Azienda Pietroso

Azienda Pietroso

 

Azienda Pietroso is opgericht in 1970 door Domenico Berni en is gelegen in het kloppend hart van Toscane, op de hellingen van Montalcino, ligt het Azienda Pietroso. Vandaag de dag is de leiding in handen van Gianni Pignattai.

Azienda Pietroso

 

Men bezit ca. 3,5 hectaren wijngaarden, welke beplant zijn met Sangiovese druiven en zijn verdeeld over 3 afgescheiden locaties in Montalcino. De bodem en het microklimaat zijn ideaal voor de wijnbouw.

Azienda Pietroso

 

In de kelder heeft men eikenhouten vaten met een capaciteit van 30 hl. ten behoeve van de lagering van de wijnen. Na de lagering laat men de wijn nog gedurende een periode van 6 maanden verder rusten in een ruimte met een constante temperatuur van 15°C.

Azienda Pietroso

 

Op de wijnboerderij van Pietroso in Toscane zet men al 40 jaar hun liefde voor wijnen om in prachtige Brunello en Rosso di Montalcino wijnen.

Brunello behoort tot de grootste wijnen van Italie, samen met de Barolo uit Piemonte en de Amarone uit Veneto. Brunello vindt zijn oorsprong in de provincie Toscane, die we ook kennen van de wereldberoemde Chianti. Brunello komt uit het zuidoostelijke deel van het gebied en is uiteraard in het bezit van de DOCG status.

Azienda Pietroso

 

Het ontstaan van de Brunello is te danken aan Feruccio Biondi Santi. Brunello bestaat voor 100% uit Sangiovese Grosso en alleen de druiven van de oudere stokken mogen worden gebruikt voor de wijnproduktie.

In ons assortiment voeren wij:

Pietroso Rosso di Montalcino DOC
  • Pietroso Rosso di Montalcino 2015 DOC

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Sangiovese. Deze druiven zijn met de hand geplukt tijdens de eerste week van oktober. Deze wijn heeft gedurende een periode van 12 maanden gelagerd op eikenhouten vaten en vervolgens nog 6 maanden op fles. De druiven komen van dezelfde wijngaarden als de Brunello, het verschil is dat ze minder lang op eikenhouten vat verblijven.
  • Kleur: granaatrood.
  • Neus: intense aroma’s van pruimencompote, specerijen en een hint tabak.
  • Smaak: volle, soepele wijn met tonen van rode en blauwe pruimen, vanille en een hint leer. Rijpe tannines en een fluweelzachte afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt in combinatie met rood en wit vlees, gegrilde lamsrack, wildgerechten, pasta’s en rijpe, harde kazen. Wij raden aan deze wijn te decanteren.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 18°C.

 

 

Pietroso Brunello di Montalcino DOCG
  • Pietroso Brunello di Montalcino 2012 DOCG

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Sangiovese. Deze druiven zijn met de hand geplukt tijdens de eerste week van oktober. Deze wijn heeft gedurende een periode van 36 maanden gelagerd op eikenhouten vaten en vervolgens nog 6 maanden op fles.
  • Kleur: robijnrood met granaatrode reflecties.
  • Neus: intense aroma’s van klein rood fruit, kruiden, venkel en een hint vanille en jam.
  • Smaak: warme, elegante wijn met tonen van donkerrood fruit, kruiden en een hint vanille. Lange, aromatische afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt in combinatie met rood vlees, wildgerechten en oude kazen. Wij raden aan deze wijn te decanteren.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 18°C.
  • Deze wijn is gebaat bij een lange rijpingsperiode, hij opent zich pas een jaar of 10 na de oogst (of langer). Deze topwijn kan met gemak enkele tientallen jaren bewaard worden.