La Guita

La Guita

Het Sherry gebied bevindt zich in de provincie Cadiz, waar met name de stadjes Jerez de la Frontera en Sanlúcar de Barrameda een reputatie hoog hebben te houden.

De Bodega van “La Guita” is opgericht in 1825 door Domingo Pérez Marín en is daarmee één van de oudste Bodega’s van het gebied.

La Guita

 

De naam “La Guita” is afkomstig van een anekdote over de oprichter Domingo Pérez Marín. Wanneer iemand Manzanilla bij hem wilde kopen vroeg hij heb je genoeg “guita” (geld). Door de loop van de tijd werd de Bodega daarom “La Guita” genoemd.

Manzanilla is de fijnste en elegantste van alle Sherry’s en mag alleen worden geproduceerd in het stadje Sanlúcar de Barrameda. 

De wijngaarden van “La Guita” zijn gelegen op de hellingen en zijn geclassificeerd als “Superior Albariza”.

La Guita

 

De Manzanilla’s van “La Guita” staan bekend als één van de allerbeste ter wereld. Men begint met een zeer strenge selectie van de geoogste Palomino druiven en men gebruikt alleen het sap dat vrij komt na de eerste persing. Dit sap laat men vervolgens vergisten en hierna rijpt de jonge wijn een jaar op houten vaten, waardoor hij al voor een belangrijk deel zijn specifieke karakter krijgt. Hierna gaat de wijn in het ‘Solera systeem’ voor de traditionele rijping op de ‘flor’. ‘Flor’ is een schimmelsoort, die leeft aan de oppervlakte van de vloeistof. Deze schimmelsoort zorgt ervoor dat de wijn niet oxideert en geeft de Manzanilla zijn specifieke kenmerken en karakter.

La Guita flor

 

Het ‘Solera systeem’ is uniek voor het Sherry gebied. Men vult de wijnen af uit de oudste vaten, maar maakt deze niet helemaal leeg. Een bepaald deel blijft op vat liggen en dit wordt weer aangevuld met jongere wijn. Door dit proces steeds te herhalen, kan men dus garant staan voor een zeer constante kwaliteit. De kennis van de wijnmaker is natuurlijk ook hier van zeer groot belang voor de waarborg van de kwaliteit.

La Guita Solera

 

In ons assortiment voeren wij:

“La Guita” Manzanilla Sanlúcar de Barrameda
  • “La Guita” Manzanilla Sanlúcar de Barrameda

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: Palomino.
  • Kleur: helder goudgeel.
  • Neus: elegante aroma’s van appels en vijgen.
  • Smaak: krachtig, aromatisch met ziltige tonen en tonen van amandel. Lange, intense afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt in combinatie met haring, tapas, schaal– en schelpdieren en droge ham.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 8-10°C.

 

 

“La Guita” Manzanilla Sanlúcar de Barrameda