Morgadio da Calcada Port

De Douro vallei is misschien wel het allermooiste wijngebied op aarde. Niet voor niets is deze regio opgenomen in de Wereld Erfgoed lijst van Unesco. Zeer steile wanden met daarop terrassen waar de druiven in de zon bakken, met diep daaronder de  glinsterende rivier.

Morgadio da Calcada



Morgadio da Calcada ligt in het slechts 300 zielen tellende dorpje Provezende. In het plaatsje staan 13 prachtige, monumentale gebouwen daterend uit de 16e tot 18e eeuw, Casa da Calcada is er één van.  Gebouwd aan het einde van de 17e eeuw in opdracht van de invloedrijke rechter, Jerónimo da Cunha Pimentel en recent aangekocht door Dirk van der Niepoort, één van de wonderkinderen uit de Portwereld.

Morgadio da Calcada


 
Hij legt zich volledig toe op de productie van (zeer) hoge kwaliteiten Port en dat bleek ook tijdens een door ons gehouden selectie proeverij. Vier Ports van Morgadio werden (blind) tussen gerenommeerde soortgenoten gezet en eindigden allemaal op de eerste plaats in hun categorie!
 
Waar menig Port producent kiest voor ultramoderne, industriële productie methoden, kiest Dirk er juist voor om zo dicht mogelijk bij de traditie te blijven. Het fruit wordt met de hand geplukt en wordt vervolgens in grote granieten bakken (Lagares) gestort. Daar nemen de voeten van de ‘treders’ het werk over. De zachte voetzolen pletten wel de druiven, maar de pitjes blijven ongeschonden. Dit suikerrijke mengsel gaat gisten en tot er een laag alcohol percentage ontstaat. Vervolgens voegt men zuivere wijnalcohol toe waardoor de gisting direct stopt. Port is geboren, weelderig zoet, krachtig van kleur en vol natuurlijke extractstoffen. Direct na deze ‘mutage’ gaat de jonge wijn naar de vatenkelder voor de rijping. 

Dirk van der Niepoort

In ons assortiment voeren wij:

Morgadio da Calcada Ruby Reserve
  • Morgadio da Calcada Ruby Reserve (ook verkrijgbaar in halve fles)

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: Tinta Roriz, Tinta Cao, Tinta Amarela, Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Francisca en Sousao. De druiven zijn afkomstig van wijngaarden gelegen in Cima Corgo. De Port wordt gelagerd in grote oude eikenhouten vaten gedurende een periode van 3-4 jaar.
  • Kleur: donker kersenrood.
  • Neus: intense aroma’s van rijp rood fruit, braam, kers, bes, chocolade en cacao.
  • Smaak: fruitige, volle Port met tonen van donker fruit, chocolade en cacao. Harmonieuze afdronk met soepele tannines.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met chocolade, desserts en harde kazen.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 9-11°C.

 

Morgadio da Calcada Tawny Port
  • Morgadio da Calcada Tawny Port

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: Tinta Roriz, Tinta Cao, Tinta Amarela, Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Francisca en Sousao. De druiven zijn afkomstig van verschillende wijngaarden in de Douro. De Port wordt gelagerd in eikenhouten vaten van 600 liter gedurende een periode van 3-4 jaar.
  • Kleur: dakpanrood.
  • Neus: heerlijke aroma’s van kers en pruim.
  • Smaak: rijke, zachte Port met tonen van donker fruit en een hint vanille. Mooi in balans met soepele tannines.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met chocolade, desserts en harde kazen.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 9-11°C.

 

 

Morgadio da Calcada Tawny Reserve
  • Morgadio da Calcada Tawny Reserve

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: Tinta Roriz, Tinta Cao, Tinta Amarela, Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Francisca en Sousao. De Port wordt gelagerd in eikenhouten vaten van 600 liter gedurende een periode van 6-7 jaar.
  • Kleur: donker bruinrood.
  • Neus: heerlijke aroma’s van pruim, kers, abrikoos en een hint kruiden en koffie.
  • Smaak: elegante, harmonieuze Port met tonen van gedroogd fruit, vijg, karamel en een hint koffie. Mooi in balans met een lange afdronk  met tonen van gedroogd fruit.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met chocolade, desserts, gesuikerd fruit en harde kazen.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 9-11°C.

 

 

Morgadio da Calcada Late Bottled Vintage Port 2012
  • Morgadio da Calcada Late Bottled Vintage Port 2012

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: Tinta Roriz, Tinta Cao, Tinta Amarela, Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Francisca en Sousao. Fermentatie vindt plaats in traditionele stenen lagares met ‘foot treading’. De lagering vindt plaats in grote houten vaten. Om de fruitigheid te behouden wordt de wijn gebotteld na 4 jaar.
  • Kleur: donker robijnrood.
  • Neus: intense aroma’s van pruim, kers, braam en hinten gedroogde kruiden en vers leer.
  • Smaak: krachtige, soepele Port met tonen van pruim, rode bes en hinten van cacao en kruiden. Mooi in balans met soepele tannines. Deze Late Bottled Vintage kan zomaar 15 jaar oud worden.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met chocolade, desserts en kazen.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 9-11°C.

 

 

Morgadio da Calcada Colheita Port 2000
  • Morgadio da Calcada Colheita Port 2000

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: Tinta Roriz, Tinta Cao, Tinta Amarela, Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Francisca en Sousao. Dit is de specialiteit van Dirk van der Niepoort. Deze Port rijpt in grote houten vaten gedurende een periode van gemiddeld 7 jaar. Vervolgens rijpt de Port verder in bovenmaatse stopflessen.
  • Kleur: amberbruin.
  • Neus: heerlijke aroma’s van gedroogde abrikoos en een hint amandel en vijgen.
  • Smaak: rijke, elegante Port met tonen van abrikoos, vijg, noten en een hint vanille. Mooi in balans met een lange, complexe afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met chocolade, desserts en kazen.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 9-11°C.