Frankrijk
Unieke Rhône wijnen

 

M. Chapoutier

 

  • M. Chapoutier – Hermitage Vin de Paille 1997 (dessertwijn 0,375 ltr.)

Chapoutier heeft een lange historie van wijnmaken in de Rhône vallei. Chapoutier is opgericht in 1808 door Polydor Chapoutier. Het bedrijf is overgegaan van vader op zoon en in het midden van de 20e eeuw stond Max Chapoutier aan het hoofd. In 1977 trad hij af en droeg zijn verantwoordelijkheden over aan zijn zonen Michel en Marc. 

 

Chapoutier Vin de Paille

 

Voor deze Vin de Paille wordt de Marsanne druif gebruikt. De druiven worden met de hand geplukt wanneer deze erg rijp zijn en er vindt meerdere malen een selectieproces plaats. Hierna worden de druiven op een ‘bed van stro’ gelegd om te drogen voor een periode van tenminste 2 maanden voordat de persing plaats vindt. Normaal gesproken is 300 kg. druiven voldoende voor een vat wijn maar voor 1 vat Vin de Paille heeft men 1 ton druiven nodig! De fermentatie vindt plaats op nieuwe eikenhouten vaten en neemt een periode van 20 tot 24 maanden in beslag.

Proefnotities van Robert M. Parker Jr. (The Wine Advocate/USA – november 1999). Toegekende punten 99/100.

 

‘Liefhebbers van nectar zullen versteld staan van de rijkheid van de Chapoutier 1997 Hermitage Vin de Paille. De volledig rijpe druiven drogen gedurende een periode van 2 maanden op strooien matten voordat deze geperst worden. De wijn is licht goud van kleur met een textuur welke lijkt op siroop. Ondanks dat de wijn lagert op 100% nieuwe eikenhouten vaten is het hout niet herkenbaar. De neus heeft opmerkelijke witte truffel noten evenals tonen van koffie, marmelade en crème brûlée. Buitengewoon geconcentreerd en dik met een opmerkelijke goede zuurverhouding; een opmerkelijke wijn. Spijtig genoeg bestaan er maar 100 kisten van. Deze wijn kan 100 jaren bewaard worden maar is nu ook heerlijk om te drinken’.

 

Van de door Robert Parker genoemde 100 kisten hebben wij 1 kist (à 3 flessen) in onze wijnkluis liggen. 

 

Chapoutier Vin de Paille