Marett Cognac (Prunier)

Prunier Cognac

 

Marett Cognac wordt geproduceerd door Prunier Cognac.

Prunier Cognac is opgericht door Jean Prunier, de exacte datum is niet bekend maar op een aantal etiketten staat 1769 vermeld als datum.

Prunier Cognac

 

François Prunier nam een aanvang met de verhuizing Prunier naar de stad Cognac, dit proces werd voltooid door zijn zoon Jean. Hij nam hier zijn intrek in het Maison de la Lieutenance, nu het oudste huis in Cognac.

Maison de la Lieutenance

 

De Cognac streek is onderverdeeld in 6 districten met elk hun eigen kenmerken:

 • Grande Champagne
 • Petite Champagne
 • Borderies
 • Fins Bois
 • Bons Bois
 • Bois Ordinaires
Cognac

 

Hoe kalkrijker de bodem, hoe verfijnder de cognac. De kalkrijkste bodems zijn die van ‘Grande Champagne’ (niet te verwarren met de gelijknamige beroemde mousserende wijn, in Frankrijk is Champagne een algemene aanduiding voor terreinen met kalkrijke bodems). Meestal worden de Cognacsoorten uit verschillende districten gemengd, zodat ze de beste eigenschappen van elk in zich hebben. De Grande Champagne levert de beste kwaliteit en ligt in het centrum van de Cognac streek. De andere gebieden liggen er omheen.

Cognac is een sterk alcoholische drank (40%) verkregen door het destilleren van witte wijn. Om Cognac genoemd te mogen worden dient de drank aan een aantal voorwaarden te voldoen:

 • er moeten geselecteerde druivenrassen gebruikt worden
 • er moet dubbel gedestilleerd worden
 • de drank moet uit de Cognac streek komen
Ugni Blanc druiven

 

Cognac wordt gemaakt van het sap van meerdere druiven-variëteiten. De belangrijkste druivenvariëteit is Ugni Blanc maar ook Colombard; Folle Blanche en Sémillon worden gebruikt. De druiven worden meteen na de oogst geperst en in 5 tot 7 dagen tijd gefermenteerd tot een zure, troebele wijn. Deze wordt een eerste maal gedestilleerd (Première chauffe) volgens de alambiek methode. Dit eerste destillaat geeft een soort brandewijn met een alcoholgehalte van ongeveer 30%. Na een tweede destillatie die men bonne chauffe noemt wordt de aldus verkregen ‘eau de vie’ (wijnalcohol) aangelengd met water, waardoor er brandewijn ontstaat met een alcoholpercentage van 72%.

Cognac

 

Deze wordt op fusten gelegd om te rijpen, waarvan het eikenhout afkomstig moet zijn uit de regio Limousin. De Cognac wordt gemaakt van een mengsel van meerdere wijnen van verschillende leeftijden. De leeftijd van Cognac is de tijd dat deze in een eikenhouten vat gelagerd is geweest, waarbij de jongste Cognac van het mengsel bepalend is voor de leeftijd die op de fles mag komen te staan. Wanneer Cognac eenmaal gebotteld is, wordt deze niet meer ouder.

Prunier Cognac
Prunier Cognac

 

Cognacs komen onder verschillende benamingen op de markt, afhankelijk van hun ouderdom en samenstelling. De bekendste zijn:

 • V.S.: (ook wel aangegeven met ***) minimale rijptijd 2,5 jaar
 • V.S.O.P: (very superior old pale) met een minimale rijptijd van 4 jaar.
 • Extra, X.O, Napoléon: (Exceptionally Old) minimale rijptijd 6 jaar

In ons assortiment voeren wij:

Marett Cognac VSOP Grande Champagne
 • Marett Cognac VSOP Grande Champagne

Deze Cognac is afkomstig uit het gebied rondom het stadje Cognac in de Poitou Charentes, een dik uur rijden ten noorden van Bordeaux. Het is een dubbeldistillaat van een witte wijn van voornamelijk de lokale Ugni Blanc. Vervolgens wordt de jonge ‘eau de vie’ jarenlang gerijpt in eikenhouten vaten waarbij een deel van het edele vocht vervliegt door contact met de lucht via de nerven van het hout. En dat ruik je, bezoek de kelders van Cognac Marett maar eens. Men noemt dit ‘het vervliegende deel van de engelen’.

Gemaakt van alleen druiven uit het hart van de Cognac-streek. Dit is de absolute top en daarom getooid met de eretitel: Grande Champagne. Dit is een fonkelende Cognac, amber gekleurd, met een geurstart van vanille, karamel, abrikozencompote en gerookte amandelen. Volle smaak van roomboterbabbelaars, karamel, zoethout, vanille en vers gebakken pomme tartin. Lange afdronk.

 

 

 

 

Marett Cognac XO Grande Champagne
 • Marett Cognac XO Grande Champagne

Deze Cognac is sprankelend goud van kleur. In de neus komt een mooie oude warme geur van bijenwas naar voren, ook aroma’s gekonfijt fruit, peer, vanille, een klein pepertje en sigaren. In de mond komt tropisch fruit naar voren met tonen van leer, kruiden en honing. De afdronk is lang. 


 

 • Prunier Cognac Millésime 1967
Prunier Cognac Millésime 1967