Matsu

Matsu

Raul Acha hoort tot een familie, welke reeds langer dan 2 eeuwen werkzaam is in de wijnwereld. Raul is ruim 10 jaar lang de Technisch Directeur van Vintae een oenologencollectief. Hij is hier verschillende projecten gestart in 9 regio’s o.a. Rioja, Priorat, Calatayud, Toro, Ribera del Queiles en Ribera del Duero.

Raul is Oenologist en maakt deel uit van de ‘Viticulture and Oenology Group ‘Vitur’ of the University of La Rioja’.

Matsu

 

Doordrongen van de wens biodynamische wijn te maken in Toro, zocht Raúl Acha naar de beste wijngaarden in dat gebied. Matsu, dat in het Japans ‘geduldige balans’ betekent, omschrijft perfect de essentie van dit project. Matsu is geïnspireerd door de Japanse traditie van verzorging van de natuur, puurheid, eenvoud en het ontbreken van kunstgrepen. Het is een hommage aan de Spaanse wijntraditie in het algemeen en aan die van Toro met zijn zeer oude stokken Tinta de Toro in het bijzonder. Elke wijn binnen de Matsu trilogie wordt gemaakt van druiven die groeien in een volledig natuurlijke omgeving, zonder enigerlei vorm van manipulatie.

Matsu

 

In ons assortiment voeren wij:

Matsu El Picaro D.O. Toro 2016
  • Matsu El Picaro D.O. Toro 2016

El Picaro betekent ‘de schavuit’.

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Tinta de Toro (Tempranillo). De druiven zijn afkomstig van 90 jaar oude druivenstokken. Het perceel wordt biodynamisch bewerkt. De druiven worden tijdens de eerste 15 dagen van Oktober met de hand geplukt. De wijn ondergaat malolactische gisting en een korte lagering op Franse eikenhouten vaten.
  • Kleur: intens robijnrood.
  • Neus: intense aroma’s van braam, bosbes en een hint mineralen.
  • Smaak: fruitige, stevige wijn met tonen van kers, bes, pruim en zoethout. Mooi in balans met soepele tannines.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met rood vlees, stoofschotels, tapas en Manchego kaas.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 16-18°C.
  • In de pers: tijdens het recent gehouden Proefschrift Wijnconcours is onze  Matsu ‘El Picaro’ 2016 uitgeroepen tot ‘wijn van het jaar’ ! El Picaro was de koosnaam die men in Spanje gaf aan Johan Cruijff, vrij vertaald de schelm.

    De KLM koos ‘El Picaro’ tijdens de eerste biologische wijnfestival aan boord. Al eerder werd deze wijn ‘huiswijn van het jaar’ én ‘leukste tapa’s wijn’.

 

 

  • Matsu El Recio D.O. Toro 2015

El Recio is de ‘stijkop’ van Matsu.

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Tinta del Toro (Tempranillo). De druiven zijn afkomstig van 90-100 jaar oude druivenstokken. Het perceel wordt biodynamisch bewerkt. De druiven worden tijdens de eerste 15 dagen van Oktober met de hand geplukt. De wijn ondergaat malolactische gisting en een lagering op Franse eikenhouten vaten gedurende een periode van 14 maanden.
  • Kleur: diep kersenrood.
  • Neus: intense aroma’s van zwart fruit, chocolade en vanille.
  • Smaak: ronde, zijdezachte wijn met tonen van zwart fruit, kers, cacao en hinten kruiden en vanille. Mooi in balans met soepele tannines.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met wild, varkensvlees, rood vlees, lam en kazen.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 16-18°C.

 

 

 

Matsu El Viejo D.O. Toro 2015
  • Matsu El Viejo D.O. Toro 2015

El Viejo is de ‘bejaarde’ van Matsu.

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Tinta del Toro (Tempranillo). De druiven zijn afkomstig van 100 jaar oude druivenstokken. Het perceel wordt biodynamisch bewerkt. De druiven worden tijdens de eerste 15 dagen van Oktober met de hand geplukt. De wijn ondergaat malolactische gisting en een lagering op nieuwe Franse eikenhouten vaten gedurende een periode van 16 maanden.
  • Kleur: diep kersenrood met violetkleurige reflecties.
  • Neus: intense aroma’s van zwart fruit, rooster-, en rookaroma’s en een hint kruiden.
  • Smaak: krachtige, soepele wijn met tonen van zwart fruit, geroosterd eikenhout en een hint kruiden. Mooi in balans met soepele tannines en een krachtige afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt in combinatie met wild, varkensvlees, rood vlees, lam en kazen.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 16-18°C.
  • In de pers: door The Wine Advocate beoordeeld met 94/100 punten.