Unieke dessertwijnen


In ons assortiment voeren wij onderstaande unieke dessertwijnen:


Château d’Yquem

Chateau d'Yquem


Château d’Yquem is gelegen in de Sauternes regio in het zuidelijke gedeelte van Bordeaux.

Château d’Yquem kwam in 1593 in bezit van Jacques de Sauvage, het bleef eigendom van de familie de Sauvage tot de 18e eeuw. In 1785 ging de Sauvage familie samen et de Lur-Saluces familie (van Château de Fargues). Na de Franse revolutie bleef het Château in handen van de Lur-Saluces familie. Tijdens de eerste Wereldoorlog werd het Château gebruikt als militair hospitaal. In de jaren ’90 ontstond er onenigheid in de Lur-Saluces familie en werd het Château gekocht door een onderdeel van de LVMH Groep (Louis Vuitton Moët Hennessy).

Chateau d'Yquem


Over de oorsprong van het woord Yquem bestaan meerdere theorieën. Eén hiervan is dat deze afstamt van de Germaanse woorden ‘aigan’ (=bezitten) en ‘helm’ (=helm). De combinatie van deze woorden werd ‘aighelm’ en de afgeleide hiervan Yquem.
Een andere theorie is dat Yquem een afgeleide is van voornamen welke populair waren in de 10e eeuw zoals Aichelmus, Akelmus, Ayquelmus en Ayquemare. 

In de Sauternes en Barsac Classificatie van 1855 was Château d’Yquem de enige die de hoogst mogelijke classificatie kreeg, namelijk die van Premier Cru Supérieur.

Chateau d'Yquem wijngaardenChâteau d’Yquem bezit 113 hectaren wijngaarden. De wijngaarden zijn voor 80% beplant met Semillon druiven en voor 20% met Sauvignon Blanc druiven. Door de combinatie van klimaat en druivenvariëteit ondergaan de druiven de zgn. ‘nobele rotting’ (Botrytis Cinera) tegen de tijd dat de oogst nadert. Deze schimmel zorgt ervoor dat veel water onttrokken wordt aan de druif. Het resultaat is een druif die verschrompeld is tot een soort rozijn met een extreem hoge concentratie aan natuurlijke suikers en smaken. Het verlies aan water in de druiven heeft tot gevolg dat de opbrengst erg laag is. Gemiddeld levert 1 druivenstok 1 glas wijn op. Men oogst alleen de druiven met de maximale concentratie niveaus. Men oogst elke druif individueel, de oogst is dan ook een erg tijdrovend en arbeidsintensief proces.

In ons assortiment voeren wij:

  • Château d’Yquem 1990

Heet, droog weer zorgde voor een snelle, vroege oogst. 1990 is een uitstekende Vintage welke soepelheid en balans combineert.

Proefnotities: 

  • Kleur: amber.
  • Neus: hinten van gesuikerde sinaasappel en gedroogde abrikoos.
  • Smaak: extreem zacht, mooi in balans en een heerlijke, lange afdronk.

 

  • Château d’Yquem 1997

Een jaar met uitstekende omstandigheden: warm weer, vroege rijping en een lange oogstperiode. De 1997 staat synoniem voor uitzonderlijke complexiteit en rijpingspotentieel.

Proefnotities: 

  • Kleur: intens goudgeel.
  • Neus: aantrekkelijke en geconcentreerde aroma’s van hinten van marmelade gevolgd door vanille, menthol en abrikozen nuances.
  • Smaak: een rijke, complexe wijn met minerale ondertonen. Perfect in balans met exceptioneel rijpingspotentieel.

  

 

 

M. Chapoutier

Chapoutier

 

Chapoutier heeft een lange historie van wijnmaken in de Rhône vallei. Chapoutier is opgericht in 1808 door Polydor Chapoutier. Het bedrijf is overgegaan van vader op zoon en in het midden van de 20e eeuw stond Max Chapoutier aan het hoofd. In 1977 trad hij af en droeg zijn verantwoordelijkheden over aan zijn zonen Michel en Marc.

 

Chapoutier Vin de Paille

 

Voor deze Vin de Paille wordt de Marsanne druif gebruikt. De druiven worden met de hand geplukt wanneer deze erg rijp zijn en er vindt meerdere malen een selectieproces plaats. Hierna worden de druiven op een ‘bed van stro’ gelegd om te drogen voor een periode van tenminste 2 maanden voordat de persing plaats vindt. Normaal gesproken is 300 kg. druiven voldoende voor een vat wijn maar voor 1 vat Vin de Paille heeft men 1 ton druiven nodig! De fermentatie vindt plaats op nieuwe eikenhouten vaten en neemt een periode van 20 tot 24 maanden in beslag.

In ons assortiment voeren wij:

  • Hermitage Vin de Paille 1997 (dessertwijn 0,375 ltr.) 

Proefnotities van Robert M. Parker Jr. (The Wine Advocate/USA – november 1999). Toegekende punten 99/100.

 

‘Liefhebbers van nectar zullen versteld staan van de rijkheid van de Chapoutier 1997 Hermitage Vin de Paille. De volledig rijpe druiven drogen gedurende een periode van 2 maanden op strooien matten voordat deze geperst worden. De wijn is licht goud van kleur met een textuur welke lijkt op siroop. Ondanks dat de wijn lagert op 100% nieuwe eikenhouten vaten is het hout niet herkenbaar. De neus heeft opmerkelijke witte truffel noten evenals tonen van koffie, marmelade en crème brûlée. Buitengewoon geconcentreerd en dik met een opmerkelijke goede zuurverhouding; een opmerkelijke wijn. Spijtig genoeg bestaan er maar 100 kisten van. Deze wijn kan 100 jaren bewaard worden maar is nu ook heerlijk om te drinken’.

 

Van de door Robert Parker genoemde 100 kisten hebben wij 1 kist (à 3 flessen) in onze wijnkluis liggen.

 

 

Chapoutier Vin de Paille