Chateau Dereszla

Chateau Dereszla

In het hart van de legendarische wijnregio Tokaj-Hegyalja ligt Château Dereszla, opgericht in de 18e eeuw. In 2000 kwam het huis in handen van de d’Aulan familie (eerder eigenaar van Piper-Heidsieck).

Dereszla is nu een modern bedrijf in een historische setting. De entree van de Dereszla kelders is door UNESCO zelfs geclassificeerd tot werelderfgoed.

Chateau Dereszla

 

Het wijnhuis bezit ca. 60 hectaren wijngaarden. De meeste hiervan zijn gesitueerd op een smal plateau, 475 meter boven zeeniveau. De grond van deze plateaus is van vulkanische oorsprong en bevat hoge concentraties leem en ijzer, dit geeft een specifieke smaak aan de wijnen.  

Chateau Dereszla

 

De Tokaj streek is beroemd om de zoete Aszú wijnen gemaakt van druiven aangetast door botrytis. Doordat de Karpaten het gebied omsluiten vanuit het westen, noorden en oosten is er sprake van een lang en warm najaar en een relatief hoge luchtvochtigheid tijdens de nacht. Hiermee zijn de condities voor botrytis optimaal. 

botrytis

 

Tokaj wijnen zijn al eeuwen bekend. In 1703 bezocht de Transylvanische prins Ferenc Rákóczi de Franse zonnekoning Lodewijk XIV. Als geschenk bracht hij diverse Tokaj wijnen mee. Louis de 14e was lyrisch en noemde Tokaj: “Le vin des Rois, le Roi des Vins”, oftewel “de wijn van koningen, de koning der wijnen”. Sindsdien werd de magisch dessertwijn door vele koningen, keizers, tsaren en andere hoogwaardigheidsbekleders gedronken.


Dereszla en Tokaj zijn beroemd om de zoete Aszú wijnen gemaakt van druiven, welke zijn  aangetast door botrytis cinerea (nobele rotting). De ochtendmist in het najaar bevordert de groei van de schimmel die deze beroemde “edelrot” veroorzaakt.  Hierdoor verschrompelen ze tot de grootte van rozijnen en krijgen ze hoge concentraties suiker. De druiven worden met de hand geplukt en vervoerd in emmers van 20 à 25 ltr. de zgn. puttonyos. De maceratie van de Aszú druiven vindt plaats in witte, droge wijn. Het gehalte van suiker in de wijn is afhankelijk van het aantal puttonyos van Aszú druiven toegevoegd aan de droge wijn. Men kent 3, 4, 5 en 6 puttonyos. Hoe meer puttonyos, hoe zoeter en krachtiger de wijn.

Chateau Dereszla

 

In ons assortiment voeren wij:

Château Dereszla Furmint Dry 2018
  • Château Dereszla Furmint Dry 2018

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 85% Furmint, 10% Muscat en 5% Hárslevelű.
  • Kleur: bleekgeel.
  • Neus: heerlijke aroma’s van rijpe peer, grapefruit en een hint witte peper.
  • Smaak: zuivere, elegante wijn met tonen van peer, grapefruit, groene appel en een hint mineralen. Mooi in balans met een lange afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met asperges, wit vlees, schaal-, en schelpdieren en gekruide gerechten.
  • Aanbevolen serveerteemperatuur: 8-10°C.

 

 

Chateau Dereszla Tokaji Furmint Late Harvest (0.375 ltr.)
  • Château Dereszla Tokaji Furmint Late Harvest 2016 (0.375 ltr.)

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Furmint. De druiven worden 1.5 – 2 maanden later geplukt dan gebruikelijk. Fermentatie en lagering vindt plaats in Hongaarse eikenhouten vaten.
  • Kleur: goudgeel.
  • Neus: intense aroma’s geel  fruit, witte bloemen en een hint mineralen.
  • Smaak: rijke, aromatische wijn met tonen van tropisch fruit, honing en witte bloemen. Mooie balans tussen zoet en zuur. Lange, levendige afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als digestief, ook heerlijk in combinatie met foie gras, wit vlees, fruit en desserts.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 6-8°C.