Donnachiara

Donnachiara

Donnachiara is een winery, gelegen in de Irpinia appellatie in de regio Campania in Zuid-Italië.

De wijnregio van Campania strekt zich uit rond de bruisende stad Napels. In het groene land en op de prachtige heuvels van Montefalcione maken de wijngaarden van Donnachiara grote indruk. Bij Donnachiara verbouwt men al 5 generaties druiven. Men kent een rijke geschiedenis die wordt beschouwd als een ode aan de Italiaanse adel. Een wijndomein waar vrouwen steeds een doorslaggevende rol hebben gehad.

Donnachiara

De visie van Donnachiara is om steeds op zoek te gaan naar het beste wat de natuur ons kan geven. Het feit dat men zich laten bijstaan door één van Italië meest getalenteerde oenologen, Ricardo Cottarella is hier tekenend voor. Men produceert Irpinia’s drie D.O.C.G. wijnen – Fiano di Avellino, Taurasi en Greco di Tufo – en traditionele Aglianico en Falanghina wijnen.

De wijnmakerij werd opgericht in 2005 toen de familie uiteindelijk besloot om hun eigen wijnen te maken. Chiara Petitto had de wijngaarden geërfd en na de uitbreiding van zeer geschikte wijngaarden in het bergachtige achterland van Napels, genaamd Irpinia heeft Chiara het bedrijf binnen een paar jaar omgebouwd tot een solide Campanisch wijnhuis met een nieuw vinificatiecentrum en proefruimte. Wat begon als een hobby is nu een strak georganiseerd familieproject geworden dat zich richt op consistente hoge kwaliteit in de wijnproductie in de Avellino-wijnstreek. Het Managementteam bestaat voornamelijk uit vrouwen en het wijnhuis wordt tegenwoordig beheerd door Ilaria Pettito, dochter van Chiara. Zij moderniseerde de wijnmakerij, vernieuwde de etiketten en concentreert zich op duurzame landbouw toegelegd op de passie voor de ontwikkeling van druiven.

DonnachiaraDonnachiara zet zich in voor het milieu en is het enige landbouwbedrijf dat is opgenomen in de Italiaanse lijst van eco-duurzame bedrijven. Al ongeveer 10 jaar ondersteunt het bedrijf het gebruik van antiparasitaire producten en houdt het zich aan de modellen van geïntegreerde plaagbestrijding. De winery maakt gebruik van zonne-energie en recyclet hun water. De missie van Donnachiara is om de traditionele druivenrassen van het lokale grondgebied te behouden en zich te concentreren op milieubescherming in de wijngaarden.

Donnachiara

In ons assortiment voeren wij:

Donnachiara Greco di Tufo D.O.C.
 • Donnachiara Greco di Tufo D.O.C. 2020

Proefnotities:

 • Druivenvariëteit: 100% Greco. De druiven worden zacht geperst en fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks.
 • Kleur: helder strogeel.
 • Neus: heerlijke aroma’s van peer, abrikoos, ananas en citrus.
 • Smaak: rijke wijn met tonen van wit fruit, citrus en een hint mineralen. Mooi in balans met een elegante afdronk.
 • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met vis, schaal-, en schelpdieren, wit vlees, pasta’s met lichte sauzen, blauwe kazen en kruidenkazen.
 • Aanbevolen serveertemperatuur: 8-10 °C.

 

 

 

 

Donnachiara Irpinia Aglianico D.O.C.
 • Donnachiara Irpinia Aglianico D.O.C. 2018

Proefnotities:

 • Druivenvariëteit: 100% Aglianico. Fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks gedurende 15 dagen. De wijn rijpt op de most gedurende 10 dagen en de malolactische vergisting vindt plaats in barriques. De wijn rijpt vervolgens nog gedurende een periode van 3 maanden in barriques.
 • Kleur: intens robijnrood.
 • Neus: intense aroma’s van bessencompote, mineralen, kruiden, leer en een hint aardse aroma’s.
 • Smaak: rijke wijn met tonen van rijpe aardbei, pruim, room en een hint kruiden. Mooi in balans met een elegante afdronk.
 • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met steak, wild, gerechten met truffel, pasta’s met volle sauzen en diverse kazen.
 • Aanbevolen serveertemperatuur: 16-18°C.