Diverse dessertwijnen

In ons uitgebreide assortiment dessertwijnen voeren wij ondermeer de volgende wijnen:

 

Frankrijk 

Vignobles Paul Mas Muscat A.O.P. 0,375 ltr.
  • Vignobles Paul Mas Muscat 2012 A.O.P. 0,375 ltr.

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 110% Muscat Petits Grains. De druivenstokken zijn meer dan 40 jaar oud en geven een lage opbrengst druiven. Koele vergisting bij gecontroleerde temperatuur (17° C), gedurende vier weken.
  • Kleur: strogeel.
  • Neus: intense aroma’s van gedroogde abrikoos, sinaasappeljam en druivenbloesem.
  • Smaak: romige, zoete wijn met tonen van gekonfijte vijg, abrikozentaart en een hint acaciahoning.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt in combinatie met appeltaart, sorbetijs, vruchtensalade, Foie Gras en Roquefort kaas.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 5-7°C.

 

 

Vignobles Paul Mas Maury A.O.P. 0,375 ltr.
  • Vignobles Paul Mas Maury 2010 A.O.P. 0,375 ltr.

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Grenache. De druivenstokken zijn meer dan 40 jaar oud. De druiven worden laat met de hand geoogst, daardoor is er een lage opbrengst. De wijn lagert gedurende een periode van 14 maanden op grote eikenhouten vaten van 5 hl, genaamd “touries”.
  • Kleur: dieppaars met rode reflecties.
  • Neus: intense aroma’s van donker fruit en kruiden.
  • Smaak: rijke, zoete wijn met tonen van fruitcompote, koffie en cacao. Soepele tannines en een lange afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt in combinatie met chocoladedesserts, rood fruit en een kaasplankje.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 5-7°C.

 

 

Banyuls Pyrene 3 ans d’âge
  • Banyuls Pyrene 3 ans d’âge

Proefnotities:

  • Druivenvariëteiten: 75% Grenache Noir, 15% Grenache Gris en Blanc en 10% Carignan.
  • Kleur: helder oranjebruin.
  • Neus: intense aroma’s van gekonfijt fruit en  gekrente rozijnen.
  • Smaak: geconcentreerde, zoete wijn met tonen van krenten, rozijnen, gedroogde abrikoos en een hint vanille.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt in combinatie met Foie Gras, chocoladedesserts, kaasplankje en ijs.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 13-15°C.

 

 

Muscat de Beaumes de Venise Beaumelle
  • Muscat de Beaumes de Venise Beaumelle

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Muscat Petits Grains.
  • Kleur: bleek goudgeel.
  • Neus: intense aroma’s van muskaat, citrus en  sinaasappel en een hint honing.
  • Smaak: zachte, zoete wijn met tonen van exotisch fruit, bloemen en honing.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt in combinatie met  foie gras, meloen met Parma ham, blauwaderkaas, fruitsalade en desserts.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 6-8°C.

 

 

Château du Seuil Cérons A.O.C. 0,5 ltr.
  • Château du Seuil Cérons A.O.C. 2010 0,5 ltr.

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Sémillon.
  • Vinificatie: voor deze gebruikt men laat geoogste druiven, afkomstig van terrassen met een bodem van aangespoelde rivierkiezels en zand, met een ondergrond van kalksteen, klei en wat ijzeroxide. De druiven worden met de hand geplukt, in meerdere gangen/beurten (3-5), om telkens de meest geschikte druiven te selecteren. Door de dichtbijheid van de Garonne en Cirion rivieren zijn de wijngaarden meestal gezegend met de komst van edelrot (Pourriture Noble), veroorzaakt door de goedaardige schimmel Botrytis Cinerea. De druiven worden pneumatisch geperst en meteen streng gekoeld om de most natuurlijk te klaren door bezinking. De gisting vindt plaats in deels nieuwe, deels 1 jaar oude vaten van Frans eikenhout. In deze vaten volgt een opvoeding van 12 maanden.
  • Kleur: goudgeel.
  • Neus: heerlijke aroma’s van abrikoos, citrus en ananas.
  • Smaak: zuivere, aromatische wijn met tonen van marmelade, ananas en citroen Mondvullend en complex. Prachtige concentratie en evenwicht tussen zuur, suiker, fruit, body en alcohol.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met patés en terrines met zoetzure citrusvruchten, chutney etc., foie gras en blauwschimmelkazen.  
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 8-12°C.
  • Deze wijn is meermalen onderscheiden als één van de beste wijnen uit zijn AOC door o.a. Decanter en Guide Hachette. Zeer bemind in het Verenigde Koninkrijk (o.a. Hugh Johnson, Jancis Robinson.

 

 

  • Pacherenc du Vic Bilh La Saint Sylvestre 1996 (0,375 ltr.) – Producteurs Plaimont
Pacherenc du Vic Bilh

Producteurs Plaimont is gelegen in de Sud-Ouest in Frankrijk en is één van de meest innovatieve wijnbedrijven van Frankrijk. 

Traditioneel werd de Pacherenc altijd geoogst half november. Echter, in 1991 zorgde de vrieskou ervoor dat de druiven half november nog niet rijp waren. De wijnboeren kozen er toen voor de druiven te laten hangen en plukten deze uiteindelijk pas op 31 December. Deze ervaring leidde tot de ‘Saint Sylvestre’ Pacherenc. Bij Plaimont beschermt men de druiven met netten omdat de suikerige druiven vogels aantrekken. De druiven bereiken soms een percentage van 19% natuurlijke alcohol. De druiven leveren slechts 5 hl per hectare van deze heerlijke wijn. Elk jaar worden slechts 10.000 flessen van deze wijn geproduceerd, deze worden verpakt in een houten kistje. Voor deze wijn worden de volgende druivenvariëteiten gebruikt: Arrufiac, Petit Courbu, Gros Manseng en Petit Manseng.


Proefnotities:

  • Kleur: diep geelgoud met hinten bruin.
  • Neus: aroma’s van honing, exotisch fruit en kruiden.
  • Smaak: heerlijke, stroperige wijn met aroma’s van honing.
  • Wijn/spijs: heerlijk bij foie gras maar ook uitstekend geschikt als aperitief.

 

Italië

Carlo & Sylvia Moscato d'Asti DOCG
  • Carlo & Sylvia Moscato d’Asti 2011 DOCG

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Moscato Bianco di Canelli.
  • Kleur: lichtgeel.
  • Neus: intense aroma’s van gekonfijt fruit, acacia bloemen, viooltjes en muskaat.
  • Smaak: heerlijke frisse, licht mousserende dessertwijn met tonen van gekonfijt fruit. Mooi in balans met een uitstekende zoet zuur verhouding.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met vers fruit, desserts, banket en notencakes.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 8-10°C.

 

Borgo Maragliano Brachetto D.O.C. Piemonte
  • Borgo Maragliano Brachetto D.O.C. Piemonte 2013

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Brachetto.
  • Kleur: intens robijnrood met paarse reflecties.
  • Neus: intense aroma’s van wilde rozen en aardbeien met hinten muskus en bosvruchten.
  • Smaak: zoete, aromatische wijn met tonen van rood fruit.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, ook heerlijk in combinatie met desserts, fruit salade en vruchtencake.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 6-8°C.

 

 

 

 

Castelgreve Vin Santo (0,375 ltr.)
  • Castelgreve Vin Santo 2000 (0,375 ltr.)

Proefnotities:

 

  • Druivenvariëteiten: Trebbiano, Sangiovese en Malvasia. De druiven die in de Vin Santo worden gebruikt zijn altijd van de hoogste kwaliteit. Dit is dan ook de reden dat de Vin Santo niet elk jaar wordt geproduceerd. Na de pluk worden de druivenranken gedurende 3 tot 4 maanden in een schuur/loods opgehangen om de druiven te laten indrogen. Door dit indrogingsproces neemt het suikergehalte van de druiven toe. Na dit drogingsproces gaat de wijn gedurende een aantal jaren in eiken tonnen, die volledig van de lucht zijn afgesloten.
  • Kleur: ambergeel.
  • Neus: intense aroma’s van rozijn, abrikoos, vijg, gedroogd fruit en een hint hout.
  • Smaak: volle, lichtzoete wijn met tonen van abrikoos, vijg en rozijn. Mooie structuur met een volle, lange afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als aperitief, uiteraard ook heerlijk in combinatie met Cantuccini (Italiaanse amandelkoekjes, chocoladetaartjes, honingdesserts en Pecorino kaas.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: 7-8°C.

 

Castelgreve Vin Santo (0,375 ltr.)

 

 


Spanje

 

  • Toro Albalá Don PX 2007 D.O. Montilla Moriles (0,375 ltr.)
  • Toro Albalá Don PX 2008 D.O. Montilla Moriles (0,75 ltr.)
Toro Albalá Don PX D.O. Montilla Moriles

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Pedro Ximénez.
  • Vinificatie: de volrijpe, zeer zoete, PX druiven worden direct na de oogst gedurende ca. 10 dagen onder de felle zon te drogen gelegd. Het vocht in de druiven verdampt grotendeels waardoor de concentratie aan suikers, natuurlijke geur- en smaakstoffen enorm stijgt. De bijna krenten geworden druiven worden geperst waarna de likeurachtig zoete most een gedeeltelijke alcoholische gisting ondergaat. Omdat het einddoel een zoete wijn moet zijn, wordt de gisting gestopt door het toevoegen van kwalitatief hoogwaardige wijnalcohol, waarna de gistcellen afsterven. Deze jonge wijn wordt minstens 1 jaar in RVS tanks opgevoed om verder te rijpen en van zijn bezinksel te worden gezuiverd.

 

Bodegas Toro Albalá

 

  • Kleur: amberkleurig met een hoge viscositeit (‘tranen’).
  • Neus: intense aroma’s van gedroogde vruchten, vijg, perzik, dadel en rozijn. Na het walsen in het glas komen aroma’s van honing, cacao en gekonfijte citrusvruchten los.
  • Smaak: warme, zoete en complexe wijn met tonen van honing, dadels en krenten. Evenwichtige, lange afdronk met een aangenaam fruitig bittertje.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als digestief, ook heerlijk in combinatie met blauwaderkazen, gebakjes, vruchten, chocolade en amandelkrullen.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: voor een juist evenwicht tussen alcohol (17%), zoet en zuur wordt aangeraden deze PX  ‘muy frio’ te schenken, goed koud dus.

 

  • Toro Albalá Don PX Gran Reserva 1985 D.O. Montilla Moriles (0,375 ltr.)
  • Toro Albalá Don PX Gran Reserva 1983 D.O. Montilla Moriles (0,75 ltr.)
Toro Albalá Don PX Gran Reserva D.O. Montilla Moriles

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Pedro Ximénez.
  • Vinificatie: de volrijpe, zeer zoete, PX druiven worden direct na de oogst gedurende ca. 10 dagen onder de felle zon te drogen gelegd. Het vocht in de druiven verdampt grotendeels waardoor de concentratie aan suikers, natuurlijke geur- en smaakstoffen enorm stijgt. De bijna krenten geworden druiven worden geperst waarna de likeurachtig zoete most een gedeeltelijke alcoholische gisting ondergaat. Omdat het einddoel een zoete wijn moet zijn, wordt de gisting gestopt door het toevoegen van kwalitatief hoogwaardige wijnalcohol, waarna de gistcellen afsterven. Deze jonge wijn wordt minstens 1 jaar in RVS tanks opgevoed om verder te rijpen en van zijn bezinksel te worden gezuiverd. Voor de Gran Reserva wordt de Don PX onderworpen aan een oxidatieve opvoeding van maar liefst 25 jaar in vaten van Amerikaans eikenhout.

 

Toro Albalá Don PX Gran Reserva D.O. Montilla Moriles

 

  • Kleur: diep donker van kleur, bijna gitzwart.
  • Neus: intense aroma’s van tabak, cacao, drop, rozemarijn, zwarte tapenade. Na het walsen in het glas komen aroma’s van Arabische koffie, vanille, kaneel, perziken op siroop en stroop los.
  • Smaak: volle, intense en complexe wijn met weelderige, bitterzoete tonen. Lange afdronk met tonen van gebrande en balsamieke tonen van het hout.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als digestief, ook heerlijk in combinatie met blauwaderkazen, gebakjes, chocoladedesserts en bonbons en gedroogde vruchten (vijgen en dadels).
  • Aanbevolen serveertemperatuur: voor een juist evenwicht tussen alcohol (17%), zoet en zuur wordt aangeraden deze PX  ‘muy frio’ te schenken, goed koud dus.

 

  • Toro Albalá Don PX Reserva Especial 1981
Toro Albalá Don PX Reserva Especial

Proefnotities:

  • Druivenvariëteit: 100% Pedro Ximénez.
  • Vinificatie: de volrijpe, zeer zoete PX druiven worden direct na de oogst circa 10 dagen onder de felle zon te drogen gelegd. Het vocht in de druiven verdampt grotendeels waardoor de concentratie aan suikers, natuurlijke geur- en smaakstoffen enorm stijgt. De bijna krenten geworden druiven worden geperst waarna de likeurachtig zoete most een gedeeltelijke alcoholische gisting ondergaat. Omdat het einddoel een zoete wijn moet zijn, wordt de gisting gestopt door het toevoegen van kwalitatief hoogwaardige wijnalcohol, waarna de gistcellen afsterven. Deze jonge wijn wordt minstens 1 jaar in RVS tanks opgevoed om verder te rijpen en van zijn bezinksel te worden gezuiverd. Vervolgens lagert de wijn gedurende een periode van 27 jaar in vaten van Amerikaans eikenhout.
  • Kleur: diep donker van kleur, bijna gitzwart met paarse reflecties.
  • Neus: zeer complexe neus met aroma’s van gedroogde vijgen, pruim, zoethout, appel compote en hinten van geranium, oud leer en sinaasappelschil.
  • Smaak: een prachtig ontwikkelde wijn, elegant, zoet, romig, fluwelig van smaak met tonen van koffie, gedroogde vijg, chocolade, cacao en dadel. Indrukwekkende, lange en aanhoudende afdronk.
  • Wijn/spijs: uitstekend geschikt als digestief, ook heerlijk in combinatie met fijn gebak met gedroogde vruchten en/of noten.
  • Aanbevolen serveertemperatuur: voor een juist evenwicht tussen alcohol (17%), zoet en zuur wordt aangeraden deze PX  ‘muy frio’ te schenken, goed koud dus.
Le Petit Paradis Wijnkoperij/Slijterij