Leclerc Briant Champagne

Leclerc Briant Champagne

Lucien Leclerc heeft in 1872 Leclerc opgericht met wijngaarden welke deel uitmaakten van de bruidsschat van zijn vrouw Adèle. Leclerc is gesitueerd in Cumières op de oevers van de rivier Marne vlakbij Epernay.

In 1955 werd het omgevormd tot een Champagne trading house door Bertrand Leclerc (kleinzoon van Lucien). In dit jaar werd de naam ook gewijzigd in Leclerc Briant en verhuisde het bedrijf naar Epernay, waar men tegenwoordig nog steeds gevestigd is aan de Rue Chaude Ruelle.

Leclerc Briant Champagne

 

In 2012 werd het bedrijf overgenomen door een Amerikaans echtpaar. Het bedrijf wordt momenteel geleid door Frédéric Zeimett. Hij werkt samen met Ségolène Leclerc de 6e generatie van de oprichter.

Het huis  is toonaangevend voor de productie van Biodynamische Champagnes. Sinds 2000 is men gecertificeerd met zowel het keurmerk Demeter als Agriculture Biologique (AB).

Leclerc Briant wordt nu als toonaangevend gezien in de wereld van biologische wijnen in het algemeen en biologische Champagne in het bijzonder. Als ‘Chef de Cave et Chef de Culture’ werd de biodynamie-expert Hervé Jestin aangetrokken, tot voor kort de topman bij collega-Champagnemaker Duval leroy.

Alle Champagnes zijn ‘vegan’ en dragen naast het Franse AB-logo ook dat van Demeter. De gebruike zwaveltoevoeging is de helft tot een derde van wat gebruikelijk is. Leclerc Briant houdt als maximum 45 milligram per liter aan. Er wordt geëxperimenteerd met nul toegevoegd sulfiet. Alle druiven worden handmatig geoogst en men perst maximaal honderd liter jus uit honderdzestig kilo druiven. Uitsluitend deze eerste persing, ‘La Cuvée’ genaamd, wordt gebruikt.

Het gebouw in Epernay wat bestaat uit kelders en een produktie faciliteit beslaat een oppervlakte van 5,000 m2 en bestaat uit meer dan 1 km. aan kelders met een opslagfaciliteit van 800.000 flessen.

Leclerc Briant Champagne

 

De lager gelegen kelders zijn 35 meter ondergronds en zijn ideaal voor Champagnes welke een langere lagering nodig hebben bijv. de Vintage Champagnes.

Leclerc Briant beschikt over 30 hectare eigen wijngaarden in Cumières, Hautvillers, Dizy en Damery in de Vallée de la Marne.

Leclerc Briant Champagne

De diverse wijnschrijvers zijn enthousiast over de Champagnes van Leclerc Briant. Hubrecht Duijker was zeer lovend over de Cuvée Extra Brut en Champagnespecialist Gert Crum omschreef de 1er Cru ‘Les Chèvres Pierreuses’ als ‘biodynamisch vuurwerk’. In Elsevier Weekblad kopte Nicolaas Klei ‘Champagne zoals het hoort’ en Harold Hamersma plaatst deze 1er Cru Champagne in de top 100 van de allerbeste wijnen van het jaar. Ook stond deze Champagne bovenaan in culinair magazine Lekker. De Cuvée Réserve is winnaar geworden bij de Champagneproeverij van het magazine WineLife en werd tot ‘Wijn van het Jaar’ gekozen door het magazine Proefschrift.

In ons assortiment voeren wij:

Leclerc Champagne Cuvée de Reserve Brut
  • Leclerc Champagne Cuvée de Reserve Brut Vintage 2013

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: 40% Pinot Noir, 40% Pinot Meunier en 20% Chardonnay.
  • Kleur: bleekgeel.
  • Neus: heerlijke aroma’s van zacht geel fruit, appeltjes en compote.
  • Smaak: zachte, frisse Champagne met tonen van geel fruit. Verfijnde mousse.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met schaal-, en schelpdieren, witvis en zalm.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: : 7-9°C.
  • In de pers: ‘Biodynamisch Vuurwerk’ volgens Gert Crum, ‘ Champagne zoals het hoort’ volgens Nicolaas Klei.

 

Leclerc Champagne Cuvée de Reserve Brut

 

Leclerc Briant Rosé Brut
  • Leclerc Briant Rosé Brut

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: 95% Chardonnay en 5% Pinot Noir.
  • Kleur: bleekroze.
  • Neus: heerlijke aroma’s van framboos en ander klein rood fruit.
  • Smaak: elegante, soepele Champagne met tonen van framboos en cassis. Verfijnde mousse.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met schaal-, en schelpdieren, witvis en brunchgerechten.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: : 7-9°C.

 

 

 

Leclerc Briant Brut Millésime 2007
  • Leclerc Briant Brut Millésime 2007

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: 70% Pinot Noir en 30% Pinot Meunier.
  • Kleur: strogeel met zilveren reflecties.
  • Neus: heerlijke aroma’s van gestoofde appel, tarte tatin, pruim en kweepeer.
  • Smaak: frisse, elegante Champagne met tonen van grapefruit, ananas, bosvruchten een hint mineralen. Verfijnde mousse.
  • hint mineralen. Verfijnde mousse.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met schaal-, en schelpdieren, witvis en kaviaar.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: : 7-9°C.

 

 

Leclerc Briant Les Chevres Pierreuses, Cumieres 1er Cru Brut
  • Leclerc Briant Les Chevres Pierreuses, Cumieres 1er Cru Brut

Deze Champagne is volledig afkomstig van één enkele Premier Cru-wijngaard, met een oppervlakte van 2.8  hectaren, in Cumières. De bodem van de wijngaarden bevat een hoog concentraat kiezel en klei. De naam van de wijngaard betekent letterlijk vertaald ‘steen geit’ en verwijst naar het rotsachtige landschap.

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: 45% Pinot Noir, 35% Chardonnay en 20% Pinot Meunier.
  • Kleur: bleekgeel.
  • Neus: heerlijke aroma’s van appel, peer, perzik en een hint kruiden.
  • Smaak: frisse, elegante Champagne met tonen van appel, peer en een hint kruiden en mineralen. Verfijnde mousse.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met schaal-, en schelpdieren, witvis en kaviaar.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: : 7-9°C.

 

 

Leclerc Briant Cuvee Les Crayeres 1er Cru
  • Leclerc Briant Cuvee Les Crayeres 1er Cru

Deze Champagne is volledig afkomstig van één enkele Premier Cru-wijngaard, met een oppervlakte van 1.07  hectaren, in Cumières. De bodem van de wijngaarden bevat een hoog concentraat kalk.

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: 38% Pinot Noir, 37% Chardonnay en 25% Pinot Meunier.
  • Kleur: strogeel.
  • Neus: heerlijke aroma’s van perzik, pruim en gekonfijte citroen.
  • Smaak: frisse, elegante Champagne met tonen van citroen, geel fruit en een hint mineralen. Verfijnde mousse.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met schaal-, en schelpdieren, witvis en kaviaar.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: : 7-9°C.

 

 

Leclerc Briant Cuvée Divine Brut
  • Leclerc Briant Cuvée Divine Brut

De topwijn van Leclerc Briant. Deze Champagne draagt niet altijd een oogstjaar. Deze voorname Champagne ‘non millésime’ rijpt minimaal acht jaar.

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: 50% Pinot Meunier, 20% Chardonnay en 30% Pinot Noir.
  • Kleur: strogeel.
  • Neus: heerlijke aroma’s van witte bloemen, honing en geel fruit.
  • Smaak: frisse, elegante Champagne met tonen van citrus, biscuitjes, geel fruit en een hint mineralen. Verfijnde mousse.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met schaal-, en schelpdieren, witvis en kaviaar.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: : 7-9°C.

 

 

Champagne Abyss 2012 A.O.C.
  • Champagne Abyss 2012 A.O.C. 

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: 33,5% Chardonnay, 33,3% Pinot Noir en 33,3% Pinot Meunier. De cuvée Abyss van Leclerc-Briant werd speciaal gecreëerd voor verdere ontwikkeling onderwater (op de zeebodem) in samenwerking met Amphoris, een bedrijf gespecialiseerd in onderzeese projecten.

De gekozen druiven voor Abyss, worden geplukt en geoogst uit selecteerde Champagne dorpen, welke bekend staan om hun speciale kalksteen ondergrond. Deze zorgvuldig gekozen Terroirs zijn in perfecte resonantie met het maritieme sediment in de “Baai van Sti”, gelegen aan de oostelijke punt van de «Ile d’Ouessant» aan de kust van Bretagne in Frankrijk.

De Chardonnay druiven zijn afkomstig van Bisseuil, Pinot Noir van Avenay-Val-d’Or en Pinot Meunier van Vrigny: elke druivenras is gelijkwaardig vertegenwoordigd in deze cuvée van uitzonderlijke klasse. Deze vintage Champagne, uitsluitend gemaakt van druiven uit 2012, is in juni 2013 gebotteld, in februari 2016 heeft het dégorgement plaatsgevonden en is daarna in maart op de zeebodem gelegd. In mei 2017 werd de wijn weer bovenwater gehaald.

“We leggen de wijn op de zeebodem, daar waar de druk buiten de fles even hoog is als in de fles”

Champagne Abyss 2012 A.O.C.
  • Kleur: brilant lichtgeel met strogele reflecties en een hint zilver.
  • Neus: intense aroma’s van perzik, appels, rabarber, kamille, jasmijn  en een hint iodine en krijt.
  • Smaak: zuivere, romige Champagne met tonen van geel fruit, druiven, bosbessen en een hint mineralen. Een echte sensatie van diepte en concentratie stijgt uit het glas. Cuvee Abyss is een champagne met een resoluut maritiem karakter, dat profiteerde van het rustig ontwikkelen op de zeebodem.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met oesters, zalm, tonijn, kreeft, mosselen  en Sint-Jakobsschelpen.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 7-9°C.
  • Deze gelimiteerd verkrijgbare Champagne (120 flessen voor Nederland) wordt bewaard in onze speciale Champagne klimaatkast.

 

Champagne Abyss 2012 A.O.C.
Champagne Abyss 2012 A.O.C.