Van Wees – De Ooievaar
Oud-Hollandsche likeuren

Van Wees De Ooievaar

 

Geschiedenis:

Eeuwen geleden vervulden monniken de taak van huisarts en apotheker. Zo ook in Amsterdam. Er werd flink geëxperimenteerd met tincturen en elixers op basis van de tot dan toe verkrijgbare kruiden en brandewijn. Dat resulteerde in een uitgebreid assortiment medicinale dranken die een gunstige uitwerking op het Amsterdamse ziekteverzuimpercentage hadden.

Van Wees De Ooievaar

 

Rond 1600 brachten Hollandse kooplieden kruiden, specerijen en suiker mee naar de stapelplaats Amsterdam, van waaruit de distributie door heel Europa werd verzorgd. Amsterdamse monniken experimenteerden met de kruiden voor medicinale toepassingen. De tincturen en elixers die zij brouwden waren niet erg lekker van smaak. Door de toevoeging van suiker werd het een smakelijker drank die al snel populair werd als genotsmiddel. De productie werd overgenomen door de toenmalige commercie. En zo ontstonden tijdens de VOC-tijd, met name in Amsterdam, de vele likeurstokerijen die Nederland beroemd hebben gemaakt. Door toevoeging van alcohol aan kruiden of vruchten en het bewerken daarvan werd een keur aan likeuren bereid. Hun namen spreken nog steeds tot onze verbeelding. Diezelfde likeuren worden tot op de dag van vandaag door A. van Wees distilleerderij de Ooievaar geproduceerd.

De likeuren van Distilleerderij Van Wees worden nog ambachtelijk gestookt, eveneens wordt er gebruikt gemaakt van authentieke recepten. De smaak-, en kleurstoffen zijn afkomstig van natuurlijke ingrediënten. Bij Van Wees is het maken van likeuren nog waar vakmanschap!

Van Wees

 

In ons assortiment voeren wij de Oud-Hollandsche likeuren. Veel van deze likeuren hebben bijzondere namen en allen hebben hun eigen achtergrond. Deze likeuren zijn bij uitstek geschikt om cadeau te doen bij een speciale gelegenheid maar uiteraard kunt u hier zelf ook van genieten.

Van Wees Bruidstranen

 

Oud-Hollandsche likeuren:

 • Bittere Lijdenstroost

Onaangenaam verraste dames overmand door smart werd door welmenende huisgenoten aangeraden 'verhelderende' prikkels tot zich te nemen in de vorm van deze likeur. Gemaakt uit de fijnste gebrande wijn, uitgelezen bitters, de geest van alle soorten Caraïbische oranjeappelen en bourbon. Bitter in de mond, maakt het hart gezond.

 • Bitterkoekjes

Deze likeur is gemaakt van fijne amandelen en een esprit van persicopitten, getrokken van verse perziken en bittere amandelesprit. Na een aantal gelukkige jaren dronk men deze likeur om bittere herinneringen op latere 'feestdagen' al dollend weg te spoelen. Maar: dollen is immers een beetje de waarheid zeggen.  

 • Bruidstranen

Goud-, en zilverblad in een likeur die rozegeur en maneschijn belooft. Met een geur zo mooi en rijk dat hij slechts vergelijkbaar is met het allerfijnste parfum. Bruidstranen is een drank welke op de bruiloft gedronken wordt maar ook door een pientere vrouw iedere keer geschonken dient te worden als haar iets niet bevalt. Daarmee herinnert zij haar bruidegom aan de trouwdag en de gedane beloftes die hij deed tijdens het drinken van de bruidstranen. 

 • Drie maal drie

3 x 3 = 9, ieder zingt zijn eigen lied, een oeroud gezegde om af te rekenen met een heleboel gezever. Met andere woorden: een perfecte drank om zéér snel zwartgalligen en droefgeestigen tot andere gedachten te brengen. En om af te rekenen met die lieden die altijd iets hebben aan te merken op anderen. Als smaakmakers allerlei vruchten van de Boven-, en Benedenwindse Eilanden, alsook in die streek gebruikte elixers zoals angostura. 

 • Eau de ma tante

Hollandse kersen en Belse krieken getrokken op brandewijn, één jaar oud treksel van verse perziken op eau de vie, het sap van verse frambozen vermengd met eau de vie de framboise en Zuger Kirsch. In vroeger tijden waren taalgebruik en opvattingen iets anders dan nu en wat nu eau de ma tante is. Misschien is het veiliger daarover niet uit te weiden. Een bittertje, dat tijdens een bezoek aan tante werd gedronken.

 • Hansje in de kelder

Schillen van Spaanse en Siciliaanse citroenen, esprit gestookt van de fijnste kersen, bourbonstokjes, cardamon, kaneel en Bulgaarse rozen. In bepaalde Amsterdamse families was het gebruikelijk deze likeur uit een zilveren bokaal te drinken wanneer de zwangerschap een feit bleek. In de bokaal was een babytje aangebracht dat naar boven kwam als de likeur werd ingeschonken.

 • Hemel op aarde

Het is werkelijk alsof er een engeltje over je tong piest. Deze uitzonderlijk fijne Jordaanse likeur wordt bereid uit brandewijn, suikers, palmsuiker en honing. Bijzondere bitters getrokken op oude gelagerde rum. Verschillende eaux de vie, de allerbeste couverture van cacao, diverse soorten kersen en bloesems. De edelste nootsoorten waaronder amandelen. Hemelser kan niet. Een vloeibare kersenbonbon.

 • Hempje licht op

Haïti- en Jacmelschillen, citerij gemaakt van droge en natte citroenschillen en enkele 'bindsmaken' vormen de bestanddelen van dit eeuwenoude recept. In de tijd van de zeilscheepvaart werd deze drank gebruikt als middel tegen darmstoornissen. Men kon er beter van naar het toilet. Het werd eveneens gedronken om de zenuwen bij een eerste kennismaking te onderdrukken. Op Engelse schepen dronk men iets soortgelijks, de Limey Juice. Daar komt het scheldwoord voor de Engelsen vandaan: limeys.

 • Hoe langer hoe liever

Hoogwaardige brandewijn, half om met most van onvergiste druivensap, gewarmd zoethout, koreander. Maar ook La Vaz kruid, Indische nagelen, kaneel uit China en Japan en mierikswortel bepalen samen de smaak van deze kruidige likeur. Een langzaam werkend middel voor 'sleepstaartende' mensen die niets liever willen dan bij de tijd en bij elkaar te blijven.

 • Juffertje in het groen

Een likeur die werd gedronken door 'onschuldigen'. Vervaardigd uit schillen van diverse citrusvruchten, knoppen van Aalst, bloemen van steranijs en pepermuntblad. De onderlinge smaakverbindingen worden tot stand gebracht met fijne kruiden, waaronder kaneel.

 • Kandeel

Kandeel, is een typisch Oudhollandse likeur, bereid uit het beste van het kippenei, echte gestookte oorspronkelijke brandewijn, de beste suikers, honing en verder al de kruiderijen die rond 1600 in Amsterdam werden aangevoerd. Denk aan Curaçao schillen, Indisch Kaneel, kruidnagelen, nootmuskaat, sukade, La Vaz en Bourbonstokjes. Vanwege de versterkende en heilzame eigenschappen werd Kandeel voornamelijk aan kraamvrouwen geschonken. Maar omdat het zo lekker was begon men kandeel ook bij andere gelegenheden te drinken en groeide het uit tot een zeer populaire drank. Van oudsher werd bij kandeel een deel ongeslagen en ongezoete room geschonken. Kandeel is onbeperkt houdbaar, maar omdat Van Wees uitsluitend natuurlijke grondstoffen gebruiken dient zij donker bewaard te worden.

 • Kraamanijs

De naam van deze likeur spreekt voor zich: een vloeibare beschuit met muisjes. Gedronken bij de geboorte van een kind. Bovendien een aangename smaakmaker van zuivelproducten zoals yoghurt. Belangrijkste grondstof is de anijsplant uit Alicante waarvan behalve het zaad ook de knoppen gebruikt worden. Het maken van deze likeur op een gezonde manier is niet eenvoudig, omdat het stoken van een goede anis die vermengd met water geen 'melk' wordt een grote mate van vakmanschap vereist.

 • Kwartier na vijven

Een likeur die vroeger in ieder gewoon café tijdens het borreluur genuttigd werd. Samengesteld uit een esprit van Pommeranz appelen, een trek van verse sinaasappelen en het sap van citroenen vermengd met brandewijn.

 • Naveltje bloot

Werd oorspronkelijk gedronken bij familiebijeenkomsten waar een ophanden zijnde geboorte werd aangekondigd. Of tijdens gesprekken over de gezondheidstoestand van de aanstaande moeder, en natuurlijk tijdens de bevalling. Gemaakt van echte curaçaoschillen, Siciliaanse citroen, bittere oranjeschillen, het sap van verse limoenen, bourbon, karweizaad en dergelijke.

 • Papagaaiensoep

Een bijzonder likeur, gestookt van de allerfijnste noten zoals amandelen, walnoten, hazelnoten, pijnboompitten en pistachenoten. De kleur als het ware een schutkleur, was die van thee of slappe koffie. De schuilnaam werd gebruikt door regelmatige gebruikers die liever niet wilden weten dat zij nogal eens een likeurtje dronken.

 • Pruimpje prik in

Dat het hier om een pruimenlikeur gaat mag duidelijk zijn. Bereid uit Rheinse pruimen en Reine Claude, onderling in smaak verbonden door honing en vanille-bourbonstokjes.

 • Roosje zonder doornen

Een mooie jonge vrouw die verliefd is op haar minnaar is als was in de zon. Zij wordt na het drinken van dit likeurtje als een zoetruikende heerlijke roos, bedwelmend en bij aanraking zonder doornen. Deze likeur, gemaakt van rozen, is zeer fijn en delicaat van smaak. Op zich al heel moeilijk omdat de smaak al snel penetrant of ordinair wordt. Bij de juiste bereiding geven de 7 verschillende rozensoorten, vanillestokjes en andere ingrediënten de gewenste fijne smaak.

 • Venusolie

Taalgebruik en leefgewoontes waren ten tijde van De VOC heel anders dan nu. Venusolie was een veel genuttigde drank in sommige kuststreken van China en werd gebruikt als stimulerend middel. Amsterdamse likeurstokers bereidden in navolging van deze Chinezen een soortgelijk product naar eigen inzicht. De grondstoffen kwamen uit het Verre Oosten: kruidnagelen, cardamon, geurige bloemen, granaatappel, etc.

 • Vergeet mij niet

Melancholie bij de Schreierstoren: vrouwen en andere geliefden namen afscheid van de zeevarenden en als aandenken gaven zij een 'geflest anker' mee met het etiket 'Vergeet mij niet'. Het was de bedoeling dat de zeeman de fles opende in de eerste haven ver van huis. Een zeer welriekende, – longea vitea- likeur. De geur van welverzorgden overheerst door de aroma van violen de alcoholen die in die tijd altijd aan boord waren: rum en cognac. De vele soorten pitten van onder meer perziken en amandelen en een toevoeging van gestookte lavendel geven deze likeur haar bijzondere karakter.

 • Volmaakt geluk

Deze likeur werd door 'lieden van beiderlei kunnen' gedronken na grootse opwinding. Bereid uit vele soorten zaden, extracten en bloemen en wat heel bijzonder is, gegiste bourbonvanille en noten.

 • Vrijmetselaar

De likeur werd behalve in Nederland ook in andere landen verkocht. Aanvankelijk onder dezelfde naam in eigen taal, later en nu nog onder een fantasiemerknaam, zoals een bekende Schotse likeur. Buiten de zeer oude genever die Van Wees als 'geest' gebruikt is het ingrediënt honing duidelijk herkenbaar. Het aparte aroma wordt versterkt door de kruiden koriander en juniperus die normaal nooit in likeur worden gebruikt. 

 • Van Wees Oranjebitter

Oranjebitter werd vroeger genuttigd tijdens alle feestelijkheden van het Koningshuis. De Oranjebitter van Van Wees is gestookt van Pommeranz-appeltjes. Je proeft de iets bittere smaak van het wit van de schil van de Curaçao en Pommeranz-appeltjes. Vroeger voegde men daarom suiker toe in de glazen. Tegenwoordig maakt de uitgelezen receptuur van A. Van Wees Distilleerderij de Ooievaar aanzoeten overbodig.

 • Speciale uitgave: geboortekruik Kroonprinses Amalia gevuld met Kraamanijs of Oranjebitter.

Ter gelegenheid van de geboorte van Kroonprinses Amalia heeft De Ooievaar een speciale kruik ontwikkeld, gevuld met Kraamanijs of Oranjebitter. Op de kruik staat de roepnaam en geboortedatum vermeld. De kruik is in een beperkte oplage gemaakt. Wij hebben nog enkele exemplaren op voorraad.

Le Petit Paradis Wijnkoperij/Slijterij