Domaine Singla

Domaine Singla

Laurent de Besombes-Singla is de drijvende kracht achter dit wijndomein gevestigd in het wijndorpje Saint-Laurent -de-le-Salanque, aan de kust van de Middellandse zee, vlakbij Perpignan. Dit is ook de laatste wijnregio zuidelijk in Frankrijk direct aan de grens met Spanje. Alhoewel de wijnen van Roussillon in één adem worden genoemd met die van de Languedoc, lijken deze wat meer ‘betimmerd’. Zeker waar het de topkwaliteiten betreft. De beste wijnen bezitten ook een fraai bewaarpotentieel. 

In 1999 verruilde Laurent de Besombes zijn universitaire studie rechten voor een studie wijnbouw aan het Lycée Viticole om al in 2001 de beste percelen van het uit 1900 daterende familiedomein met zijn 50 hectare wijngaarden – groot voor de Roussillon – om te schakelen naar biologische wijnbouw. Sinds 2006 is de hele productie als zodanig gecertificeerd. Laurents doel: het maken van vins vrais, ware wijnen!

Domaine Singla

 

Laurent kan werken met twee terroirs. Eén ervan is Mas d’En Alby in de Vallée d’Aspres met arme ‘terres blanches’ bezaaid met losse stenen.Het andere is Le Mas Passe Temps in het ruige noorden richting Maury met kalk- en ijzerhoudende harde rode klei. Kleine percelen tegen steile rotswanden en omgeven door pijnbomen en garrigue. Rendementen tussen de 15 à 20 hl/ha.

Domaine Singla

 

Laurent vinifieert elk perceel apart in kleine cuves van 5000 liter ( 50hl ) Opvallend: hij koelt zijn druiven niet, dwars tegen oenologische voorschriften in. Reden:  “Ik kan me niet voorstellen dat druiven die bij 30º geplukt zijn baat hebben bij een thermische schok naar 15º.” Uiteraard bottelt hij zonder te klaren of te filteren.

In ons assortiment voeren wij:

Singla La Matine I.G.P.
  • Singla La Matine 2016  I.G.P.

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: 70% Grenache en 30% Syrah.
  • Kleur: donkerrood met paarse reflecties.
  • Neus: heerlijke aroma’s van rijp rood fruit en cassis.
  • Smaak: geconcentreerde, sappige wijn met tonen van rijp donker fruit, cassis en een hint specerijen. Mooi in balans met fluweelzachte tannines.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met rood vlees, wild, wit vlees, kip, spicy gerechten en paddestoelen.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 16-18°C.

 

https://www.lepetitparadis.nl/betekenis-logos/