Unieke wijnen
Amarone
 

 

Tussen Verona en het Gardameer ligt het herkomstgebied van de Valpolicella. Hier komen ook de Amarone wijnen vandaan.

Amarone is het product van een oude methode van wijnmaken, genaamd ‘appassimento’ (drogen van de druiven).

 

Amarone

 

Tijdens eind september tot begin oktober worden de beste druiven van wijngaarden (gelegen aan de heuvelzijde) geplukt en in houten kisten of op bamboe rekken geplaatst. De druiven worden tijdens een periode van 36 tot 48 uren gedroogd in ruimtes met een gecontroleerde atmosfeer. Vervolgens worden de druiven overgebracht naar grote ruimten in oude boerderijen in de heuvels, de druiven blijven daar tot medio januari. In deze ruimten bevinden zicht grote openingen of ramen om de luchtcirculatie, welke zorgt voor het drogen van de druiven, te bevorderen. Na dit proces wegen de druiven zo’n 35-40% minder en bevatten ze een hogere concentratie aan suiker. Van de Amarone’s is de Corvina de enige wijn welke wordt blootgesteld aan Botrytis (edele rotting). De druiven worden voorzichtig geperst en de druivenstelen worden verwijderd. Vervolgens vindt fermentatie plaats in grote Sloveense eikenhouten vaten onder lage, natuurlijke temperatuur. Dit proces neemt 50 dagen in beslag. Vervolgens wordt de wijn overgebracht in grote houten vaten waar de alcoholische fermentatie plaatsvindt tijdens 3-4 maanden. In deze periode vindt ook de malolactische fermentatie plaats. Hierna wordt de wijn overgebracht naar deels grote eikenhouten vaten en deels kleinere Sloveense eikenhouten vaten (maximaal 3 jaar oud). De wijn lagert hierin verder gedurende 20-30 maanden. Vervolgens wordt de wijn gefilterd, gebotteld. Uiteindelijk rijpt de wijn nog 6 maanden op fles, alvorens de wijn wordt vrijgegeven. 

Amarone Masi

 

Wij voeren Amarone’s van Masi.

 

Masi

De naam Masi is afkomstig van ‘Vaio dei Masi’ (het kleine Masi dal gelegen in het hart van de Valpolicella regio). De eerste wijngaard werd aangekocht door de familie Boscaini aan het eind van de 18e eeuw. Inmiddels is Masi in handen van de 6e generatie van deze familie. Men bezit ca. 160 hectaren eigen wijngaarden. Masi geldt vooral als de koning van de Amarone’s en produceert er maar liefst zeven, elk met hun eigen kwaliteiten.

In ons assortiment voeren wij onderstaande Amarone’s, allen afkomstig uit het jaar 1997. 1997 Wordt beschouwd als één van de beste jaren voor Italiaanse wijnen in de laatste eeuw.

 

Masi Serego Alighieri
  • Masi Serego Alighieri Amarone 1997

Druivenvariëteiten: 65% Corvina, 20% Rondinella en 15% Molinara.

Deze wijn is granaatrood van kleur. In de neus aroma’s van zwarte bessen, frambozen, donkere, ingedroogde, kersen en een hint kaneel. In de smaak tonen van bessen en kersen met een hint van chocolade. Een volle, zijdeachtige wijn met heerlijke tannines. Deze wijn heeft uitstekend bewaarpotentieel.  

 

 

 

 

Masi Campolongo
  • Masi Campolongo Amarone della Vapolicella 1997 

Deze wijn is diep robijnrood van kleur. In de neus aroma’s van donkere kersen, viooltjes een hint rozijnen. Een stevige, geconcentreerde wijn met een volle, tanninerijke afdronk. Deze wijn is zeer gelimiteerd geproduceerd (13.600 flessen) en kan 10-15 jaar bewaard worden.  

 

 

 

Masi Mazzano
  • Masi Mazzano Amarone della Vapolicella 1997

Druivenvariëteiten: 75% Corvina, 20% Rondinella en 5% Molinara.

Deze wijn is diep robijnrood van kleur. In de neus intense aroma’s van kersen, pruimen, zoethout en chocolade met een hint van geroosterde koffie. In de smaak tonen van fruit, chocolade en een heerlijke, droge, volle afdronk. Deze wijn is zeer gelimiteerd geproduceerd (13.900 flessen) en heeft uitstekend bewaarpotentieel.

 

Le Petit Paradis Wijnkoperij/Slijterij