Domaine Henri Bourgeois

Domaine Henri Bourgeois

Domaine Henri Bourgeois is opgericht door Henri Bourgeois. Hij begonnen met het beplanten van een paar hectaren in Chavignol.

Domaine Henri Bourgeois

 

In de loop van de jaren heeft Henri hulp gekregen van zijn zonen Rémi en Jean-Marie. Gezamenlijk hebben zij wijngaarden in Sancerre en Pouilly-Fumé aangekocht. Men zorgt ervoor dat het terroir uitstekend tot zijn recht komt; mergel, vuursteen of kalksteen/klei.

Momenteel bezit dit wereldwijd bekende domaine ca. 70 hectaren wijngaarden. De wijnen worden gekenmerkt door een uitbundige fruitigheid en een elegante, rijke smaak.

Domaine Henri Bourgeois

 

In ons assortiment voeren wij:

Henri Bourgeois Petit Bourgeois Sauvignon Blanc
  • Henri Bourgeois Petit Bourgeois Sauvignon Blanc 2016

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Sauvignon Blanc. De druivenstokken zijn 10-40 jaar oud. De wijngaarden zijn gelegen op de hellingen van het Loiredal, dat ook bekend staat als “de tuin van Frankrijk”. De bodem is rijk aan kalk en klei.
  • Vinificatie: de wijn rijpt gedurende drie maanden “sur lie”.
  • Kleur: bleek, licht goudgeel.
  • Neus: heerlijke aroma’s van citrus en een hint gras.
  • Smaak: knisperende, frisse wijn met tonen van citrusfruiten en een hint kruisbes. Mooi geconcentreerd en een lange afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met visgerechten, schaal-, en schelpdieren en salades.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 10-12°C.

 

Henri Bourgeois Sancerre La Bourgeoise Blanc
  • Henri Bourgeois Sancerre Les Baronnes 2014

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Sauvignon Blanc.
  • Kleur: licht goudgeel.
  • Neus: heerlijke aroma’s van citrus, kruisbes en een hint mineralen.
  • Smaak: frisse, levendige wijn met tonen van citrus, appel, kruisbes, vuursteen en een hint mineralen. Mooi in balans met een lange afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met visgerechten, schaal-, en schelpdieren, salades en geitenkaas.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 10°C.
  • Bewaarpotentieel: 4-5 jaar.

 

Henri Bourgeois Sancerre La Bourgeoise Blanc
  • Henri Bourgeois Sancerre La Bourgeoise Blanc 2013

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Sauvignon Blanc. De druivenstokken zijn meer dan 50 jaar oud. De wijngaarden zijn gelegen op hoog gelegen hellingen bij de oude abdij van Saint-Satur. De bodem bevat hier veel krijt en vuursteenkiezels (silex).
  • Vinificatie: een derde deel van de druiven krijgt zijn opvoeding op Bourgogne vaten van 225 liter, gemaakt van Tronçais eiken. Van deze vaten is een derde deel nieuw, een derde is een jaar oud en het andere derde deel van de vaten is twee jaar oud. De rest van de druiven fermenteert op roestvrijstalen cuves en blijft langdurig (7 à 8 maanden) in contact met de zgn. lie. De wijn wordt pas na een jaar op hout of inox (roestvrij staal) op fles gebracht. Na enige tijd flesrijping komt deze bijzondere Sancerre op de markt.
  • Kleur: helder goudgeel.
  • Neus: complexe aroma’s van citrusfruit en een hint hout.
  • Smaak: rijke, elegante wijn met tonen van exotisch fruit, mineralen en een hint vanille. Mooi in balans met een mondvullende, lange afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt in combinatie met zeebaars, tarbot, gekruide gerechten, witvlees en kazen.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 12°C.
  • Bewaarpotentieel: 5-10 jaar.