Dessertwijnen

 

Wij voeren een zeer uitgebreid assortiment dessertwijnen afkomstig uit verschillende landen.

 
 Diverse dessertwijnen
 Unieke dessertwijnen

 


Dessertwijnen vallen onder te verdelen in de volgende categorieëen:

 

  • Vins doux naturel

Deze categorie wijnen wordt gemaakt volgens het principe van edele rotting. De wijnboer laat de druiven hangen net zolang tot ze zijn aangetast door de botrytis-schimmel. Deze schimmel zorgt ervoor dat praktisch al het sap uit de druif verdwijnt, wat overblijft van de druif is een verschrompeld omhulsel vol met suikers. Wanneer dit geperst wordt blijft er een geringe hoeveelheid stroperig sap over. Tijdens het gistingsproces wat hierop volgt blijft er zoveel suiker over dat de wijn een geconcentreerde zoete smaak krijgt. Om deze wijn te produceren zijn veel druiven nodig vandaar dat deze categorie wijnen wat hoger geprijsd zijn.

 

  • Vins liquoreux

Deze categorie wijnen wordt op vrijwel dezelfde wijze geproduceerd als droge wijn. Het verschil is dat men tijdens het gistingsproces alcohol toevoegt aan de most, hierdoor stopt het gistingsproces met als resultaat meer suikers. Wijnboeren kunnen verschillende methodes gebruiken waardoor smaakverschillen ontstaan. Uiteraard kunnen deze wijnen bij een dessert uitgeschonken worden maar ook als aperitief of bij kazen kunnen deze wijnen prima geserveerd worden. Drink deze wijn lekker gekoeld.

 

  • Overige

Hieronder vallen portwijnen maar ook Eiswein. Bij Eiswein laat de wijnboer de druiven hangen tot in de winter, de druiven worden pas geplukt wanneer het vriest tussen de 6-8ºC. ’s Ochtends heel vroeg plukt hij de bevroren druiven, deze worden vervolgens geperst. De zoete, geconcentreerde wijn welke hieruit voortkomt heet Eiswein.