Vintage Port

 In ons assortiment voeren wij Vintage Port wijnen van meerdere huizen. Een Vintage Port is de beste kwaliteit port. Het is port van een uitzonderlijk oogstjaar, afkomstig van de beste wijngaarden. Eigenaren van de quinta’s kunnen aangeven dat zij hun port willen aanmerken als Vintage Port. Echter, de uiteindelijke beslissing wordt genomen door het Port Instituut in Porto. Gemiddeld 1 keer in de 3 jaar krijgen port wijnen het label Vintage toegewezen.     

Port wijngaarden

 

Een Vintage Port dient gebotteld te worden tussen 1 juli van het 2e jaar en 30 juni van het 3e jaar na de oogst. De port wordt ca. 3 jaar op eikenhouten vaten gelagerd. Vervolgens worden ze gebotteld om verder op fles te rijpen. Dit proces neemt tientallen jaren in beslag. Tijdens deze rijping op fles wordt in de loop van de jaren bezinksel gevormd. Hierdoor is het wenselijk om gebruik te maken van een decanteerkaraf. Op het etiket van de Vintage Port dient altijd oogstjaar en jaar van botteling vermeld te worden.

Port druiven treden

 

De huizen waarvan wij Vintage Port wijnen in ons assortiment voeren zijn: Fonseca, Taylor’s, Dow’s, Graham’s, Niepoort, Quinta do Vesuvio en Croft. 

Fonseca

 

Het bedrijf Fonseca is opgericht in 1822, toen Manoel Pedro Guimaraens de handelsonderneming Fonseca & Monteiro in bezit kreeg.  Fonseca bouwde al gauw een reputatie op en werd steeds belangrijker. In 1840 was de onderneming uitgegroeid tot de tweede grootste exporteur van Port en in 1847 werd de eerste Fonseca Port naar Engeland verscheept. Momenteel is David Guimaraens wijnmaker bij Fonseca en daarmee verantwoordelijk voor de respectabele voorraden rijpende port in Vila Nova de Gaia. Vandaag de dag bezit Fonseca een leidende positie als ervaren makers van kwaliteitsport en geldt als een van de top wijnhuizen. 

 

In ons assortiment voeren wij:

  

Fonseca Vintage Port 1997
 • Fonseca Vintage Port 1997 (verkrijgbaar in 0,375/0,75 en 1,5 ltr. ) 

Alleen in de beste jaren, als alle omstandigheden perfect zijn, wordt een bepaalde wijn uitgeroepen tot klassieke Fonseca Vintage Port. Deze wordt na 2 jaar gebotteld en moet minstens 20 jaar rijpen. De winter en het voorjaar van 1997 waren warm en droog. De temperaturen in februari en maart waren hoger dan normaal en bracht zodoende een vroege uitloop teweeg. Vanaf moment van bloei tot september heeft het echter vrij regelmatig geregend, wat het eerste voordeel weer teniet heeft gedaan. Gedurende de oogst was het extreem heet. De most was van buitengewone kwaliteit en heeft uitzonderlijk intense, goed geïntegreerde, aantrekkelijke aroma’s met veel kracht en spirit. De Vintage 1997 heeft nog een lange weg te gaan. Eén ding is zeker: de 1997 heeft genoeg potentie om uit te groeien tot een grote Vintage. De neus is elegant en complex met aroma’s van bessen en frambozen.
 

 

Fonseca Vintage Port 2000
 • Fonseca Vintage Port 2000 

Alleen in de beste jaren, als alle omstandigheden perfect zijn, wordt een bepaalde wijn uitgeroepen tot klassieke Fonseca Vintage Port. Deze wordt na 2 jaar gebotteld en moet minstens 20 jaar rijpen. Fonseca heeft op 23 april 2002 een Classic Vintage 2000 gedeclareerd. David Guimaraens, de wijnmaker, zegt over deze Port: ‘wat het jaar 2000 zo bijzonder maakt, is het perfecte rijping seizoen, niet te heet maar met heel veel zon. De druiven zijn langzaam en evenwichtig gerijpt. Het resultaat: uitgebalanceerde most met een diepe kleur en een zeer intens aroma.’ Het aantal geproduceerde flessen van dit speciale ‘eeuwjaar’ was beperkt. De neus is indrukwekkend met aroma’s van cassis en viooltjes.
 

 

 

Fonseca Vintage Port 2003
 • Fonseca Vintage Port 2003 

Alleen in de beste jaren, als alle omstandigheden perfect zijn, wordt een bepaalde wijn uitgeroepen tot klassieke Fonseca Vintage Port. Deze wordt na 2 jaar gebotteld en moet minstens 20 jaar rijpen. 2003 Was een exceptioneel jaar in de Douro Vallei. David Guimaraens, de wijnmaker, zegt over deze Port: ‘2003 had alle ingrediënten voor een fantastisch Vintage jaar met zijn hete zomer en uitmuntende condities voor het plukken van de druiven. Alle klassieke druivenvariëteiten hebben uitstekend kunnen gedijen en bezitten de balans en alle kenmerken noodzakelijke voor een toekomstige ontwikkeling van de wijn. ‘ Een uitbundige neus met complex fruit als zwarte bessen, frambozen en kersen.

 

 

 

 


Taylor's Port

 

Taylor’s bestaat meer dan 300 jaar en is nog steeds een familiebedrijf. Taylor’s is de enige nog onafhankelijke portfirma. Quinta de Vargellas is het paradepaardje van Taylor’s. Quinta de Vargellas werd door Taylor’s gekocht in 1893. De quinta ligt in de Alto Douro, ca. 40 kilometer ten oosten van Pinhão. De quinta is gelegen op een steile helling van de zuidelijke oever van de Douro. De wijngaard is ca. 45 hectaren groot en is beplant met de traditionele druivenvariëteiten van de Douro streek.

In ons assortiment voeren wij:

 

 • Vintage Quinta de Vargellas 1988 
 • Vintage Quinta de Vargellas 1995  
 • Vintage Quinta de Vargellas 1996 (verkrijgbaar in 0,75 en 1,5 ltr. ) 
 • Taylor’s Vintage 1997 (verkrijgbaar in 0,375/0,75 en 1,5 ltr.) (Robert Parker 96 punten) 
 • Taylor’s Vintage 2000 (Robert Parker 98 punten) 
 • Taylor’s Quinta de Vargellas 2001   

 


 

Graham's Port

 

De firma W. & J. Graham’s is opgericht in Oporto in 1820 door de 2 broers William en John Graham. In de loop van de tijd hebben zij veel geinvesteeerd in wijngaarden opslag van Port wijnen. In 1970 werd het bedrijf door de Graham familie verkocht aan de Symington familie.  Vandaag de dag werken 6 familieleden met veel passie en toewijding in het bedrijf. De Port wijnen van Graham’s zijn voornamelijk afkomstig van de eigen Quinta dos Malvedos.

 


In ons assortiment voeren wij:

 

 • Graham’s Vintage 1997 (Robert Parker 93 punten) 
 • Graham’s Vintage 2000

 


 

 

Niepoort

 

Niepoort is een onafhankelijk familiebedrijf wat bestaat sinds 1842. De 5de generatie, Eduard Dirk Niepoort, heeft tegenwoordig de leiding. Zijn eerste belangrijke daad was de aankoop van eigen wijngaarden: Quinta de Nápoles en Quinta do Carril. 15 Hectaren werden beplant met nieuwe druivenstokken en 10 hectaren met 60 jaar oude druivenstokken werden zorgvuldig onderhouden. Dirk heeft veel passie voor de wijnen en respect voor het Douro terroir.


In ons assortiment voeren wij:

 

 • Niepoort Quinta do Passadouro Vintage 1995   
 • Niepoort Vintage 2000

 


 

 

Quinta do Vesuvio

 

Quinta do Vesuvio is legendarisch en voert terug tot 1823. Toen werd de Quinta aangekocht door António Benardo Ferreira. Met veel visie en grote vastberadenheid begon hij aan het bouwen van een grote wijngaard. In 1989 werd Quinta do Vesuvio aangekocht door de Symington familie. Zij hebben de Quinta in haar oude glorie hersteld. Quinta do Vesuvio staat inmiddels bekend als één van de mooiste Quintas.


In ons assortiment voeren wij: 

 • Quinta do Vesuvio Vintage 1997
 • Quinta do Vesuvio Vintage 2000

 

 


 

 

Croft

 

Croft is meer dan 300 jaar geleden opgericht. De eerste bewijzen van de activiteiten van dit Porthuis dateren uit 1678. Het bedrijf heette oorspronkelijk Phayre & Bradley en heeft zijn huidige naam gekregen in 1736 toen John Croft bij de firma kwam. In 1911 werd het bedrijf gekocht door de Gilbeys. Momenteel is de firma in bezit van afstammelingen van 2 oude Port families, Yeatman’s en Fladgate’s. De firma heeft een eigen prachtige Quinta: Quinta da Roêda.


In ons assortiment voeren wij:

 • Croft Vintage 2000