Frankrijk
Unieke Rhône wijnen

In ons assortiment voeren wij topwijnen van E. Guigal en M. Chapoutier.

E. Guigal 

 

De Guigal familie bezit wijngaarden in Condrieu en in de Côte-Rôtie. Van deze wijngaarden zijn de meest prachtige wijnen afkomstig.

Het domein Guigal is opgericht in 1946 door Etienne Guigal in het oude dorpje Ampuis, hier komen de Côte-Rôtie wijnen van oudsher vandaan. In deze wijngaarden van meer dan 2400 jaar oud zijn nog steeds de karakteristieken van de Romeinse periode zichtbaar. In 1961 nam Marcel Guigal het over van zijn vader. Vandaag de dag staat Philippe Guigal, oenologist, aan het roer. Hij is de 3e generatie van deze familie en hij continueert de missie van de familie om de mooiste wijnen van de Rhône te maken.

 

 

E. Guigal wijngaarden

 

In ons assortiment voeren wij:

  • Guigal Côte-Rôtie Ampuis 1997 (Robert Parker 90-95 punten)

 

Guigal Cote-Rotie Ampuis 1997

 

Deze wijn is afkomstig van de enige wijngaard in Côte-Rôtie welke het predikaat Château mag dragen. Het is een heerlijke, elegante en volle wijn gemaakt van de Syrah druif. Deze wijn is nu op dronk maar zal in de komende jaren nog aan kwaliteit winnen, houdbaar tot 2018.

 

  • Guigal Côte-Rôtie La Turque 1997 (Robert Parker 96 punten)

 

Guigal Cote-Rotie la Turque 1997

 

Druivenvariëteiten: 93% Syrah en 7% Viognier. Deze wijn is dieppaars van kleur. In de neus aroma’s van koffie, mokka en bramen. Prachtig in balans, soepele tannines en volop rijp fruit. Heerlijke, lange afdronk. Deze wijn kan nog bewaard worden tot 2018.

 

 

 

  • Guigal Côte-Rôtie La Ladonne 1997

 

Guigal Cote-Rotie La Ladonne 1997

 

Deze wijn is dieprood van kleur met donkere nuances. In de neus intense en krachtige aroma’s van donker fruit, zoethout en Aziatische kruiden. Een krachtige, geconcentreerde wijn met massieve maar elegante tannines. Deze wijn heeft uitstekend bewaarpotentieel.

 

 

  • M. Chapoutier – Hermitage Vin de Paille 1997 (dessertwijn 0,375 ltr.)

 

M. Chapoutier

Chapoutier heeft een lange historie van wijnmaken in de Rhône vallei. Chapoutier is opgericht in 1808 door Polydor Chapoutier. Het bedrijf is overgegaan van vader op zoon en in het midden van de 20e eeuw stond Max Chapoutier aan het hoofd. In 1977 trad hij af en droeg zijn verantwoordelijkheden over aan zijn zonen Michel en Marc. 

 

Chapoutier Vin de Paille

 

Voor deze Vin de Paille wordt de Marsanne druif gebruikt. De druiven worden met de hand geplukt wanneer deze erg rijp zijn en er vindt meerdere malen een selectieproces plaats. Hierna worden de druiven op een ‘bed van stro’ gelegd om te drogen voor een periode van tenminste 2 maanden voordat de persing plaats vindt. Normaal gesproken is 300 kg. druiven voldoende voor een vat wijn maar voor 1 vat Vin de Paille heeft men 1 ton druiven nodig! De fermentatie vindt plaats op nieuwe eikenhouten vaten en neemt een periode van 20 tot 24 maanden in beslag.

Proefnotities van Robert M. Parker Jr. (The Wine Advocate/USA – november 1999). Toegekende punten 99/100.

‘Liefhebbers van nectar zullen versteld staan van de rijkheid van de Chapoutier 1997 Hermitage Vin de Paille. De volledig rijpe druiven drogen gedurende een periode van 2 maanden op strooien matten voordat deze geperst worden. De wijn is licht goud van kleur met een textuur welke lijkt op siroop. Ondanks dat de wijn lagert op 100% nieuwe eikenhouten vaten is het hout niet herkenbaar. De neus heeft opmerkelijke witte truffel noten evenals tonen van koffie, marmelade en crème brûlée. Buitengewoon geconcentreerd en dik met een opmerkelijke goede zuurverhouding; een opmerkelijke wijn. Spijtig genoeg bestaan er maar 100 kisten van. Deze wijn kan 100 jaren bewaard worden maar is nu ook heerlijk om te drinken’.

Van de door Robert Parker genoemde 100 kisten hebben wij 1 kist (à 3 flessen) in onze wijnkluis liggen. 

 

Chapoutier Vin de Paille
Le Petit Paradis Wijnkoperij/Slijterij