Codorníu

Codorníu

 

Codorníu is een familiebedrijf en draagt de naam van een familie van wijnmakers. De geschiedenis van het  wijnhuis gaat terug tot de 16e eeuw. Het is het oudste familiebedrijf van Spanje en één van de oudste ter wereld. Inmiddels heeft het een geschiedenis van 450 jaar. 

Codorníu

 

In 1895 nam Manuel Raventós, de man die Codorníu groot maakte, de art nouveau-architect Josep Puig i Cadafalch (een tijdgenoot van Gaudí) in de arm om het wijnhuis uit te breiden. Het gebouw dat hij ontwierp symboliseert de vruchtbare alliantie tussen de natuur en menselijke arbeid en is een eerbetoon in steen aan de stilte van Cava. Het gebouw werd in 1976 uitgeroepen tot nationaal monument van historisch en artistiek belang en is één van de meest indrukwekkende voorbeelden van architectuur in dienst van de Cava productie.

Codorníu

 

Onder de grond ligt een labyrint van wijnkelders, waar de Cava’s van Codorníu nu al meer dan een eeuw hun tweede  fermentatie en rijping ondergaan bij een constante temperatuur. In 1872 maakte Josep Raventós Fatjó voor het eerst in Spanje Cava volgens de Méthode Traditionelle, waarvoor hij lokale druiven uit de Penedés gebruikte: Macabeo, Xarel•lo en Parellada. Hiermee bracht hij een compleet nieuwe sector in de regio tot leven en de naam Codorníu zal voor altijd verbonden zijn aan de geschiedenis van Cava.

Codorníu

 

Een goede Cava is gemaakt van druiven van hoogwaardige kwaliteit. Daarom selecteert Codorníu zijn druiven zorgvuldig en beheert zijn wijngaarden met zorg. De Cava producent verbouwt al jaren op duurzame wijze. Dat wil zeggen dat men de natuur haar beloop laat en alleen ingrijpt als het evenwicht verstoord wordt. Zo combineert Codorníu traditie en innovatie bij het produceren van Cava, waarbij elke stap van het proces wordt gecontroleerd, totdat de Cava de consument bereikt.

Codorníu

 

In ons assortiment voeren wij:

Anna de Codorníu Blanc de Blancs Brut Reserva D.O. Cava
  • Anna de Codorníu Blanc de Blancs Brut Reserva D.O. Cava (ook verkrijgbaar in Magnum)

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: 70% Chardonnay, 15% Parellada en 15% Xarel·lo-Macabeo. De druiven worden midden augustus geoogst. De oogst vindt ’s nachts plaats om de druiven zo vers mogelijk te houden. Op deze manier behouden de druiven hun aroma’s en kunnen oxidaties of spontane gisting worden vermeden. De wijn heeft ca. 15 maanden gelagerd in de kelders.
  • Kleur: lichtgeel met groene reflecties.
  • Neus: heerlijke aroma’s van tropisch fruit, citrus en een hint toast en brioche.
  • Smaak: rijke mousserende wijn met tonen van appel, kruisbes, limoen, mineralen en een hint toast. Mooi in balans met een verfijnde mousse.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met tapas, gegrild vlees, gepocheerde vis en gesauteerde groenten.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 7-9°C.
  • Deze Cava is ook tijdelijk verkrijgbaar in een giftbox met 2 flessen en 2 glazen.
Anna de Codorníu Blanc de Blancs Brut Reserva D.O. Cava giftbox

 

 

Anna de Codorníu Brut Pink D.O. Cava
  • Anna de Codorníu Brut Pink D.O. Cava

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: 70% Pinot Noir en 30% Chardonnay. De druiven worden midden augustus geoogst. De oogst vindt ’s nachts plaats om de druiven zo vers mogelijk te houden. Op deze manier behouden de druiven hun aroma’s en kunnen oxidaties of spontane gisting worden vermeden. De wijn heeft ca. 12 maanden gelagerd in de kelders.
  • Kleur: delicate kersenkleur met aardbeirode reflecties.
  • Neus: heerlijke aroma’s van aardbei, framboos en kers en een hint groene appel.
  • Smaak: rijke mousserende wijn met tonen van rood fruit en citrus. Mooi in balans met een delicate mousse.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met visgerechten, brunch, groentegerechten en salades.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 7-9°C.

 

 

 

Anna de Codorníu Ice Edition D.O. Cava
  • Anna de Codorníu Ice Edition D.O. Cava

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: 70% Chardonnay en 30% traditionele druivenvariëteiten.  De druiven worden midden augustus geoogst. De oogst vindt ’s nachts plaats om de druiven zo vers mogelijk te houden. Op deze manier behouden de druiven hun aroma’s en kunnen oxidaties of spontane gisting worden vermeden. Deze Cava heeft een hoger suikergehalte dan de meer traditionele Cava’s.
  • Kleur: lichtgeel.
  • Neus: heerlijke aroma’s van perzik, witte bloemen en een hint amandelbloesem.
  • Smaak: rijke mousserende wijn met tonen van geel fruit en citrus.  Mooi in balans met een verfijnde mousse.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 7-9°C.