Castello di Gabbiano

Castello di Gabbiano

Het landgoed Castello di Gabbiano ligt in de Chianti regio dat zich uitstrekt van Florence in het noorden tot Siena in het zuiden, van de Middelandse zee tot even ten westen van Arezzo.

Castello di Gabbiano

 

Toscane heeft een kleurrijk verleden met grote artiesten (Michelangelo), belangrijke wetenschappers, vooruitstrevende zakenmensen en machtige politici. Maar het staat ook bekend om de heftige strijd die woedde tijdens de middeleeuwen tussen Siena en Florence voor controle over dit vruchtbare gebied. In die tijd werden dan ook vele kastelen gebouwd waaronder Castello di Gabbiano in 1124. Om de eigenaren te beschermen tegen invasies werd gebruik gemaakt van de ‘Cavalieres’, ridders te paard, zoals afgebeeld op de etiketten van Castello di Gabbiano. Tegenwoordig maakt men bij Gabbiano geweldige wijnen.

Castello di Gabbiano

 

Castello di Gabbiano bezit ca. 147 hectaren wijngaarden waarvan 109 met de classificatie D.O.C.G. Chianti Classico en 35 hectaren met de classificatie I.G.T. en 1 hectare met de classificatie Vin Santo. De druivenstokken bestaan voor 85% uit Sangiovese. Overige druivenvariëteiten zijn Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Petit Verdot, Colorino en Malvasia.

In ons assortiment voeren wij:

Cavaliere d’Oro Gabbiano Pinot Grigio Delle Venezie D.O.C.
  • Cavaliere d’Oro Gabbiano Pinot Grigio Delle Venezie D.O.C. 2021

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Pinot Grigio.
  • Kleur: strogeel.
  • Neus: heerlijke aroma’s van tropisch fruit, limoen en witte bloemen.
  • Smaak: ronde, aromatische wijn met tonen van verse citrus, tropisch fruit, groene appel en  sinaasappelbloesem. Mooi in balans met een lange afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met zeevruchten, wit vlees, gourmetschotels, brunch gerechten, pasta’s en salade.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 7-10°C.

 

 

 

Cavaliere d'Oro Gabbiano Chianti D.O.C.G.
  • Cavaliere d’Oro Gabbiano Chianti D.O.C.G. 2020

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Sangiovese. Fermentatie vindt plaats in roestvrij stalen tanks. Daarna volgt maceratie op de druivenschillen gedurende 10 dagen bij een gecontroleerde temperatuur van 28 tot 30°C. Er wordt 3 keer per dag overgepompt. De malolactische gisting stopt na circa 20-25 dagen. De wijn rijpt gedurende een periode van 3 maanden op roestvrijstalen tanks.
  • Kleur: robijnrood.
  • Neus: intense aroma’s van viooltjes en rode bes.
  • Smaak: soepele, warme wijn met tonen van zwart fruit, kersenjam en een hint zwarte peper en kruiden. Mooi in balans met een lange afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met wit vlees, lamsvlees, pasta’s en licht belegen kazen.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 16-18°C.

 

 

Cavaliere d'Oro Gabbiano Chianti Classico D.O.C.G.
  • Cavaliere d’Oro Gabbiano Chianti Classico D.O.C.G. 2017

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: 90% Sangiovese, 5% Merlot en 5% Colorino. Deze wijn heeft op eikenhouten vaten gelagerd.
  • Kleur: robijnrood.
  • Neus: intense aroma’s van viooltjes, rode bes en een hint zwarte peper en vanille.
  • Smaak: soepele, warme wijn met tonen van rode kers, zwart fruit en een hint witte peper en nootmuskaat.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met pasta’s, risotto, gegrild vlees en Italiaanse kazen.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 16-18°C.

 

 

 

Cavaliere d'Oro Gabbiano Chianti Classico Riserva D.O.C.G.
  • Cavaliere d’Oro Gabbiano Chianti Classico Riserva D.O.C.G. 2017

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: 95% Sangiovese en 5% Merlot. De beste druiven van de kasteelwijngaarden worden met de hand geoogst en snel naar de wijnkelders gebracht. Na een delicate persing en het ontstelen van de druiven vindt de alcoholische fermentatie plaats op de druivenschillen. De wijn begint spontaan met de malolactische fermentatie. In de daarop volgende 16 tot 18 maanden vóór het bottelen, rijpt de wijn in vaten van 15 tot 35 hectoliter en in barriques van Frans eiken van 225 liter.
  • Kleur: intens robijnrood.
  • Neus: intense aroma’s van rood fruit en hinten aardbei en vanille.
  • Smaak: krachtige, soepele wijn met tonen van rijp zwart fruit, pure chocolade en een hint kruiden en vanille. Mooi in balans met elegante tannines.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt in combinatie met rood vlees, wild en harde kazen.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 16-18°C.

 

 

Gabbiano Dark Knight I.G.T.
  • Gabbiano Dark Knight I.G.T. 2019

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: 50% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot en 20% Sangiovese. Fermentatie vind plaats in roestvrij stalen tanks. De wijn lagert gedurende een periode van 6 maanden op eikenhouten vaten. Vervolgens lagert de wijn nog gedurende 3 maanden op fles.
  • Kleur: dieprood.
  • Neus: intense aroma’s van rijpe rode bes, aangevuld met aroma’s van zoete kruiden, koffie, chocolade en vanille.
  • Smaak: volle, zachte wijn met tonen van donkere bes, braam, koffie en een hint kruiden en vanille. Mooi in balans met in de afdronk tonen van zoete kruiden.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt in combinatie met rood vlees, lamsbout, wild, paté, stoofschotels en oudere kazen.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 16°C.