Domaine Georges Vernay

Domaine Georges Vernay

 

Domaine Georges Vernay behoort tot de absolute top van de Noord-Rhône.  Het bedrijf werd door vader, Francis, opgericht in 1938. Hij was één van de grondleggers van de Appellation Controlée Condrieu  en Côte Rotie die beiden in 1940 het levenslicht zagen.

Domaine Georges Vernay

 

Toen Georges Vernay in 1953 het familiebedrijf overnam van zijn vader Francis, had hij een duidelijk beeld voor ogen: de teloorgang van de appellatie Condrieu stoppen. Van de 170 ha die de appellatie in 1940 telde (toen Condrieu de AOC-status kreeg) restten er nog 6 en Vernay bezat er slechts 1. Langzaam maar zeker breidde Georges de wijngaarden uit en ontwikkelde hij zich tot de redder van Condrieu, en daarmee van de Viognierdruif, die destijds alleen in Condrieu stond aangeplant. De mineraalrijke granietbodem – met een hoofdrol voor biotiet – van Condrieu gaf de van nature wat flauw smakende Viognier een fris zilt accent.

Domaine Georges Vernay

 

Met ingang van 1997 was het de beurt aan Christine om het erfgoed van de familie én de streek te beschermen, vervolmaken en promoten. Haar uitgangspunten waren simpel en zijn dat nog steeds: niet meer, wel beter.

Vandaag telt dit toonaangevende domein zo’n 22 hectaren eigen grond verdeeld over Condrieu, St-Joseph en Côte Rotie. Onder leiding  Van Christine is Domaine Georges Vernay doorgegroeid tot de absolute top.

Domaine Georges Vernay

 

Schoonzoon Paul Amsellem, legt het geheim van goede Condrieu uit. “Viognier heeft van nature een lage zuurgraad. Hij kan alleen spannend zijn door mineralen, zoals die hier in de bodem voorkomen. Daarom zijn Viogniers van elders vaak niet interessant”.

In ons assortiment voeren wij:

Domaine Georges Vernay Les Terrasses de l’Empire Condrieu A.C.C.
  • Domaine Georges Vernay Les Terrasses de l’Empire Condrieu A.C.C. 2016

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Viognier. De druivenstokken zijn 30-40 jaar oud en staan op een granietbodem. Vinificatie vindt plaats in houten vaten van 20 hl, gevolgd door 10 maanden rijping deels in 3-4 jaar oude barriques.
  • Kleur: goudgeel.
  • Neus: heerlijke aroma’s  van witte perzik en bloemen.
  • Smaak: elegante wijn met tonen van acacia, perzik, abrikoos en een hint kruiden en mineralen. Mooi in balans met een lange, krachtige afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt in combinatie met witvis, schaal-, en schelpdieren, wit vlees, Oosterse gerechten en zachte, romige kazen.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 10-13°C.
  • In de pers: deze wijn is gewaardeerd met 93 punten door Robert Parker The Wine Advocate.
Domaine Georges Vernay Les Terrasses de l’Empire Condrieu A.C.C.