St. Michael-Eppan

St. Michael Eppan

 

De coöperatie Cantina St. Michael-Eppan bestaat in 2017 honderdentien jaar  en is een benchmark voor iedere wijnliefhebber. De Cantina heeft een cruciale contributie geleverd in het bereiken van de hoge status van de wijnen uit Alto Adige gedurende de laatste 20 jaar.

St. Michael Eppan

 

Wijnmaker Hans Terzer is de “kellermeister” met ongekende technische vaardigheden. Hij vertaalt al 40 jaar lang intuïtie en kennis van het achterland vertaalt in een range wijnen, welke ongekende kwaliteit combineert met karakter.

De wijnen van St. Michael-Eppan zijn verdeeld over drie lijnen. Het begint bij de ‘Classico’ reeks, rood en wit vervaardigd uit één enkel druivenras. Hierna komen wijnen met een verwijzing naar een specifieke wijngaard of herkomst (de ‘Selezione’ reeks). Daarboven komt de ‘Sanct Valentin’ lijn. Deze wijnen behoren tot de top van Italië. De lijn dankt haar naam aan de inzet van een coöperatie lid. Hij bezat een kasteel met omliggende wijngaarden, Sanct Valentin geheten. De kwaliteit van deze druiven was zo overtuigend dat de naam werd geadopteerd voor de hoogste lijn.

St. Michael Eppan

 

Witte wijnen vormen 70 % van de productie, de overige 30% zijn rood.

De lokale druif Schiava neemt onder de rode wijn de belangrijkste plaats in, naast Pinot Noir, Lagrein, Merlot en Cabernet Sauvignon. Onder de witte wijnen speelt de Pinot Blanc (Weissburgunder) een belangrijke rol, naast Sauvignon Blanc, Gewürztraminer, Chardonnay en Pinot Gris.

St. Michael Eppan

 

Alle wijnen worden gekenmerkt door een grote frisheid, waarin het zuivere, koele bergklimaat van Zuid-Tirol (zo heet het Alto Adige gebied in de volksmond) goed te proeven is. Wijnmaker Hans Terzer is er bijzonder goed in geslaagd alle individuele wijnen een eigen identiteit te geven. Sant Valentin wordt inmiddels 30 jaar gemaakt en zit ter gelegenheid van dit jubileum in een speciale fles.

St. Michael Eppan is 28 keer vermeld in de Gambero Rosso met “3 Bichierri” en zit in de top 10 van beste wijnmakers van Italie, niet voor niets blijft 70%! van de wijnen in Italie. De overige 30% gaat de hele wereld over.

Het blad “Feinschmecker” uit Duitsland heeft wijnmaker Hans Terzer op 29 april 2017 een prijs overhandigd voor zijn levenswerk: 

De Feinschmecker wijn prijs 2017 voor ‘Lifetime Achievement’ gaat naar de buitengewone Zuid-Tiroler-keldermeester Hans Terzer. Op slechts 21 jaar, tegen het einde van de jaren zeventig, confronteert Hans Terzer de druifleveranciers in de Zuid-Tiroolse wijnmakerij St. Michael Eppan met zijn revolutionaire nieuwe ideeën. Niet langer zou de rode Vernatsch druif, die weinig winst oplevert, de leidende rol in het assortiment moeten spelen, maar eerder witte wijnvariëteiten zoals Chardonnay, Pinot Grigio, Pinot Blanc, Sauvignon en Gewürztraminer. Dan dwingt de jonge keldermeester de ca. 350 wijnmakers om hun gewasgrootte drastisch te verminderen om de kwaliteit te verbeteren. Terzer’s grootste succes wordt de kwaliteitslijn wijn, “Sanct Valentin”. Je kunt je nu niet meer voorstellen een topklasse restaurant in Italië zonder deze wijn. Hans Terzer’s super selectie, “Appius”, heeft bewezen dat hij na 40 jaar als keldermeester nog steeds gedreven is om nieuwe ideeën te introduceren en te streven naar nog betere kwaliteit.

St. Michael Eppan

 

In ons assortiment voeren wij:

St. Michael-Eppan Pinot Grigio Classico Alto Adige DOC
  • St. Michael-Eppan Pinot Grigio Classico 2016 Alto Adige DOC

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Pinot Grigio. De druivenstokken zijn 5-35 jaar oud. De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte van 400-500 meter.
  • Kleur: strogeel met lichtgroene reflecties.
  • Neus: heerlijke aroma’s van peer en appel.
  • Smaak: zuivere wijn met tonen van appel, peer, perzik en citrus. Mooi in balans met een soepele afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met schaal-, en schelpdieren, witvis, Aziatische gerechten en geitenkaas.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 8-10°C.

 

https://www.lepetitparadis.nl/betekenis-logos/

 

St. Michael-Eppan Riesling Montiggl Alto Adige DOC
  • St. Michael-Eppan Riesling Montiggl 2016 Alto Adige DOC

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Riesling. De druivenstokken zijn 5-20 jaar oud. De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte van 480-550 meter.
  • Kleur: geel met groene reflecties.
  • Neus: intense aroma’s van perzik en abrikoos.
  • Smaak: elegante wijn met tonen van wit fruit, limoen en een hint mineralen. Mooi in balans met een krachtige afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met lichte visgerechten, Aziatische gerechten, groentequiche en geitenkaas.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 7-10°C.
https://www.lepetitparadis.nl/betekenis-logos/

 

St. Michael-Eppan Sanct Valentin Chardonnay 2015 Alto Adige DOC
  • St. Michael-Eppan Sanct Valentin Chardonnay 2015 Alto Adige DOC

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Chardonnay. De druivenstokken zijn 10-30 jaar oud. De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte van 450-550 meter. Malolactische Gisting en ontwikkeling op de “lees” in barrique-tonneaux. Assemblage vindt plaats na bijna een jaar, gevolgd door zes maanden rijping in stalen vaten.
  • Kleur: strogeel met lichtgroene reflecties.
  • Neus: heerlijke aroma’s van tropisch fruit, vanille en een hint rokerige mineraliteit.
  • Smaak: zuivere, elegante wijn met tonen van rijpe appel, geel fruit, vanille, karamel en een hint mineralen. Mooi in balans met een aangename afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt in combinatie met fritto misto (gefrituurde zeevruchten), geroosterde kip, Wiener Schnitzel en ravioli.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 8-10°C.
  • In de pers: 
St. Michael Eppan Sanct Valentin Chardonnay 2015 Alto Adige DOC

 

St. Michael-Eppan Sanct Valentin Sauvignon Alto Adige DOC
  • St. Michael-Eppan Sanct Valentin Sauvignon 2016 Alto Adige DOC

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Sauvignon Blanc. De druivenstokken zijn 10-28 jaar oud. De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte van 450-600 meter. 90% van de wijn fermenteert in stalen vaten tot eind april. De overige 10% fermenteert en rijpt in eikenhouten vaten.
  • Kleur: geel met groene reflecties.
  • Neus: heerlijke aroma’s van geel fruit, kruisbes, vlierbloesem en passiefruit.
  • Smaak: soepele, ‘crispy’ wijn met tonen van kruisbes, passiefruit, peer en perzik. Mooi in balans met een lange, krachtige afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt in combinatie met gefrituurde vis, risotto, kip, Oosterse gerechten en diverse kazen.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 8-10°C.
  • In de pers:
St. Michael Eppan Sanct Valentin Sauvignon Blanc 2016 Alto Adige DOC

 

St. Michael-Eppan Sanct Valentin Weissburgunder 2015 Alto Adige DOC
  • St. Michael-Eppan Sanct Valentin Weissburgunder 2015 Alto Adige DOC

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Weissburgunder (Pinot Blanc). De druivenstokken zijn 10-28 jaar oud. De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte van 450-600 meter. 90% van de wijn wordt gefermenteerd in stalen tanks waar de wijn lagert op zijn ‘lees’. De overige 10% lagert op eikenhouten vaten.
  • Kleur: strogeel met groene reflecties.
  • Neus: heerlijke aroma’s van rijpe appel, peer, meloen en een hint vanille.
  • Smaak: frisse, elegante wijn met tonen van geel fruit, appel en een hint mineralen. Mooi in balans met een geconcentreerde afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt in combinatie met zeevruchten, vis, fazant, kip en asperges.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 8-10°C.
  • In de pers:
St. Michael Eppan Sanct Valentin Weissburgunder 2015 Alto Adige DOC