Shizuoka

Shizuoka

De Shizuoka distilleerderij is gelegen in het beschermde heuvelachtige gebied Oku-Shizu ten westen van de stad Shizuoka.

Shizuoka

 

Taiko Nakamura raakte geïnspireerd tijdens een reis langs distilleerderijen in Schotland en besloot om bij zijn woonplaats Shizuoka een distilleerderij te bouwen. Deze werd geopend op 25 februari 2017.

Als ingenieur had Taiko Nakamura zijn eigen installatiebedrijf. Deze kennis heeft hij gebruikt om een distilleerderij te bouwen die aan de ene kant traditioneel is en aan de andere kant zeer modern. In de prachtig gesitueerde distilleerderij vallen zowel de houten washbacks, moderne terugloopkleppen en kijkglazen op.

Shizuoka

 

Voor de kenners van Japanse whisky heeft de naam Karuizawa bijna een mythische betekenis. De ketels van deze verdwenen distilleerderij waren onderdeel van de plannen van Taiko Nakamura toen hij de Shizuoka distilleerderij ontwierp. Hij kocht ze op een veiling maar ze bleken, op 1 na, te slecht voor gebruik. De Shizuoka Distillery heeft nu dan ook 2 ketels die gemaakt zijn bij Forsyth’s in Schotland en 1 ketel die lang geleden dienst deed bij Karuizawa. Ook de 2 “Schotse” ketels zijn op zijn zachtst gezegd bijzonder. Vooral de “Wash Still” kunnen we als zodanig betitelen. Deze wordt namelijk direct verhit met een houtvuur in de boiler onder de ketel. De hele dag staat een medewerker het vuur op te stoken door het toevoegen van houtblokken aan het vuur. Iets wat nergens anders meer gebeurd, maar de whisky wel een speciaal karakter geeft.

Shizuoka

 

Robin Tucek van de welbekende bottelaar Blackadder is adviseur en mede-eigenaar van de Shizuoka Distillery. Dit betekent ook dat er geen enkele concessie aan de kwaliteit zal worden gedaan.

In ons assortiment voeren wij:

Shizuoka Pot Still W imported Barley First Edition
  • Shizuoka Pot Still W imported Barley First Edition

Tasting note:

  • Kleur: amber.
  • Neus: aroma’s van honing met room, geroosterd brood, milde turf, exotische kruiden en gerookte speculaas.
  • Smaak: tonen van verse biscuit met karamel, geroosterde noten en verfijnde turfrook. In de lange afdronk tonen van moutige zoetheid met een snufje rook.
  • Alcoholpercentage: 55,5%.
  • De Shizuoka Pot Still W is gedistilleerd in de direct met hout gestookte ketel en geproduceerd met 100% geïmporteerde gerst. 70% daarvan is geturfde gerst.
  • Limited Edition: 5.000 flessen.

 

Shizuoka Pot Still K Japanese Barley First Edition
  • Shizuoka Pot Still K Japanese Barley First Edition

Tasting note:

  • Kleur: amber.
  • Neus: aroma’s van citrus, vanille en boomhars.
  • Smaak: tonen van rijke mout, limoen, vers geklopte room met honing en rijpe meloen. In de lange afdronk tonen van soepele zoetheid vermengd met tonen eikenhout.
  • Alcoholpercentage: 55,5%.
  • Shizuoka Pot Still K is in zijn geheel gedistilleerd in de oude Karuizawa ketel, waarbij alleen gebruik is gemaakt van Japanse gerst. Dit is buitengewoon, Japanse whisky wordt normaal gesproken alleen maar geproduceerd met Europese gerst.
  • Limited Edition: 2.500 flessen.
Shizuoka Pot Still K Japanese Barley First Edition