biologisch beheerd, waarbij de begroeiing tussen de stokken zo’n drie tot vier keer per jaar wordt gemaaid. De druiven worden rijp geplukt en zo’n 70% ondergaat een inweking op de schillen om de wijn meer kracht en diepgang te geven. De gisting vindt plaats op roestvrij staal, met de eigen gisten van de schillen van de druiven. In totaal gist de wijn langzaam, acht maanden, tot hij klaar is om gebotteld te worden.
  • Kleur: helder strogeel.
  • Neus: intense aroma’s van witte bloemen, wit fruit, appel en een hint citrus.
  • Smaak: frisse, elegante wijn met tonen van wit fruit, appel en een hint mineralen. Mooi in balans met een zuivere afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met gekruide gerechten, taartjes van krab, schaal-, en schelpdieren, zuurkool en zachte geitenkaas.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 10-12°C.
  • Houdbaarheid: heerlijk om nu te drinken maar verbetert nog gedurende 6-10 jaar.
https://www.lepetitparadis.nl/betekenis-logos/

 

Abi Duhr
Abi Duhr