Nittardi

Nittardi

 

In de loop der jaren kwam Nittardi, gelegen in het hart van het Chianti Classico gebied, vaak in andere handen, tot het in 1982 werd overgenomen door Peter Femfert, uitgever en galerijhouder in Frankfurt en zijn vrouw Stefania Canali, een geschiedkundige uit Venetië.

Nittardi

 

Stefania en Peter restoreerden Nittardi stap voor stap met zorg en liefde. De wijngaarden werden opnieuw beplant en in 1992 werd de oude ruimte met wijnvaten vervangen door een moderne wijnkelder. Een bekwaam team wijnliefhebbers werd samengesteld, met Carlo Ferrini als consultant oenoloog; Antonio Spurio als de technisch directeur en Giorgio Conte als de commercieel directeur. De zoon van Stefania en Peter, Léon Femfert, is sinds begin 2013 volledig bij de wijngaard betrokken.

Nittardi


 
In 1999 werd nog een fantastisch wijndomein aangekocht in Maremma, vlakbij de kust in Zuid-Toscane. Sindsdien zijn er 17 hectaren beplant met lokale en internationale druivenrassen. Hier worden Ad Astra en Nectar Dei, De Super Tuscans van Nittardi, geproduceerd. In 2012 werd Maremma de geboorteplaats van Nittardi’s eerste witte wijn: BEN, een 100% Vermentino.
 
Als eerbetoon aan Michelangelo, wordt bij Nittardi de unieke combinatie van kunst en wijn in stand gehouden. Een bekende kunstenaar schildert ieder jaar het label en het inpakpapier dat gebruikt wordt voor een “limited edition” van de Casanuova di Nittardi wijnflessen. De collectie, die in 1981 werd opgestart, bevat werk van internationaal gerenommeerde artiesten zoals Hundertwasser, Corneille, Giuliano Ghelli, Igor Mitoraj, Yoko Ono, Guenter Grass en Dario Fo.
 
Er gaat geen jaar voorbij dat de wijnen van Fattoria Nittardi niet bekroond worden met een belangrijke award of rating, waaronder de begeerde Drie Glazen van Gambero Rosso, Vijf Flessen van Vinid’Italia, 5 sterren van Decanter, en 90+ (max. 94) punten van de Wine Spectator. Ook de Wine Enthusiast, Wine Advocate en James Suckling waren vol lof over Nittardi.

Nittardi

 

In ons assortiment voeren wij:

Nittardi Belcanto Chianti Classico D.O.C.G.
 • Nittardi Belcanto Chianti Classico D.O.C.G. 2014

De 8 stenen afgebeeld op het etiket verwijzen naar de 8 druivenvariëteiten en in de afgebeelde stenen valt Michelangelo te herkennen.

Proefnotities:

 • Druivenvariëteiten: 90% Sangiovese, de overige 10% bestaat uit Pugnitello, Colorino, Foglia Tonda, Mammolo, Canaiolo, Ciliegiolo en Malvasia Nera. De druiven zijn afkomstig van de Nittardi wijngaard, gelegen op een hoogte van 450 meter, en de Villa Rosa wijngaard, gelegen op een hoogte van 270 meter. De bodem in de wijngaarden bestaat uit kalksteen en klei met schiste. De wijn lagert gedurende een periode van 12 maanden op Franse eikenhouten vaten en rust vervolgens een paar maanden op fles.
 • Kleur: robijnrood.
 • Neus: heerlijke aroma’s van kers, framboos en een hint bloemen.
 • Smaak: rijke, elegante wijn met tonen van kers, zwart fruit, mocca en een hint vanille. Mooi in balans met soepele tannines en een krachtige afdronk.
 • Wijn/spijs: uitstekend geschikt in combinatie met rood vlees, salami, pasta’s  en harde kazen.
 • Aanbevolen serveertemperatuur: 16-18°C.

 

Nittardi Chianti Classico Riserva D.O.C.G.
 • Nittardi Chianti  Classico Riserva D.O.C.G. 2011

Proefnotities:

 • Druivenvariëteiten: 95% Sangiovese en 5% Merlot. Nittardi Riserva wordt alleen gemaakt in de beste jaren. Deze speciale selektie druiven groeien op de zuidkant van de Vigna alta wijngaard, gelegen op een hoogte van 500 meter. Deze wijn combineert de beste eigenschappen van de terroir van Nittardi met de filosofie van de wijnmaker Carlo Ferrini. De wijn rijpt gedurende een periode van 24 maanden in deels Frans Barrique en deels Tonneaux en vervolgens nog 12 maanden op de fles.
 • Kleur: intens robijnrood.
 • Neus: heerlijke aroma’s van heerlijke aroma’s van kers, pruim en een hint kruiden.
 • Smaak: rijke, elegante wijn met tonen van zwarte kers, mocca, espresso en een hint kruidnagel en peper. Mooi in balans met soepele tannines en een krachtige afdronk.
 • Wijn/spijs: uitstekend geschikt in combinatie met rood vlees, wild, pasta’s en harde kazen.
 • Aanbevolen serveertemperatuur: 16°C.