Oriol Rossell

Oriol Rossell

 

Het domein Oriol Rossell ligt in een beschermde zone van de Alt Penedés. De oorsprong van het domein gaat terug naar het einde van de 16e eeuw. De naam Oriol Rosell verwijst naar de laatste erfgenaam en huidige eigenaar van het landgoed.

Oriol Rossell

 

Generatie op generatie is dit bedrijf overgegaan, waarbij men veel aandacht heeft voor de wijngaarden en wijnmaken. Voorbeelden hiervan zijn het cultiveren, een langzame en goed gecontroleerde fermentatie en het vinden van de juiste druivensamenstelling.

Men bezit 70 hectare wijngaarden. De wijngaarden zijn beplant met Xarel-Lo, Macabeo en Parellada. Er zijn verschillende bodems zo heeft de ene wijngaard vooral leem met wat dieper klei en de andere wijngaard voornamelijk klei met kalkhoudende grond. Hierdoor kan er op terroir gewerkt worden en krijgen de wijnen een uniek karakter.

Oriol Rossell

 

De aangename bries die door de wijngaarden waait zorgt voor verkoeling. Volgens Wijnmaker Salvi Moliner één van de belangrijkste redenen waardoor men biologisch kan werken. De immer aanwezige wind vanuit de Middellandse Zee zorgt ervoor dat schimmels en bacteriën van de druiventrossen worden geblazen en er dus niet met pesticiden hoeft worden gewerkt. Druiven blijven schoon en de bodem blijft gezond. Alle wijnen van Oriol Rossell zijn inmiddels biologisch gecertificeerd.

Oriol Rossell

 

Het bedrijf heeft een gelimiteerde productie. Alle winst, wordt her geïnvesteerd in het bedrijf. Onlangs werden er nieuwe gisting- en opslaginstallaties aangeschaft. Hier gebeurt het draaien van de flessen gebeurt nog steeds ouderwets; met de hand.  De evolutie van deze topwijnen wordt zo dagelijkse gevolgd. Sinds kort heeft Oriol ook de datum van het dégorgement op het achteretiket.

Oriol Rossell

 

In ons assortiment voeren wij:

  • Cava Oriol Rossell Brut Cuvée Especial O.R. Mètode Tradicional

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: 50% Xarel-Lo, 30% Macabeo en 20% Parellada. De wijn heeft gedurende een periode van minimaal 12 maanden gerijpt.
  • Kleur: strogeel met groene reflecties.
  • Neus: heerlijke aroma’s van wit fruit en peer.
  • Smaak: frisse, mousserende wijn met tonen van wit fruit, meloen, peer en een hint mineralen. Delicate mousse en een lange afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met fruits de mer, witvis, mosselen, groentequiche en salades.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 5-8°C.