Bollinger Champagne

Bollinger Champagne

Het Champagnegebied is een uitgestrekt gebied rondom Reims. Het wijngebied, in de prehistorie een binnenzee, wordt gekarakteriseerd door een speciale kalkbodem die bestaat uit fossielen van zeedieren die toen in deze binnenzee leefden. Door de noordelijke ligging van het gebied worden de Champagnes altijd getypeerd door een zekere frisheid.

Champagne Bollinger is opgericht in 1829 en is nog steeds 100% een familiebedrijf.

Bollinger Champagne

 

Champagne Bollinger heeft een geheel eigen stijl. Deze stijl is verbonden aan de rijke familiehistorie en de befaamde ‘Chart de Qualité’. Dit is een lijst met nauwgezette kwaliteitseisen waardoor men de constante superieure kwaliteit kan waarborgen.

Bollinger Champagne

 

Het huis beschouwt haar onafhankelijkheid als drijvende kracht: het stelt haar in staat om een eigen filosofie en productiemethoden te handhaven. Het belangrijkste is dat men alleen druiven van hoge kwaliteit gebruikt: maar liefst 60% Grand Cru en 30% Premier Cru. Enkel de most van de eerste persing wordt verwerkt. De eigen wijngaarden zijn uitsluitend gesitueerd in Grand – & Premier Cru gebieden. Het bezit van deze wijngaarden maakt Champagne Bollinger minder afhankelijk en stelt hen in staat vele malen zorgvuldiger te werk te gaan, wat vanzelfsprekend begint in de wijngaard zelf.

Bollinger Champagne

 

Bollinger is niet voor niets de favoriete Champagne van menig kenner en al jaren ‘James Bond’s favourite choice’…

Bollinger Champagne

 

De beroemde quote van madame Lily Bollinger is:

 “I drink it when I’m happy and when I’m sad. Sometimes I drink it when I’m alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it if I’m not hungry and I drink it when I am. Otherwise I never touch it, unless I’m thirsty”.

In ons assortiment voeren wij:

Bollinger Special Cuvée Brut
 • Bollinger Special Cuvée Brut

Proefnotities:

 • Druivenvariëiteten: 60% Pinot Noir, 25% Chardonnay en 15% Pinot Meunier.
 • Kleur: helder, lichtgeel van kleur met een gouden kern.
 • Neus: weelderig met complexe aroma’s, licht toast.
 • Bijzonderheden: de Special Cuvée vormt het vlaggenschip van het huis. Jaar na jaar is deze creatie van eenzelfde, zeer hoge kwaliteit. Het gebruik van 60% Pinot Noir geeft deze Champagne zijn verfijnde structuur. De blend bestaat uit 3 druivenvariëteiten. Uniek is het proces dat Champagne Bollinger houten vaten gebruikt voor de opvoeding van haar wijnen en dat iedere Special Cuvée wordt voorzien van ‘vin de réserve’: de ware schatkamer van Bollinger. In de uitgestrekt kelders van Champagne Bollinger (ruim 5 kilometers kelder!) bevinden zich 700.000 Magnum flessen ‘vin de réserve’. Deze wijnen rijpen onder een echte kurk (normaliter gebruikt men kroonkurken) en worden vermengd met de uiteindelijke blend voor de Special Cuvée. Het is deze ‘vin de réserve’, welke zorgt voor die volle, typische ‘Bollinger stijl’. De minimale rijpingsduur bedraagt 36 maanden, terwijl wettelijk een periode van 15 maanden voldoende is. Het resultaat is een karaktervolle Champagne met veel elegantie en een mooie, verfijnde mousse. Door Perswijn is deze Champagne reeds tweemaal verkozen tot beste ‘non-vintage Brut’ Champagne van Nederland. Niet voor niets de favoriete Champagne van menig kenner en al jaren ‘James Bond favourite choice’…….
 • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met salades met schaal-, en schelpdieren, kreeft en oesters, visgerechten, kalfsvlees, gevogelte, Champagnesabayon met vers fruit en witschimmel-, en geitenkazen.
 • Aanbevolen serveertemperatuur: 8-10°C.

 

Bollinger Rosé
 • Bollinger Rosé

Proefnotities:

 • Druivenvariëteiten: 60% Pinot Noir, 25% Chardonnay en 15% Pinot Meunier.
 • Kleur: prachtig roze.
 • Neus: frissen aroma’s van klein rood fruit.
 • Bijzonderheden: het duurde ruim 10 jaar alvorens men 100% tevreden was over het bereikte resultaat. Een Rosé maken kan in de Champagne streek op 2 manieren. Door toevoeging van rode wijn (Pinot Noir afkomstig uit hetzelfde gebied) of door schilcontact. Bollinger koos uiteindelijk voor de eerste optie. Uit de eigen Grand Cru wijngaard in Aÿ, genaamd La Côte aux Enfants, selecteert men geheel met de hand de Pinot Noir druiven. Deze druiven worden na aankomst bij Champagne Bollinger voorzicht geperst en apart opgevoed op oude houten vaten. Wanneer de wijn volledig is vergist en gefilterd wordt deze gebruikt om de Special Cuvée Brut te transformeren naar een Rosé. Bollinger voegt ongeveer 8% Pinot Noir toe om de wijn roze te kleuren. Het resultaat is een weelderige Rosé. Complex, krachtig en vooral elegant in de smaak. Mooie, zachte, mondvullende Rosé Champagne. Door Perswijn verkozen tot beste Champagne Rosé van Nederland!
 • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met salades van kreeft of koningskrab, oesters en bij diverse gerechten met aardbeien: bijv. een aardbeientaart, aardbeien Romanoff of verse aardbeien met een Champagnesabayon.
 • Aanbevolen serveertemperatuur: 8-10°C.

 

 

Bollinger R.D. Extra Brut 1997
 • Bollinger R.D. Extra Brut 1997

Proefnotities:

 • Druivenvariëteiten: 70% Pinot Noir en 30% Chardonnay.
 • Kleur: bleekgeel.
 • Neus: complex bouquet, waarin frisheid en structuur zich prachtig presenteren.
 • Bijzonderheden: Champagne Bollinger maakt enkel in zeer goede jaren een jaartal champagne, genaamd Champagne Bollinger La Grande Année Brut. Een samenstelling van Pinot Noir en Chardonnay, uitsluitend uit eigen Premier- & Grand Cru wijngaarden afkomstig. De eerste vergisting vindt plaats in houten vaten en gedeeltelijk op RVS tanks. Ongeveer 6 maanden later worden ze geblend tot één creatie: La Grande Année. Tijdens de tweede vergisting wordt de wijn getransformeerd van een stille wijn naar een echte champagne. Wettelijk is vastgelegd dat een jaartal champagne tenminste 36 maanden moet rijpen. Bij Bollinger rijpt de La Grande Année Brut minimaal 5 jaar onder een echte kurk. Het dégorgeren geschiedt geheel met de hand. De datum van dégorgement staat op het rugetiket vermeld. Dit jaartal minus het jaartal van oogst vormt de werkelijke leeftijd van deze wijn. Champagne Bollinger R.D. Extra Brut is feitelijk een La Grande Année die nóg langer op zijn droesem heeft gelagerd. De rijpingsperiode voor R.D. bedraagt 8 tot 20 jaar, soms zelfs meer…  R.D. staat voor ‘Récemment Dégorgé’ , ofwel ‘recent van zijn droesem ontdaan’. Het resultaat is een zeer volle en krachtige Champagne. De fijne parelende mousse zorgt voor een welhaast opwindend mondgevoel. Zeer breed en complex van smaak. Denk aan briochebrood, oude kaas, licht vanille, citrus, kastanjes, beukennootjes.
 • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met zwezerik, coquilles, Hollandse garnalen, kreeft, kalfsvlees en zachte kaassoorten.
 • Aanbevolen serveertemperatuur: 8-10°C.